Vandra i naturreservatet S’Albuferas långtråkiga och alldeles underbara vasslandskap

Här i naturreservatet S’Albufera de Mallorca kan du ha det oändligt långtråkigt eller tillbringa meditativa timmar med underbara små upptäckter.

Naturreservatet S’Albufera de Mallorca utanför Alcudia utgör Balearernas största och viktigaste våtmark, med vidsträckt vasslandskap. Här kan du ha det oändligt långtråkigt eller tillbringa meditativa timmar med underbara små upptäckter. 

Följ med till en av våra ersonliga favoriter!

 

S’Albufera de Mallorca

Här kan du utan problem vandra i timmar och uppleva – absolut ingenting. Utom naturligtvis hög vass som skymmer utsikten mot dammarna och kanalerna. För området är riktigt stort, 1 646 hektar av främst våtmark.

Men bakom vassen lurar ett mer eller mindre sjudande liv. Det enda du behöver göra är att närvara i nuet och använda alla dina sinnen. Då öppnar sig en helt ny värld, ett mikrokosmos, med upp mot 300 fågelarter, varav flera är sällsynta, utrotningshotade eller exotiska.

I reservatet kan du även se kaniner, åsnor, vänliga fribetande camarguehästar, Mallorca-kor, sköldpaddor, ett 20-tal fiskarter, vesslor, ormar och även fladdermöss. Men alltid på djurens villkor. De visar sig när det passar dem och för det mesta på behörigt avstånd.

De mallorkinska korna är några av naturreservatets flitigaste medarbetare, vars uppgift är att trampa runt för att öka växtlighetens mångfald.

Purpurhönan har den irriterande vanan att raskt söka sig in i vassen.

 

Rundvandring

Du kan följa våra spår på en digital karta i Wikiloc på länken i faktarutan nedan.

Startplatsen är en raksträcka från huvudingången. Tidigt avviker vi till en mindre stig till höger för att kika ut mot kanalen Gran Canal.

Omgivna av vass följer vi huvudvägen fram till receptionen för den obligatoriska anmälan (gratis).  Intill finns toaletter, fikabord och en utställningslokal.

Är du fågelintresserad förnimmer du antagligen en hel del. Är du inte det blir du antagligen det efter några hundra besök. Vid fågelintresse finns det ett antal gömslen på gångavstånd från receptionen.

Vi fortsätter mot Sa Roca (led nr 1) och avviker till vänster efter receptionsbyggnaden. Genom buskage och träd, förbi en fågeldamm till vänster och en liten kanal till höger.

Över en träbro och utmed en större kanal. Över ett par stenbroar med Gran Canal under oss. Efter bron svänger till vänster och följer led nr 3 för resten av rundvandringen. Enkelt, eller hur?

En av reservatets oändliga raksträckor. Meditativt!

Reservatets Gran Canal har sett många fåglar genom åren. Kanalsystemet utgör reservatets nervcentrum.

 

Lurar i vassen

Här följer en lång raksträcka flankerad av flera meter hög vass. Här försätts vi ofta i behagligt meditativt tillstånd. Vad är det som lurar i vassen?

Känner du behov att lyfta blicken över vassen är det bara att klättra upp i fågeltornet längs vägen. Därifrån har du öppna vyer åt alla håll, inklusive Tramuntanabergen och enormt mycket vass förstås.

För ett ögonblick lämnar vi naturreservatet och passerar en bilväg över en bro för att genast gå in i reservatet igen. Straxt ännu ett fågeltorn med bra utsikt.

Förbi på stenbro och in på en lite öppnare raksträcka, med vass bara på ena sidan.

Eyal lurar ovan vassen och väntar på något spännande förbipasserande…

…där kommer den – kärrhökshanen!

Sista biten i vassen går vi över en liten stenbro och svänger straxt efter in på en bilväg utanför reservatet. Förbi minimala  gårdar vars odlingsmark liknar odlingslotter, med kacklande höns både här och var. Givetvis hör även hundskall den spanska landsbygden till.

Förbi ännu ett fågeltorn och in i reservatet och i vassområdet igen. Vägen svänger vänster förbi en husruin (är duvorna hemma i dag?). Ännu en raksträcka med en skogsdunge, vass förstås och några plattformar med utsikt över nejden.

Sedan är det bara att svänga in till höger och vidare tillbaka till entrén.

Kommer du tillbaka?

Har du fått nervsammanbrott av leda under vandringen? Eller genast fått blodad tand för resten av livet?

Annars gör som vi: ge reservatet hundra chanser till. Det kan ta tid att tycka om S’Albufera.

Ännu en raksträcka. Rätt som det är kan något överraskande inträffa…

… en ung flamingo dyker upp!

En sällsynt kamsothöna simmar förbi.


Vandringsfakta

Start- och slutpunkt: Stora ingången till naturreservatet S’Albufera de Mallorca.

Längd: Cirka 14 kilometer.
Höjdmeter: Marginella.
Tid: Runt 3,5 timmar.

Karta och detaljer: Hittar du på vår profil på Wikiloc. 

Obs1: Ha koll på naturreservatets öppettider. Brukar vara från 9/10 till 17/18. Information hittar du på deras hemsida.

Obs2: Sannolikt rejält varmt soliga sommardagar då det under stor del av vandringen saknas skugga.

Tips: Det går att ta bussen till vandringen, stannar strax utanför ingången.

Läs mer:
Inlägg om S’Albufera
Läs vår guide med tips och inspiration om vandring på Mallorca.

Naturreservatet i kvällsljuset nära fågeltornet vid Amarador. Denna del av våtmarken är utanför naturreservatet och därför tillgänglig dygnet runt.

Fågeldammen vid Amarador i skymningsdags uppe från fågeltornet.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.