Vandra under mandelblom på Mallorca och må bra

Så sköra, så förgängliga och så outsägligt vackra. Häng med på vår mandelblomsvandring runt lantliga Sa Pobla!

Denna vandring utanför mallorkinska staden Sa Pobla är fullspäckad med mandelblom, avkopplande lantlighet och livsglädje. Väderkvarnarna liksom citrus- och johannesbrödträden kan beundras året om.

 

Sa Pobla

Start på Sa Poblas stora torg Placa Major. Staden är rätt stor och rätt spansk. Husen står tätt intill varandra för att skänka livgivande skugga under årets olidligt heta dagar. Ett avgjort mindre problem under vårt besök i slutet av februari. Vi är här för att hänföras av mandelblomning.

Till höger mot Carrer de L’Esglesia och följer lydigt vandringsskylt med nummer 4 till vänster. Det blir en lång raksträcka. Nästa skylt pekar åt höger och utmynnar på en  landsväg med relativt begränsad biltrafik. Genast är vi på landet.

Vandringen börjar vid Sa Poblas stora torg.

 

På landet

Vägen kantas av gult blommande kranskragar. I rondellen går vi rakt fram och omges av gröna odlingsfält. Potatis, förkunnar Kerstin, som växte upp på en bondgård. De vida fälten ramas in av Tramuntanabergen. Räcker det för att bli glad?

Nej. Vägen är flitigt trafikerad och dessutom är vi här för att skåda mandelblom! Snart ger sig i alla fall några mandelträd till känna. Stadierna av blomning varierar (stort). Enstaka står i full blom – en bedårande vit blomning. Ett träd har nästan blommat över – vita blommor med gröna blad. De flesta står dock med närmast nakna grenar och bidar sin tid. Ska jag vara besviken?

Varför inte. Å andra sidan har jag av livet lärt mig en sak: ta inte ut eländet i förskott. Under tiden vilar vi ögonen på vida fält med mandelodlingar. Några blommor är vita, andra rosa. På en kulle tornar lilla staden Búger upp sig. Tramuntanabergen finns alltjämt där på håll som en mäktig kuliss.

Äntligen avviker vi från den trafikerade huvudvägen och fortsätter rakt fram på en lugnare väg. Fågelkvitter i öronen och kåldoft (på goda grunder) i näsan – från fältet till höger. Myskanka på vift vid ett lökfält. Gårdar med bastanta stenhus. Bredvid en torrlagd, men grönskande torrent. Gård efter gård med mandelträd, johannesbrödträd, olivträd. Det är kanske inte så dumt med landsbygd ändå.

Lantlig omgivning direkt utanför staden. Borde man inte vara glad?

Mandelblom och pittoreska lilla Búger tronar på kullen.

 

Lyckopiller

Nu pekar skylten till vänster och snart charmas vi av några mandelblommor som har det lilla extra som krävs för att få hjärtat att skutta.

Bland johannesbrödträd med ovanligt brett lövverk springer ett par rödhönor som om det gällde livet. Och där ett fält med nysatt potatis. Mitt i detta rofyllda odlingslandskap övermannas vi av obändig lust att slå oss ner. Det gör vi, på en rest av en mur. Vi andas in den lantliga luften och blir genast hungriga. Som tur är har vi matsäcken full. Som alltid.

Undrar stilla om det inte finns ett bättre sätt att stanna tiden än att sätta sig på en sten och bara ta emot omgivningen, och den flödande solen, utan att göra sig någon brådska. Om inte annat är det energisnålt, avkopplande och själsligt välgörande näst lyckopiller.

En liten blomma kan säga mycket.

Ståtliga johannesbrödsträd.

Lantligt så det förslår. Här i närheten åt vi lunch på en stenmur.

 

Glad, glad, glad

Måbra-vandringen fortsätter utmed en väg med gårdar och odlingsfält bredvid. Tama flygfän och hundar låter. Vi svänger till vänster och hör bjällerklang: betande får under  mandelträd, fridfullhet har just fått ett ansikte.

