Vandra i Birgit Nilssons fotspår

Denna trivsamma rundvandring i Birgit Nilssons fotspår går genom böljande kulturlandskap på Bjärehalvön.

 

Birgit Nilsson var en av Sveriges internationellt mest berömda operasångare, och väldigt hemkär. Under denna trivsamma rundvandring kan du bekanta dig med hennes hemtrakt. Här i Bjärehalvöns böljande kulturlandskap tog hon sin första ton och här växte hon upp och cyklade runt. 

 

Klassiskt kulturlandskap

Fulla av förväntningar ställer vi bilen på parkeringen vid Birgit Nilssons museum. Ett klassiskt kulturlandskap böljar sig fram med slingrande småvägar. Än vidsträckta åkrar med odlingar, hagar och vall. Än gårdar med korsvirkeshus. Stegvis öppnar sig horisonten mot havet som en inramning. Allt medan lärkans drill fyller luften.

Tänk att Birgit Nilsson föddes i denna sköna omgivning! Eller, som skylten formulerar det, det var på den närmaste gården intill skylten som hon “tog sin första ton” den 17 maj 1918. Som enda barnet skulle hon ta över gården och bli bondmora. Men så blev det icke. 23 år gammal flyttade hon till Stockholm för att ägna sig åt musikstudier.

Dessförinnan har hon nog otaliga gånger cyklat till Västra Karups kyrka för att sjunga i kyrkokören på samma väg vi går nu, omgivna av böljande fält som lyser gult av maskrosor. I sluttningarna betar svarta kor med vita fläckar.

Längs småvägar genom den kulliga bygden.

Öppet landskap ända till Kattegatt.

En viktig beståndsdel för det öppna landskapet.

 

Bland fornlämningar och får

Mest rik på fornlämningar, enligt en skylt är Bjäragården. Gravhögarna ser vi med våra egna ögon, utan någon expertiskunskap. I luften svävar både svalor och glador.

Efter att ha korsat en större bilväg följer vi en mindre väg igen omgivna av gröna fält med spannmål och hagar. Häggdoft välkomnar oss till Påarp och små oskyldiga lamm gnuggar sig mot äppelträd medan några andra diar tackan med glupande aptit. Ett par får övervinner sin naturliga skygghet och går fram till Kerstin. Nyfikna på hennes kamera månne?

Smaskig måltid!

Välmarkerat.

 

Birgit Nilssons sista vila

Vi nalkas en av turens höjdare – ursäkta ordvitsen – ”Göaberg”, vilken med dess 132 höjdmeter är Bjärens näst högsta punkt. Nästa skylt talar om att här låg en dansbana när Birgit Nilsson var ung. Dansade legendaren här på lördagarna?

Det vet vi inte säkert. Däremot ser vi en humleodling. Den finns. Liksom Sante Sjunnessons mjölkabord. Nu skönjer vi Västra Karup kyrkas vita stenbyggnad. Vi närmar oss kyrkan längs en smalare väg och förnimmer bäckens porlande och allt ivrigare fågelkvitter. Inte nog med att hon sjöng i kyrkan i många år, hon både döptes och konfirmerades där. Hemkär som hon var höll hon konserter där, även långt efter sitt internationella genombrott. Och där har hon sin sista vila i familjegraven, som finns direkt till höger vid en av ingångarna till kyrkogården. Vi har valt att inte ta några bilder på kyrkogården.

Sante Sjunnessons mjölkabord.

I stiliga Västra Karups kyrka sjöng Birgit Nilsson i kören som ung och höll konserter under sin karriär.

Traskar förbi Västra Karups trevliga villor och kommer in på det som en gång var vägen som ledde till utmarker, Karpa Gada. Nu är Karpa Gada en väg med tämligen störande trafik. Detta trots betande, och emellanåt bräkande, får på gröna kullar. Efter någon kilometer viker rundvandringen tack och lov av på en mindre väg, Birgit Nilssons väg. Vi andas ut och kan ta in utsikten över havet och Kullaberg bakom oss. På sluttningen intill betar kor i ett gröngult hav med maskrosor. Nog inte utan grund kallas detta “Birgit Nilssons utsikt”.

Denna trivsamma vandring i ett böljande kulturlandskap fortsätter till ivriga toner av fågelsång, i synnerhet i närheten av våtmarken omgärdad av buskar och träd. Snart är vi återbördade på parkeringen och gården där Birgit Nilsson växte upp efter fyllda två år. I dag inhyser gården museum och kafé. Ett trevligt ställe, och trakter, att växa upp i.

Tack, Birgit Nilsson för denna tur!

Böljande landskap.

Birgit Nilssons barndomshem är i dag museum och kafé.


Vandringsfakta

Start- och slutpunkt: Parkeringen vid Birgit Nilsson museum. Där finns också en informationstavla för vandringen.

Längd: Drygt 9 kilometer.
Höjdmeter: +/- cirka 80 meter.
Tid: Drygt 2 timmar.

Karta och detaljer: Hittar du på vår profil på Wikiloc. Observera att det där anges lite för lång sträcka.

Obs1 På väg ut ur Västra Karup går vandringen ungefär en kilometer i kanten på en relativt trafikerad bilväg. Gick någotsånär att gå på sidan, men det är en mindre trevlig vandringsupplevelse.

Obs2 Enklast att följa ledmarkeringarna är det om man som vi går vandringen moturs. Det är också så det är skyltat vid starten.

Läs mer:
Läs om alla våra vandringar i Skåne.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.