Gamla favoriter: Spektakulär vandring till Cova Tancada – igen

Vandringen till grottan Cova Tancada är mumma för äventyrslystna.

Vandringen mellan Alcudia och grottan Cova Tancada på Mallorca är mumma för äventyrslystna. En mer svindlande vacker, och svårare, kustnära vandring får man leta efter.


Det här blogginlägget ingår i serien Gamla favoriter med urval av våra favoritvandringar på Mallorca. Varje inlägg innehåller färska intryck och reflektioner från återbesök under vintern 2022-2023. Inlägg från vårt tidigare besök hittar du här.


Ett hisnande äventyr

Omarkerade stigar, oländig terräng, förrädiskt högt gräs och oändligt med småsten. Framför allt havsnära branta klippor. Vackert, vackert. Och farligt, farligt. Kort sagt oemotståndligt.

Alltså vi måste dit, igen. För tänk, en förfärande tanke, om vi har blivit äldre sedan vi besökte grottan för fyra år sedan. Vi måste veta det.

Mycket vi måste veta. Klarar vi av att likt bergsgetter skutta mellan klipporna? Är vi tillräckligt stadiga på benen utan att darra det minsta vid bråddjupet mot havet? Kan vi hålla svindelkänslorna i styr?

Grottan är fri för alla att vallfärda till, men knappast riskfri.

Vi tar risken.

 

Svindlande

Vi har just klarat av en nedförsbacke med många hala stenar och långt mallorkinskt gräs som är som gjort för att snubbla på. Nu väntar den största utmaningen, en brant nedstigning utan räcke intill havet. Fallhöjden är svindlande. Det är också ofattbart vackert: havet glimmar, mäktiga karga klippor, ståtliga Artabergen på långt håll och grannön Menorca.

En utsikt att dö för.
Fast helst inte i dag.

Kerstin hejdar sig. Fortfarande är hon höjdkänslig och det svindlar till för ögonen. Modig och envis är hon också. Snart samlar hon sig och bestämmer sig för att fortsätta.

De sista skälvande metrarna är bland de svåraste. Den raka vägen ner är alltför brant, vi måste ta en omväg. Då fastnar min ryggsäck i en klippavsats – och jag med den. Med ena handen håller jag klippan och med den andra lossar jag ryggsäcken helt för att sedan dra upp ryggsäcken. Det går!

I den här branten får man hålla hårt både i kedjan och klippan bredvid.

Även mannen i familjen får ta händerna till hjälp.

 

Grottan

Snart står vi nedanför grottan, tio meter över havet. Någonting har hänt de senaste fyra åren. Det har blivit svårare att ta sig upp till grottan. Vi hittar en utstickande sten att hålla sig fast vid och klättrar upp, en i taget.

Segerkänslan i grottan är närmast berusande. Vi sitter vid grottans mynning och äter lunch i skuggan, samlar kraft för hemfärden.

Även den går fint. Vi har tur. Eller så har klockan stannat upp de senaste fyra åren. Oavsett vilket känns det obeskrivligt skönt.

Framme vid målet: grottan Cova Tanacada.

En blick in i grottan. Längre in i grottan törs vi inte gå.

Kaffet smakar aldrig bättre än på en klippa tio meter rakt ovanför Medelhavet.


Läs mer: Du hittar information och inspiration om vandring på Mallorca i vår vandringsguide.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.