Vandra i Åsnens nationalpark!
Har du lust att utforska en av Sveriges nyaste nationalparker? Häng med på en vandring för att bekanta dig med Åsnens nationalpark i Småland!
Först ett facit: tummen upp för fina, vackra och kanske lite ”vilda” Åsnens nationalpark!
Fin park
Åsnens nationalpark består till tre fjärdedelar av vatten. Det märks. Det blir aldrig långt till sjön. Resten består bland annat av gammal bokskog. Kanske därför kan det kännas lite ”vildmark”. Eller så är det parkens storlek på 1 873 hektar i förhållande till antalet besökare – ett tiotal under vårt besök en vardag i slutet av september.
Riktigt fint är den avskalade skandinaviska stilen som kännetecknar alla byggnader. Från torrdass till vindskydd och brygga.
Sunnabron
Nu dags att stifta närmare bekantskap med Åsnen och få lite vägdamm på kängorna. Vi startar vid entrén i Sunnabron-delen av nationalparken och vandrar ner längs den breda stigen genom gammal bokskog fram till sjön.
Åsnen
Åsnen är alldeles stilla. Höstgul vass omsluter sjön. På kort tid får vi syn på storlom, häger och storskarv. Lugnt och stilla. Vilsamt.
Ett plus är också pedagogiska informationsskyltar. Det vi håller ögonen efter är den vitfärgade koralltaggsvampen, en tämligen ovanlig svamp. Än så länge ger sig främst andra svampar till känna; märkliga, ibland groteskt stora svampar som skjuter upp ur marken eller trädruiner.
Tid för lek?
Vandringen fortsätter mot Bjurkärr. Sjön är alltid nära skogen. Allsköns småfåglar likaså: deras sköna ljud hörs. En fågel med rätt gällt ljud tycks leka kurragömma med oss bland träden och trädruinerna: spillkråkan.
Men vi har inte så mycket tid att spilla på lek och går vidare. Nästa parkattraktion är ett kärr med många spännande svampar och en vanlig goda, Bjurkärr. Bjur betyder bäver, vilket indikerar förekomsten av bäver i Bjurkärr, åtminstone tidigare.
Karolinerekar
Få saker kan väcka beundran som urgamla träd. Ekarna vi stöter på vid Bjurkärr är definitivt beundransvärda. De planterades på 1600-talet av Karl den XII:s karoliner. Därav namnet karolinerekar.
Från Bjurkärr styr vi apostlahästarna mot Strandslingan (2,6 kilometer). Omgivna av sjön på ena sidan och blandskog på den andra insuper vi höstluften med stråk av förmultnande löv. Fågelljud och mossklädda stenar och stammar inger ro.
Äntligen napp!
Skogen är fullspäckad av små överraskningar. Bara alla udda trädsvampar! På en bok hittar vi lunglav – tydligen ett tecken på bra miljö. Efter att ha njutit av sjöutsikten vid Ängsladan blir vi rikt belönade. Den efterlängtade koralltaggsvampen visar upp sig i stora lass på en liggande bokstam.
En lång blick över kobbar och skär från stenar vid vattnet. Noterar att ett skär är helt vitt efter skarvar. Tar in skogens och sjöns stillhet.
Snart är Strandslingan slut och vi tar samma stig som tidigare för att ta oss till startpunkten.
Åsnens nationalpark är väl värd att utforska vidare.
Vandringsfakta
Start- och slutpunkt: Parkeringen vid Sunnabron.
Längd: Cirka 5 kilometer
Höjdmeter: Marginella
Tid: En dryg timme.
Karta och detaljer: Hittar du på vår profil på Wikiloc.
Läs mer:
Läs om vårt besök vid Lunnabacken vid Åsnen här (publiceras snart).
Alla våra vandringar i Småland hittar du här.
Information om Åsenns nationalpark hittar du på nationalparkens hemsida.
Text: Eyal
Bild: Kerstin