Gamla favoriter: Vandra igen till vackraste La Trapa

Gamla klostret La Trapa på Mallorca tronar på en höjd intill Medelhavet, enligt somliga världens vackraste plats.

Gamla klostret La Trapa på Mallorca tronar på en höjd intill Medelhavet, enligt somliga världens vackraste plats. Denna rundvandring är ett kärt återbesök med en twist: en avstickare till Mirador Josep med svindlande vyer över klippor, hav och Tramuntana-bergen. 


Det här blogginlägget ingår i serien Gamla favoriter med urval av våra favoritvandringar på Mallorca. Varje inlägg innehåller färska intryck och reflektioner från återbesök under vintern 2022-2023. Detaljerad vandringsinformation och kartlänk hittar du här i vårt tidigare inlägg från vandringen.


Världens vackraste väg

Det är ju inte målet allena som räknas. Vägen dit är fylld av små glädjeämnen. Talldoft. Nätta fågeln svart rödstjärt. Och en storslagen inramning: höga klippor, ön Dragonera intill och havet som ligger mellan bådadera.

Där avtecknar sig en fyr på öns norra spets. Och i samma höjd som våra kängor en rar uppenbarelse: violer.

Många fåglar hörs medan de flesta gömmer sig i den havsnära tallskogen. Det gör inget, deras sång är outsägligt vacker.

Som vägen.

En av ön Dragoneras fyrar.

Här får man ta det lite varligt för att inte trilla ner av hänförelse.

 

Checklista

Som sig bör under ett återbesök spanar vi oförtrutet efter förnimbara förändringar i landskapet. Finns alltjämt det livsfarligt förfallna vakttornet mot pirater (som Eyal besteg vid tidigare tillfälle)? Check! Det är minst lika skamfilat som förr.

Utsikten över viken med turkost vatten är lika fin som förr. Upp på kulle med tallar vid en mur kan La Trapa skönjas för första gången, precis som vanligt.

Men vad nu! Törnginst blommar inte gult. Den blommar senare under vintern.

Stigen ner till ravinen är inte ett dugg bättre. Den är alltjämt märkt av erosion med lera och små stenar att parera. Vi tar det alltså varligt.

Sugande uppförsbacke som aldrig tar slut? Check.

Utsikt över Ibiza under uppstigningen på håll som tröst? Check. Lägg till ön Dragonera på nära håll – med södra fyren.

Ljungen blommar rosa? Check!

Skönt att dofta på rosmarin i solen? Check!

Hänförande utsikt från klipporna? Oförglömlig!

Gamla vakttornet ligger hisnande nära havet.

Varsågod att ta en titt på en av vandringens vackraste vyer!

 

La Trapa

När vi äntligen står på toppen av klippan och har La Trapa nedanför är det ren och skär lycka över de hisnande vyerna. Över stättan och ner till klosterruinerna. Framme på världens vackraste plats!

Renoveringen av klosterruinerna fortskrider, vilket märks på både hus och mur. Väldigt fint gjort av frivilliga entusiaster.

Som vanligt sätter vi oss på en sten med rosmarinbuskar bakom och äter vår medhavda salladslunch med världens vackraste utsikt.

Gott så långt. Men varför nöja sig med världens vackraste plats när en hisnande utsiktsplats ligger bara ett par kilometer bort?

Lavendel är ett av vandringens många glädjeämnen.

En av de vackraste vägarna till en av världens vackraste platser.

 

Hisnande Mirador Josep

Så snart studsar vi upp och följer den nyuppsatta skylten uppför backen, en avstickare på totalt 1,5 timme.

Stigen nu är rätt plan en bit och kantas av låga buskar som tillåter full sikt mot havet och kullarna omkring. Getterna nedanför oss är likaså synliga. För att inte tala om blommande rosmarin och ljuslila tappra krokusar som växer vid stenarna.

Efter nästa stigkorsning öppnar sig för första gången vyer över Tramuntanas bergskedja. Framme vid utsiktsplatsen Mirador Josep står vi på en klippa som stupar rakt ner i havet. Kanske lite väl dramatiskt för svindelkänsliga. Ett tips till alla, även svindelkänsliga, är att fortsätta 50 meter till för breda vyer över kusten och Tramuntana-bergen.

På väg upp mot ännu en fin utsiktsplats med Dragonera i bakgrunden.

Framme vid utsiktsplatsen Mirador Josep. Wow!

Eyal hoppar av glädje. Du förstår säkert varför.

 

Rundvandringen fortsätter

Sedan är det bara att ta samma vackra väg tillbaka till korsningen vid La Trapa. Därifrån fortsätter rundvandringen upp för backen för att sedan i nedstigningen så småningom leda ända till startpunkten i Sant Elm.

Det skulle inte förvåna mig om den här rundvandringen blir en klassiker. Något som hamnar på en lista om ”10 saker du måste göra innan du dör”. Fast det vore kanske det lugnare för alla berörda (inklusive getterna) om vi bevarar denna tur som en hemlis vänner emellan?


Läs mer: Du hittar fler vandringsbeskrivningar från Mallorca i vår vandringsguide.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

4 svar

 1. Sara skriver:

  Wow! Ser verkligen fantastiskt ut!!

 2. Bengt Klang skriver:

  Tack för detta fantastiska vandringsförslag som vi kunde göra i ett lika fantastiskt och så gott som vindstilla väder. Den branta stigen längsmed havet var väldigt spännande. Det blev många fotostopp på denna vandring. Vi undvek dock att ta oss upp i vakttornet pga många vandrare som var där. Vi skippade också Mirador Josep då vi tillbringade lång tid på La Trapa och njöt av omgivningarna där. Detta tog oss 5,5 timmar inklusive fika och alla fotostopp.

  • PåUpptäcktsfärd skriver:

   Jättekul att ni haft en så trevlig upplevelse. Den här vandringen är verkligen en av våra stora favoriter på Mallorca. Väldigt roligt att ni haft fint väder, det gör förstås upplevelsen än bättre!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.