Vandra utmed havet vid Ravlunda på Österlen

Vandringen längs Hanöbuktens strand vid Ravlunda bjuder på både havsutsikt och vardagsäventyr.

 

Många tycker att ljuset i Österlen är magiskt. Det vill vi gärna uppleva på bästa stället. Längs Hanöbuktens strand vid Ravlunda.

 

Ravlunda och Stenshuvud

Ett tjugotal storskrakar guppar i Hanöbuktens kristallklara vatten. Det är en sen eftermiddag i slutet av september och solljuset är behagligt mjukt. Vi inleder rundvandringen vid en gammal fiskarstuga vid Ravlunda skjutfält. Rätt omgående hejdar vi oss. En kvinna torkar sig efter ett dopp.
– Det är varmare än under sommaren, säger hon och ler med hela ansiktet.

Vi känner inte efter, vi har inte tänkt bada, utan uppleva ljuset vid havet. Sanden vi pulsar genom i riktning mot Haväng sviktar under våra fötter, den glimmar som kattguld i den försonande eftermiddagssolen. Vågskvalpet påminner om hur nära havet är. Nästan lika nära, på höjden bredvid befinner sig Ravlunda skjutfält. I morgon ska det skjutas för fullt, men nu ligger gevären i träda. Alltjämt förnims havets närhet. I blickfånget syns en kulle som stupar mot havet. Och längst till vänster skjuter ikoniska Stenshuvud upp som mest 97 meter över havet.

En manet ligger orörlig på den blöta sanden. Den är ofarlig, inget att oroa sig för. Vårt bekymmer är annat: kommer vi förbi Julebodaån? Någon bro finns ju inte.

Svar: nja.

Med skorna i händerna vadar vi över ån. Kvinnan hade rätt om temperaturen. Men kyla är det minsta vi behöver oroa oss för. I kvicksanden sjunker vi ner över anklarna. Ändå fortsätter vi. Klokt eller oklokt?

Klokt.

Sannolikt en av Sveriges vackraste sandstränder vid Ravlunda.

Spegelblankt vid Julebodaån.

Hellre barfota över ån än vända.

Sanden bär oss och det värsta som händer är att ett tiotal vilande storskrakar flyr stranden och beger sig ut i vattnet under mer eller mindre ordnade former.

Vid nästa å, Knäbäck, avviker vi till höger och går upp på höjden. Hedlandskapet hade varit trevligt, om inte för skjutfältet. Så vi vänder blicken mot havet och upplever Österlens fagra skymningsljus.

Tillbaka på stranden vadar vi tillbaka över Julebodaån och fötterna får sig även ett kvällsdopp.

Så småningom återbördas vi tillbaka till startpunkten vid gamla fiskarstugan. Minnet av ljuset, och havets sus, dröjer sig kvar länge.

Dags att ta på sig skorna igen. Tack och lov ingen skjutövning idag.

Dramatisk himmel över Ravlunda skjutfält.

Hanöbukten och i fjärran även Stenshuvud.

Uppe på heden vid Ravlunda.


Vandringsfakta

Start- och slutpunkt: Parkeringen vid Juleboda badplats.

Längd: Cirka 3 kilometer
Höjdmeter: Marginella
Tid: Under en timme.

Karta och detaljer: Hittar du på vår profil på Wikiloc.

OBS! Vandringen går till största delen inne på området som tillhör Ravlunda skjutfält. Det är bara möjligt att vandra där när det inte är skjutövning och tillträdesförbud. Du kan läsa mer om när det är tillträdesförbud på Försvarsmaktens hemsida.

Läs mer:
Läs om vår vandring bland blommande ljung vid närbelägna Drakamöllan.
Alla våra vandringar i Skåne hittar du här.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.