Cykla från Bad Schandau till Rathen och titta på underverket

Häng med på en trevlig cykeltur längs Elbe och förbi de berömda klipporna Bastei, Königstein och Lilienstein.

 

Denna cykeltur från Bad Schandau går längs floden Elbe och är lätt trampad. Höjdpunkten är betagande sandstensklippor som präglar omgivningen. De mest berömda som du kommer att se är Bastei, Königstein och Lilienstein. 

Vi cyklar och det går lätt och geschwint. I Elbe intill paddlar någon med cykel ombord på kajaken. Det ger uttrycket äta kakan och har den kvar en ny innebörd.

Första sandstensklippan att göra oss sällskap är platåberget Lilienstein. På nära håll gläder blommande strandängar och förmiddagenssolen. Näst på tur är den väldiga klippan Königstein med fästning högst upp på toppen. Vi passerar flera klippor, men har den mest berömda av dem alla kvar till sist.

Framme vid utkanten av lilla orten Rathen uppenbarar sig denna skönhet insvept i morgondimman. Denna syn av ett flertal sandstenspelare sammankopplade med en gammal stenbro ska vi inte slarva igenom. Vi slår oss ner på en bänk mittemot underverket och dukar upp vårt förmiddagsfika. I floden intill tuffar utflyktsbåten Pirna förbi fullastad med turister. Av någon anledning tittar ingen på oss och våra kaffekoppar.

Sedan är det bara att packa ihop sig, och rulla tillbaka till Bad Schandau. Livet känns som en schlager.

Dagen är förvisso lite mörk, men vad gör det. Det är bara att trampa på och ha det gott.

Magnifika fästningen Königstein med lilla staden Königstein nedanför.

Självaste Bastei avtecknar sig bland alla mörka moln.

En kopp kaffe blir man alltid glad av.


Cyklingsfakta

Längs floden Elbe cyklade vi på cykelvägar eller mindre vägar med få bilar. Längs floden är det förstås inga större höjdskillnader. Att tänka på är att det är få broar mellan flodens två sidor i området. Däremot finns flera personfärjor där man också kan ta med cykeln. Under ett tidigare besök i Sachsiska Schweiz följde vi Elbe uppströms och cyklade då till Tjeckien, vilket du kan läsa om här.

I Bad Schandau går det att hyra cyklar, mer information hittar du här.


Läs mer:

Vår guide till vandring i Sachsiska Schweiz hittar du här.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.