Grattis, Norrvikens trädgårdar till 100-årsjubileet!

Norrvikens trädgårdar är verkligen en fröjd för ögat och själen. Vattenträdgården är en av våra favoriter.

 

Så vackert, så genomtänkt! 100-åringen Norrvikens trädgårdar väcker både känslor och beundran. Här kan du inspireras av kreativa trädgårdar och ta igen dig i hemlighetsfulla små oaser ute i det gröna. Att välja ut en enda favorit är nästintill ett omöjligt uppdrag.

 

Parad av fruktträd

Redan utanför entrén välkomnar en lång rad päronträd med strålande utsikt över havet. Inne tas vi emot av en allé med allsköns päron- och äppelträd liksom av ljuv musik. Denna svängande jazz är en tydlig vink till 1920-talet och inte minst 1920, året då trädgården slog upp portarna för första gången. Grattis, till 100-årsjubileet!

Under de 100 år som flytt har trädgården besökts av såväl kungafamiljen som namnkunniga personligheter från när och fjärran – ingen nämnd, ingen glömd (en lista finns uppsatt på en informationstavla). En och annan vanlig människa som vi har nog också slunkit in. En speciell person bär ett stort ansvar för att dessa fantastiska trädgårdar blev till. Grundaren.

Päronen i päronträdsallén har fått besök.

Många sorters päron i trädgården.

 

Tack, Rudolf Abelin!

Trädgårdarna grundades av visionären Rudolf Abelin. Förvisso har han gått ur tiden, men hans kreativa ande tycks alltjämt sväva över trädgårdarna och hans byst finns på en upphöjd backe strax utanför körsbärsträdgården, bara ett stenkast från en inhägnad med påfåglar. Där åtnjuter han vidunderlig utsikt både över trädgårdarna och havet för all evinnerlig tid.

Grundaren Rudolf Albelin hade många spännande tankar kring kreativitet och trädgårdsskötsel.

Norrvikens trädgårdar ligger vid Laholmsbukten strax utanför Båstad.

 

Mona Lisa

Mitt i strosandet överrumplas vi av ett uppförstorat porträtt av Mona Lisa. Här har någon kopplat samman trädgårdskonst, konst och musik så skickligt att jag inte kan vara annat än upprymd. Bland flera renässanskonstverken hittar jag en av mina favorittavlor, Babels Torn av den flamländska renässansmålaren Pieter Breughel den äldre.

Eyal överrumplas av Mona Lisa.

 

Oasen Villa Albelin

I dammen utanför krämvita Villa Abelin simmar japanska fiskar och inne känns restaurangen Orangeriet som en oas, när vi tittar in och insuper atmosfären för en liten stund. Här hade vi gärna ätit lunch och tillbringat några sköna timmar med att drömmande blicka över den japanska trädgårdens smala gångar, dammar och broar. Men det är lite väl sent för lunch och vi har så mycket att upptäcka!

Vackra Villa Albelin inhyser restaurangen Orangeriet.

Matoasen Orangeriet.

 

Tid för romantik

Flankerade av hortensia och rhododendron i en gång genom vattenträdgården leds vi till romantiska trädgården, med rhododendron, en naturlig damm och smäktande musik. Och i renässansträdgården överväldigas vi av kombinationen flödande musik från Tjajkovskijs Svansjön, täta, klippta avenbokshäckar och väl tuktade buxbomshäckar. Kan man vara annat än glad, glad, glad?

Rhododendron på väg till Romantiska trädgården.

I Renässansträdgården flödar musik från Tjajkovskijs Svansjön. Här pågår utställningen ”Ballerinor” av skulptören Lisa Abelsson.

 

Mer glädje

Vad sägs om en damm med vita och rosa näckrosor. Eller lila blommande kronärtskockor vid köksträdgården, med både ananasdoftande ananassalvia och det något till utseende underliga lagerbladsträdet. Victoriahuset intill är ett sober tempel för inspiration.

Vi blir själaglada av rosa näckrosor.

Blommande kronärtskocka – med gäst!

Ståtliga Victoriahuset.

Victoriahuset – fint också inuti.

Hasses glada trädgård, efter Hasse “Kvinnaböske” Andersson, bjuder på ännu mer glädje med fantasieggande påfund: ett enormt äpple av träbitar, en lekfull salamander (mycket större och mindre skygg än i verkligheten) och nyckelpigor av stora mått.

Då kan det vara skönt att ta igen sig i en trädgård i Ulla Molins anda, fullmatad med fridfullhet. Bara att slå sig ner i soffan eller i fåtöljen under den formklippta platanen med fågelbo.

Lekfullt i Hasses glada trädgård.

Mer hyss hos Hasse.

Trädgård i Ulla Molins anda.

Fridfullt i Ulla Molins trädgård.

 

Utställning väcker drömmar

Trädgårdarna väcker känslor och kittlar fantasin. Vilket i allra högsta grad gäller utställningen av Hannu Sarenström i växthuset på temat ”mina blommande trädgårdsdrömmar”. Växterna i utställningen är på intet vis ovanliga, däremot kompositionen!

Utställningen ”Mina blommande trädgårdsdrömmar” väcker drömmar.

 

Japanska trädgården tar priset

Med risk att sticka ut hakan dristar jag mig till att utse min egen favorit – den japanska trädgården. Men Sverige är ett fritt land så jag tar gärna tillvara min frihet att uttrycka min förtjusning över denna oemotståndliga skapelse i de mest lyriska ordalag. Så lyder min motivering:

“I denna förtrollade värld skapar böljande nivåskillnader med dalgångar, backar, smala gångar flankerade av gångar av rhododendron och resliga bokar, stenlagda gångar, dammar, porlande bäckar, gulliga träbroar och frodig växtlighet terrasserad med torvblock känsla av magi. I dessa lika magiska som hemlighetsfulla oaser i det gröna bjuder varje vindling till att stanna upp och begrunda livets i grunden outgrundliga.”

Även vi hejdar oss på en stig mättad av fågelsång. Inte för att begrunda livet, utan doften. Det doftar omisskännligt pepparkaka! Det visar sig att vi passerade det så kallade pepparkaksträdet (även kakträdet eller på latin cercidiphyllum japonicum). Starkast doftar de gamla bladen som vi hittar på marken. Mmm, så gott!

Med oss från Norrvikens trädgårdar tar vi mycket välmående, livsglädje och mersmak. Vi kommer gärna tillbaka och gärna tidigare på dagen för att kunna avnjuta en god lunch i Orangeriet!

Gästbok i det lilla orientaliska templet på Österländska terrassen.

Ett schackspel på en bänk i Japanska trädgården.

Under vresboken i Japanska trädgården.

Hösten och höstfärgerna är på väg.

Det doftar pepparkaka från ”pepparkaksträdets” blad, så klart!


Läs mer

Läs om vårt besök på Norrviken i höstskrud.

För information om öppettider, priser och annat, se Norrvikens trädgårdars hemsida.

Välkomnande blomkorg vid entrén.

En av många inbjudande viloplatser i Norrvikens trädgårdar.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

2 svar

  1. Men alltså åh så vackert! Skulle ju nästan kunna åka dit enbart för att Villa Albelin ser ut som ett riktigt sagohus, haha 🙂

    • PåUpptäcktsfärd skriver:

      Tänk att även vi kan tänka oss för en härlig stund i Villa Albelin, gärna på restaurangen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.