Oavsett vart blickarna vänder sig är det obeskrivligt vackert. Betande får under johannesbrödträd. Praktfull blomning både här och där. Och vem hoppar inte under mandelblommorna om inte en gransångare. Bin förser sig av blommornas nektar. Och nu äntligen! Ett helt fält med fullt blommande träd. Glad, glad, glad!

Förstås kan man undra hur det kommer sig att sköra små blommor kan sätta i gång sådana stora känslor.

Därför att de är sköra, förgängliga och smäktande vackra. De ropar: se mig, njut, snart är jag borta – och du med. Ta vara på tiden.

Det kan vi väl alla skriva under på, eller hur?

Betande får under mandelträd. Finns något mer fridfullt?

Mandelblom och Tramuntanabergen.

Ännu ett vårtecken.

 

Ännu mer glädje

Än mer lantlig glädje väntar runt hörnet. Mentalt oförberedda passerar vi en stenekskog bakom en låg mur.

Rakt fram in på en rätt hårt trafikerad bilväg i 400-500 meter. Vi går i vägkanten intill ett grönt fält med potatis. En traktor lastad med trälådor på ett släp passerar med buller och bång.  Så fort vi avviker till höger in på en mindre väg blir det mycket lugnare. Bara gårdar, odlingar och stenhus. I skyn två falkars parningsdans. Sådant ger vårkänslor.

In till vänster. Här är blomningen förvisso mager, men full fart bland hönsgårdens tuppar och höns.

Vid en vägkorsning med vilt blommande mandel tar vi till höger och stöter på gult blommande kaktus. En monarkfjäril fladdrar i luften. Framme vid väderkvarnarnas rike utanför Sa Pobla.

Potatis på gång.

Gammal väderkvarn i prima skick. Finns runt 200 till i området.

 

Väderkvarnar

Här har närmast varje gård en egen gammal väderkvarn. Några är i bättre skick än andra, de flesta används på ett eller annat sätt, ofta till förvaring, någon enstaka har byggts om till ett litet gulligt hus.

Även om vi nu bara ser några enstaka väderkvarnar så är det riktigt rikligt med dem, uppemot 200 stycken. Har du inte fått ditt lystmäte kan du ger dig i kast med en väderkvarnvandring i trakten (inlägg om väderkvarnsvandring kommer framöver).

Ännu en av dessa 200 väderkvarnar. Håll till godo!

Ännu ett glädjeämne längs vägen.

 

”Le grand finale”

Förutom väderkvarnar är det gott om vida odlingsfält runt om. Bredvid potatis, lök och vitlök. En citrusodling lyser upp i orange och citrongult.

Korsar en bilväg och går rakt fram, alltjämt i ett härligt odlingslandskap på det som betraktas som en av Mallorcas bördigaste odlingsmarker. Och här väntar en överraskning: ett stort fält till brädden fyllt med vitblommande mandelträd i prydliga rader.

Vad säger ni nu då?

Glad, glad, glad!

Glad, glad, glad!

Ännu rusig av glädje avviker vi till vänster vid Cami de Ca Dom Xim, förbi en restaurerad väderkvarn. Här odlas kronärtskocka, som verkar vara närmast plockmogen.

Snart svänger den lantliga vägen vänster. Sa Pobla rycker allt närmare. Ett vänstersväng mot stan och så småningom är vi tillbaka vid startpunkten mitt på Sa Poblas torg, där folk sitter över en kopp cafe con leche och verkar ha det bra.

Vi kanske ska göra dem sällskap.


Vandringsfakta

Start- och slutpunkt: Placa Major i centrala Sa Pobla.

Längd: 15 kilometer .
Höjdmeter: Ungefär +/- 30 meter
Tid: Drygt 4 timmar.

Karta och detaljer: Hittar du på vår profil på Wikiloc. 

Obs: En betydande del av vandringen går på små, slingrande bilvägar.

Tips1: Vandringen vi gick är markerad, även om det är ganska sparsamt med skyltar. Ruta 4 Els Ametllers heter den.

Tips2: Det går att nå Sa Pobla med buss från bland annat Alcudia och Inca. För tidtabeller och priser, se TIBs hemsida.

Läs mer:
Mandelblomvandring vid Raixa.
Vår guide med tips och inspiration om vandring på Mallorca.

Ögonfägnad.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.