Möte med Annette Ivarsson på Arilds vingård: “Inte rädd att jobba mycket”

Annette Ivarsson är den orädda pionjären som driver Arilds vingård tillsammans med maken Jonas. En framgångshistoria trots svårigheter.

 

Läs om gymnasieläraren som sadlade om till vinpionjär. På drygt tio år har Annette Ivarssons och makens vingård blivit en av Sveriges största vingårdar. Läs om deras krokiga väg till framgången.

 

“Folk skrattade ihjäl sig”

Annette Ivarsson hade just utbildat sig till gymnasielärare i biologi och kemi. Bara ett litet problem. Hon kom underfund med att hon egentligen ville jobba med vuxna. Så hon lade pannan i djupa veck och ställde sig frågan: Vad gillar vuxna?

Geniknölarna, och maken Jonas, genmälde: Vin.

Så lämpligt, för de hade nyligen flyttat till en gård i utkanten av Arild och hade en hektar som kunde användas till vinodling.
– Folk skrattade ihjäl sig. En hektar med vinodling kan man inte leva på! säger hon och läppjar på sitt te som hon dricker ur en väldig kopp.

Hon sitter på en skön pall i glasgången mellan vingårdens restaurang och hotellobby och ger ett rakt och ärligt intryck. En person som är van vid sociala kontakter och gillar människor.

Annette bestämde sig. Året var 2007 och småbarnsmamman i 30-årsåldern påbörjade en treårig utbildning till vinmakare inom ramen för ett EU-projekt. Studiebesök och arbetspass varvades med teoretiska studier. Hon fick många trogna vänner, som hon fortfarande kan vända sig till med spörsmål, framför allt i Tyskland. Det visade sig att hennes kunskaper i kemi och biologi kom väl till pass i hennes nya karriär. Det gjorde henne också populär bland studiekamraterna som inte hade samma gedigna lärarutbildning.
– Jag hjälpte dem med krångliga formler och de berättade om sina mer praktiska erfarenheter av vinodling. Det blev ett jättebra utbyte.

 

Orädd pionjär

Men, med handen på hjärtat, Sverige var inget vinland överhuvudtaget 2007 och du saknade branschkunskap. Var du inte rädd att bli pionjär?
– Nej, jag tänkte inte att vi skulle bli så stora. Dessutom har jag hela tiden haft mycket att stå i så jag har inte haft tid att vara rädd. Vet du vad min tyska mentor sa? Det är svårt bara de första 200 åren!

Hon skrattar medryckande.

 

Gynnsamt klimat för tuffa druvor

Länge har vinproducenter från den så kallade “gamla världen” dominerat. Länder som Frankrike, Italien och Tyskland har haft den bästa jordmånen och det bästa klimatet för att skapa de bästa vinerna. De svampresistenta piwi-druvorna har vänt upp och ner på gamla sanningar och öppnat dörren på vid gavel för Sverige som vinland. Försäljningsargument: obesprutat och därmed ekologiskt. Och i Sverige ännu ett trumf på handen, något så outsägligt exotiskt som svenskt vin.

Piwi-druvorna – piwi är ett samlingsnamn för flera svampresistenta druvsorter – visade sig även tåla köld hyggligt i vissa utvalda regioner i Sverige, framhåller Annette.
– Kullaberg, Öland och Gotland är bra. För frost under blomningen kan ta kål på skörden, men nära havet blir det nästan aldrig frost.

Tuffa ”piwi”-druvor som är svampresistenta och tål svenskt klimat.

 

Succé!

År 2010 började de med första vinet, vilket blev färdigt ett år senare. Då upptäckte de att de inte kunde servera vin till besökande – om de inte hade en servering. Så de satte upp en tältduk och lagade några enkla rätter. Det gick väldigt bra – vid hyfsat väder. Så de byggde ett glashus för sämre dagar. Men folk ville sova över också. Så de byggde rum som blev ett hotell. När hotellrummen inte räckte till satte de upp en lyxcamping – glamping, som blev allt mer populär och allt större.

Det ena gav det andra. Nu har de runt 40 anställda på sommaren och 10-15 på vintern. Numera har de öppet året runt. Den lilla gården i utkanten av den lilla byn har gjort succé som lockar såväl svenskar som utländska turister. Under vårt besök har vi mött amerikanska turister.
– Vin och turism är bra kombo. Vi har haft sidoverksamhet med restaurang och hotell hela tiden, vi måste finansiera vinverksamheten. Snart kan vi säga att vi kan leva på vinet, säger Annette.

 

“Inte pinsamt längre”

Under resans gång har de köpt mark och odlat vinrankor. Nu har de 23 hektar med odlade vinrankor och 16 hektar som väntar på nyplantering. Så det är en tids- och penningfråga tills Arild vingård har 39 hektar.
– Vi är stora för att vara Sverige. Även ute i Europa är det inte pinsamt längre att säga hur stor odling vi har, säger hon.

Inte utan att vi undrar över faktorerna bakom framgången.

 

Framgångsfaktorer

– Jag är inte rädd för att jobba mycket, vi jobbar väldigt mycket. Jonas och jag har fyra barn i åldrarna 8-20, vi ville att vingården skulle vara så stor att någon av barnen skulle vilja ta över. I varje fall så stor att ingen skulle vilja riva ner vinrankorna.

– Jonas och jag har inställningen att allt ordnar sig och att allting är möjligt, även om jag kan vara lite mer av en bromskloss. Jonas gillar att bygga och fixa. Hade vi behövt hantverkare för att bygga allt hade vi varit bankrutt för länge sedan. Vi bygger med gamla grejer och är stammisar på byggåtervinning.

Vad är drivkraften nu när de är framgångsrika, respektingivande stora och etablerade?
– Vi har så bra gäster som är intresserade och gärna vill hjälpa till. Mötena med gästerna är kul! säger Annette Ivarsson.

Arilds vingård är Annettes och Jonas Ivarssons livsverk.


Läs mer

Läs vårt inlägg om vår vandring längs vinrankor och havet i Arild.

Information om Arilds vingårds öppettider hittar du på vingårdens hemsida.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.