Vandra bland ljungen vid Drakamöllan på Österlen
Tänk Österlens böljande kullar. Tänk blommande ljunghed. Lägg ihop båda så har du en stark naturupplevelse. Häng med på en svårslagen rundvandring vid Drakamöllan!
Maglehem naturreservat
Dramatiska naturupplevelser på långt håll i all ära. På nära håll väntar oförglömliga ögonblick. Helt utan trängsel och ståhej. Natur pur och sinnesro.
Bara en enda bil står på Maglehem naturreservats parkering när vi kör in. Besökaren är tillbaka vid bilen.
– Blommar ljungen fortfarande? undrar jag.
– Den börjar blomma över. Men det är jättefint ändå, skyndar hon att tillägga.
Med facit i hand kan vi bara hålla med.
Vi inleder rundvandringen genom att följa den så kallade Blåvingeleden – det vore inte så dumt om den rara fjärilen svartfläckig blåvinge skulle visa upp sig!
På andra sidan stättan välkomnar öppna marker. Förr fanns många tallar, vilka har glesnats för att återskapa just detta öppna landskap.
Än så länge följer vi den markerade, och breda, leden. Begynnande höstfärger och solglänsande nypon varslar om den årstiden.
I en rejäl nedförsbacke överraskar naturen: på håll avtecknar sig en sluttning med vidsträckt blommande ljung. Nu är vi mentalt förberedda på det som komma ska.
Under fötterna är det något så ovanligt som sandbacke. Luften är mättad av syrsor. Rätt som det är sätter sig en tornfalk i en trädkrona och ser sig om med sina falkögon. Då kan den inte missa hundratals sträckande tranor uppe i skyn. Deras trumpetande ekar långa vägar.
Drakamöllans ljunghed
Nu gör vi vår egen tur. Efter ännu en stätta lämnar vi leden och genar längs en grusväg i skogen. Förbi ett svart trähus, Tombos lycka, och en träbro. Efter porlande ån vid Lilla Drakamöllan viker vi av till vänster förbi skylten ”naturreservat”. I vattnet glimmar stenarna rött i solen. Över en stätta in i en hage, som mynnar ut i en stig. Obönhörligen går det uppåt. Väl uppe på heden omfamnas vi av ljung, som till stor del är förtorkad, och ändå bländande vacker.
För ett ögonblick släpper vi allt vi har i händerna och slår oss ner på mossan högst upp på ljungheden. Mossan är mjuk och välkomnande; ljungen förför – väldoftande och höstfrisk.
Omslutna av rosalila blomning fikar vi och spejar över Hanöbukten. Vi tar in binas surr, som endast övertrumfas av tranornas ljud. Vindstilla, soligt, läkande fridfullt är det. Just här, just nu. Livet här i Drakamöllans naturreservat känns fulländat (trots att den svartfläckiga blåvingen inte visat upp sig, det är nog lite väl sent på säsongen).
Kumlan
Motvilligt reser vi oss upp och går upp till den markerade leden genom ljungen. Tar till vänster och beundrar det böljande landskapet med ljungheden och Hanöbukten som fond. Följer skylten ”Kumlan” till vänster nerför backen och går på markerad led. Årummet porlar bredvid. Över en stätta och en träbro. En stätta till och vi är inne i Kumlan naturreservat. Reservatet bjuder på sandbackar med exklusiv sandstäpp, en av Sveriges mest ovanliga naturtyper. Stigen slingrar sig upp. Marken är beströdd med ekollon och svamp. Uppe på sandstäppen glimmar fem bruna hästkroppar. Lika kraftiga som vackra djur.
Med staketet emellan vandrar vi ända till den markerade leden, där vi avviker till vänster. Här är sanden uppgrävd och öppen för att främja tillvaron för sandödlor och sandälskande insekter. En stund senare är vi tillbaka vid startpunkten.
Kroppen har jobbat på bra i uppförsbackarna, inte minst hjärtat. Själsligt är vi dock utvilade. En skön känsla.
Vandringsfakta
Start- och slutpunkt: Parkeringen i nordvästra delen av Maglehem naturreservat.
Längd: Cirka 4,5 kilometer
Höjdmeter: Cirka +/- 50
Tid: Runt 1,5 timme.
Karta och detaljer: Hittar du på vår profil på Wikiloc.
Tips1: Det går också bra att parkera vid Drakamöllans naturreservat. Såväl Maglehem som Drakamöllans naturreservat ligger relativt nära busshållplatser på Ystadsvägen.
Tips2: Hela Blåvingeleden är 9 kilometer, information om leden hittar du här.
Läs mer:
Läs om vårt besök på Lya ljunghed på Hallandsåsen.
Alla våra vandringar i Skåne hittar du här.
Text: Eyal
Bild: Kerstin