Vandra i Osbecks bokskogar på Hallandsåsen

Osbecks bokskogar erbjuder skogsbad och svalka för lyckorusiga, och heta, sommardagar.

 

I Osbecks bokskogar kan du skogsbada i en bokskog fullspäckad med såväl små som riktigt stora (och tunga) överraskningar. En perfekt vandring för dig som undrar vad du ska ta dig till en varm sommardag utan att försmäkta av hettan.

 

Angenämt svalt

I bilen är det outhärdligt varmt utan luftkonditionering, under Osbecks bokskogars trädkronor är det svalt som i ett gammeldags skafferi. Sådan angenäm temperatur ger ork att vandra även under somriga dagar. Lägg till skogens fulländade akustik för fåglarnas konsert. Dessutom är vägen huvudsakligen bred och välmarkerad och i den avslutande delen av vandringen är det gott om små informativa skyltar som kan försätta den nyfikna i ett lyckorus. Av sådant blir jag glad, glad, glad!

Träden dämpar inte bara värmen, utan också ljuset så det blir rätt mycket av mysbelysning under trädkronorna, vilket skapar en speciell stämning.

Spår av svunnet kulturlandskap.

 

Gott om överraskningar

Förvisso kan man gå olika slingor i skogen. För att få ut det mesta av vandringen gör vi en egen slinga, men vi går på markerade stigar. Till  en början följer vi en röd markering och rätt snart måste vi hejda oss för turens första överraskning, en mossklädd trädruin belamrad med konstiga svampar. Det blir överraskningar på löpande band. En mossklädd stenmur. Och ett porlande ljud som hörs av och till, mest “till” när vi går över en träbro.

Efter bron viker vi av till höger och följer gula markeringar. Ett äkta par herr och fru domherre tvagar sig i bäcken utan att ägna oss mer än förstrött intresse.

Bro över porlande vattendrag.

 

Utsikt

Lite oväntat passerar vi en mindre granskog. Inte förrän vi skymtar ett samhälle nedanför en brant kant blir det påtagligt att vi befinner oss på en ås. Här behöver vi inte oroa oss för brist på motion, det är nämligen ypperligt bevänt med uppförsbackar. Mitt i en backe tar vi till höger och följer röda markeringar. Över bäcken och grusväg i skogen vidare upp. Här får den som älskar branta backar sitt lystemäte. På toppen väntar en välförtjänt belöning: en fin utsikt över skogen och nejden. Här slår vi oss ner vid ett picknickbord för en lunch med fågelsång som lunchunderhållning.

En av få utkikspunkter under vandringen.

 

Tung överraskning

Efter lunchen följer vi blå markering (ända till startpunkten vid parkeringen). Förbi ett mindre kalhygge och mossklädda odlingsrösen ovanför stigen, vilka vittnar om jordbruk för drygt 100 år sedan. Över en träbro med porlande bäck under. En skylt upplyser om en möjlighet till en avstickare – på totalt 600 meter – till Lassahusstenen för att titta på skålgropar och hällristning med ett skepp. Nästan framme väntar oss en bokstavligen stor och tung överraskning. Tio bruna och väldigt närgångna nötkreatur står vid grinden och sträcker ut sina ansikten redo för en kindpuss.

Emellertid är vi inte lika hugade så vi kikar på de arkeologiska fynden med kikaren – med stor behållning.

Hit, men inte längre.

Hällristningen och dess väktare.

 

Eldorado för nyfikna

Tillbaka till den kuperade stigen som är strödd med informativa små skyltar om främst flora och fauna. Verkligheten fortsätter att överraska: en rödstjärt visar upp dess röda stjärt på en gren medan Laholmsbukten skymtar mellan träden. Ett gult fält med smörblommor böljar i vinden i den lantliga omgivningen med beteshagar och gamla stenmurar. En grönskimrande slända tycks ha oändligt med tålamod och låter Kerstin ta den ena bilden efter den andra. En blå metallic slända har däremot inte lika mycket fördragsamhet. Och där blottar myskmadra små fina vita blommor.

Vi går över en gammal stenbro och hör bäcken under oss. Än mer sten syns i gamla odlingsterrasser. Här kan man slå sig ner vid ett picknickbord under en ek. Dominerande är dock bokskog, som har funnits här oavbrutet i över tusen år.  Därför finns det många skyddsvärda arter här. Just sådan spännande information framgår av de små skyltarna. När vi har passerat en sumpskog som tydligen är en trivsam hemvist för grodor är vi nästan framme vid startpunkten.

Efter ett par timmars skogsbad blir man ren. Själsligt.

Odlingsröse.

En fin liten slända.


Vandringsfakta

Start- och slutpunkt: Parkeringen i mitten av naturreservatet Osbecks bokskogar.

Längd: Drygt 9 kilometer (med avstickare mot hällristningen)
Höjdmeter: +/- cirka 175 meter
Tid: Knappt 2,5 timmar.

Karta och detaljer: Hittar du på vår profil på Wikiloc. 

Läs mer: Läs om vår vandring i Djurholmens strövområde på Hallandsåsen här.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.