Vandra med sjöutsikt i småländska Lunnabacken

Vandringen vid Åsnen har flera höjdpunkter. Lunnabackens hembygdsgård är en av dessa.

 

Åsnen är inte vilken sjö som helst, den spänner över en vacker skärgård med öar och kobbar. Inte att förglömma äppelodlingarna under rundvandringen vid Lunnabacken.

 

Kurrebo gård

Med tanke på traktens äppelodlingar lämpar sig hösten väl för en vandring. Här fanns år 1925 så ofattbart många som 500 fruktodlare. Bland de kvarvarande återfinns Kurrebo gård, som syns redan vid parkeringen. Äppelträden välkomnar med mogen frukt som glimmar inbjudande i rött och grönt i den milda höstsolen.

Höstäpplena glimmar i solen vid fruktodlingarna vid Lunnabacken.

 

Fin hembygdsgård

Vägen upp för backen är både asfalterad och bred. Vi är flankerade av äppelodlingar, moderna odlingar till höger och gamla till vänster om en stenmur. Effektivt och charmigt samsas sida vid sida. Högst upp på backen tronar hembygdsgården Lunnabacken, vars faluröda hus med vita knutar och vasstak är en fröjd för ögat. Husen transporterades hit 1956 från trakten. Här skulle man kunna slå sig ner vid långbordet under den stora eken och mysa.

Havsörnen svävar i det blå vid Lunnabacken.

 

Storslagna vyer

Höjden på 187 höjdmeter över havet möjliggör storslagen, och bred, utsikt över sjön Åsnen med dess skärgård. Det gäller alltså att passa på och njuta.

En havsörn seglar förbi och distraherar för ett ögonblick med dess skönhet. Sedan går rundan ner för backen. Åsnen nästa!

Från Lunnabackens har man en bred utsikt över sjön Åsnen.

 

Åsnen

Inledningsvis följer vi orange markering. Över en färist och förbi Kurrebo kafé, vars uteservering erbjuder betagande vyer över skärgården. Runt om står gamla äppelträd längs vägen. Den lantliga idyllen fulländas av faluröda hus med vita knutar.

Efter ännu en färist marscherar vi rakt fram och passerar en gammal äppelodling. Är det stenmuren som skänker så mycket charm?

Efter ett litet parti blandskog står vi vid sjön. Några markeringar syns inte till så vi improviserar och tar till höger vid en korsning med två skyltar. Sjön skymtar mellan träden. Nu tar vi oss ända ut till sjön, ställer oss på stenarna vid vattnet och tar in utsikten över skärgården från sjönivån.

Utsikten från kafé Kurrebo går inte heller av för hackor.

Närkontakt med Åsnen.

 

Trevlig avslutning

Vänder tillbaka samma stig till korsningen. Väl där tar vi till vänster. På en höjd till vänster ståtar Kurrebo-gården med äppelträden bredvid.

Vänster upp vid skylten mot Lunnabacken och förbi en liggande gammal bokstam. Bokskog. Nästan framme glänser röda vindruvor i solen. En trevlig avslutning på en skön och lite annorlunda rundvandring.

Gott om svamp vid stigen längs sjön.

Färgsprakande skogsolvon


Vandringsfakta

Start- och slutpunkt: Parkeringen vid Kurrebo nära Lunnabackens hembygdsgård.

Längd: Cirka 3 kilometer
Höjdmeter: Cirka +/- 30
Tid: Knappt 1 timme.

Karta och detaljer: Hittar du på vår profil på Wikiloc.

Tips: Det finns en markerad rundslinga på drygt 2 kilometer, som dock inte är helt tydligt markerad överallt. Vi följde den till stora delar, men missade markeringen någonstans, i skogen såg vi såväl orange som vita markeringar, oklart vilka man skulle följa.

Läs mer:
Ett inlägg om vår vandring i Åsnens nationalpark hittar du här.
Alla våra vandringar i Småland hittar du här.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.