Upptäck höstmagin i Norrvikens trädgårdar

Norrvikens trädgårdar är synnerligen stämningsfulla på hösten.

 

Kan en trädgård behålla sin skönhet när blommornas årstid är över? Uppenbarligen. När sommarens blomprakt är över på Norrvikens trädgårdar spelar lövens effektfulla färgvariationer huvudrollen. Det blir magiskt. Höstmagiskt. 

 

Hösten är annorlunda!

Visst märks hösten på Norrvikens trädgårdar. Inte minst på stämningen. Den är glåmigare. Päronträden har ömsat skinn till brungröna blad. Äppelträden går i röda, gröna och brungula nyanser. Det är lågmält, och på samma gång vackert. På ett djupt plan. Jazzmusiken som flödar ur högtalarna har även den fått en djupare klang jämfört med i somras, märkligt nog ty det är samma melodier.

Luften kan man inte heller ta på riktigt. Men även den är annorlunda, kallare, höstfuktig, med osynliga droppar i luften.

Päronträden har ömsat skinn till brungröna blad.

Lågmält och vackert när päron- och äppelträden skiftar färg i Norrvikens trädgårdar.

 

Annorlunda keldjur

På dekorativa fat står paradisäpplen och äpplen till allmän beskådan, och beundran. Sparsmakat. Smakfullt. Körsbärsträd flammar upp i gult och rött. Påfåglarna brister ut i en gäll klagosång utan dess like, alltmedan Mona Lisa ler sitt outgrundliga leende från ett uppförstorat porträtt. Marschallerna vid vita Villa Abelin doftar, mycket och gott. I dammen i vattenträdgården glimmar guldfärgade koi-karpar. De lär kunna bli över 100 år gamla. En del av dem kan dock bli kelsjuka och låter sig gärna klappas. Kanske något att ha om kön till pudlarna blir allt för lång.

Körsbärsträd flammar upp i gult och rött.

Guldfärgade koi-karpar glimmar i dammen i vattenträdgården.

 

Röd glädje

Den japanska trädgården ruvar över uppiggande element. När vi spatserat utmed en porlande trolsk bäck står vi öga mot öga med höstens färgprakt. Magi, och glädje, uppstår. Jag faller för den japanska lönnen. Den kan vara liten, den kan vara enorm, den är klarröd, den lyser upp och skänker glädje. Tro mig det behövs dessa gråa dagar.

Löven spelar huvudrollen, fallna löv i gult, brunt och rött på stenbelagda gångar och i bäckar. En vidunderlig vresbok lägger sina väldiga armar med grön-gul-bruna blad över marken som för att beskydda oss från den stora världen. På goda grunder förstås. Kerstins stora favorit är pepparkaksträdet, vars brungula löv ligger på marken och sprider förförisk väldoft av pepparkaka över gången.

Röd glädje i japanska trädgården.

Ännu mer rött.

Ännu mer höstglädje.

Lövmatta på gångarna i den japanska trädgården.

 

Äpplen, Abelin och kärleken

Molins trädgård utstrålar en alldeles speciell höststämning. Stilla. Nedtonat. Renande. Gröna löv och vita blommor i skön förening.

Vi äntrar utställningen Äpplen, Abelin och kärleken i Erikshus. Även här är ledstjärnan sparsmakat, smakfullt. Sinnrikt med uppslagna “gamla böcker” med välvalt innehåll som bjuder till läsning och förkovran. Efteråt känner man sig en smula klokare. Och märkbart gladare.

Som efter ett besök i Norrvikens trädgårdar.

Skira vita blommor i Molins rogivande trädgård.

Utställningen Äpplen, Abelin och kärleken i Erikshus.

Sinnrikt med “gamla böcker” som bjuder till läsning och förkovran.


Läs mer


Mer bildinspiration


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.