På en sagolik liten vandring i Grevie backar

Eyal mitt i Grevie backars sagovärld med böljande backar och strålande vyer. Kullaberg skymtar på håll.

 

Dyrt och heligt har vi lovat att återvända till Grevie backars lilla värld på Bjärehalvön. En sagovärld med böljande backar, porlande bäck och strålande vyer uppe på åsryggar. Nu är det dags att infria löftet. 

 

Charm-knockout

Det gör vi så gärna, infriar löftet att återvända till en fördold liten sagovärld för en stunds verklighetsflykt. Så fort vi kliver över stättan är vi inne i en annan värld: Böljande gröna kullar, porlande litet vattendrag och blida kor på en sluttning. Ögonblickligen knockoutas vi av charmen.

Tricket bakom charmen har 14 000 år på nacken, då uppstod embryot till dagens grönskande rullstensåsar som dessa böljande kullar kallas. Åsarna består av isälvsgrus från inlandsisens avsmältning. När isen smälte forsade smältvatten ut med massvis av sediment från den smältande isen. Så blev backarna till.

De slött vilande svarta korna med vita prickar har dock inte så lång historia bakom sig. Ändå är de trevliga att vila ögonen på, i varje fall så länge de är vilande och blida.

Vattendraget flyter som en liten rännil genom den frodigt gröna ängen och vi börjar turen med att korsa vattendraget på några plankor. Vägen är lätt att hålla ordning på, bara att följa blåa markeringar.

Böljande gröna kullar och porlande vattendrag bildar en charmig liten värld.

 

 

Vårlig saga

Våren märks på smörblommor, några kvardröjande backsippor (de flesta har redan blommat ut) och uppsluppen fågelsång. Ett par äppelträd står i full blom och några svampar vid en ask markerar att svampsäsongen har börjat. Glädjen kommer inifrån sägs det och det tycks stämma. Den väller ut.

En kvardröjande backsippa förgyller vandringen.

Äppelträd i full blom.

 

Strålande utsikter från åsryggar

Vi är på väg. På ena sidan mossklädd stenmur och på andra en skogsdunge som inhyser allsköns fåglar som håller en konsert för oss, som tröst för att de döljer sig så väl för oss. Den ökade pulsen tyder på att vi är på väg upp, uppför en åsrygg med enar. Av och till skymtar Skälderviken och Kullaberg och vidsträckta odlingslandskap. Åsryggen går upp och ner och vi följer med. Över en stätta. En skogsdunge. Och nästan framme där naturreservatet tar slut i Grevie ännu en stätta och där vi stöter vi på ungdjur. De verkar rädda när jag kliver på stättan varpå även jag fylls av oro så vi återvänder som planerat, fast lite tidigare. Nu upplever vi dessa strålande utsikter från andra hållet.

Tillbaka till en stätta där orange och blåa markeringar går åt olika håll. Vi följer trofast de blåa markeringarna – till höger – och går från stätta till stätta längs stenmurar, gröna ängar och en skogsdunge. Slutligen hamnar vi i en kohage. Och vi har sällskap. Av vitfläckiga svarta kor. Men i Grevie backars sagolika lilla värld tycks korna bida sin tid dagdrömmande och knappt gäspande när vi passerar – i lagom maklig takt och på behörigt avstånd. Ingenting tycks rubba kornas vila i eftermiddagens sol.

Alldeles intill ett stilla vattendrag mitt i det gröna korsar våra vägar ett torp med en prunkande trädgård. Det är kanske ett tecken på att förtrollningen snart är förbi. Snart är vi återbördade till kullen med korna vid startpunkten. Korna ligger kvar och vilar i solen utan ge oss minsta uppmärksamhet. Grevie backar är kanske först och främst deras sagovärld. Vi är bara gäster.

Öppna vyer från åsryggen.

En grindvakt som får oss att vända lite tidigare än planerat.


Vandringsfakta

Start- och slutpunkt: Parkeringen vid Grevie backar naturreservat.

Längd: Knappt 5 kilometer
Höjdmeter: +/- cirka 30 meter
Tid: Runt 1,5 timmar.

Karta och detaljer: Hittar du på vår profil på Wikiloc. 

Obs Vandringen går till viss del genom hagar med betande djur.

Tips: Det går att nå naturreservatet med buss, men närmaste busshållplats ligger i den ände av naturreservatet som är närmast Grevie, dvs ungefär där vår vandring vände. Mer information om tider och priser hittar du på Skånetrafikens hemsida.

Läs mer:
Läs om alla våra vandringar i Skåne.

Mandelblom.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.