Vandra från Far del Cap Salines till paradiset

Vägen till paradisstranden Cala Marmols går längs en av södra Mallorcas vackraste kustlinjer med det turkosblå havet alldeles bredvid.

 

Vandringen mellan fyren Far del Cap Salines och lilla paradisstranden Cala Marmols går nog längs en av södra Mallorcas vackraste kustlinjer. En lätt och lagom vandring med det turkosblå havet alldeles bredvid eller svindlande långt ner. 

 

Ren galenskap

Det började med en fix idé en eftermiddag vid fyren Far del Cap Salines. Vi har precis återvänt från en kustvandring i riktning mot Colonia de Sant Jordi på dryga milen när jag kläcker en idé: låt oss komplettera vårt tidigare inlägg om Cala Marmols med nya bilder med sena eftermiddagens mjukare solljus! En vandring på inalles tolv kilometer. För att hinna med fram och tillbaka före skymningen måste vi småspringa, åtminstone ena vägen. För en bild. Ren galenskap!

Startpunkten vid fyren Far del Cap Salines.

 

Bedövande vacker kust

Småspringandes flimrar en av södra Mallorcas vackraste kustlinjer förbi som en films snabbspolning. På sätt och vis förstärks både syn- och ljudintrycken av våra djupa andhämtningar: stenriket längs turkosblått vatten, havets in- och utandningar, den steniga grå stigen med dofter av rosmarin och solvarma tallbuskar, lila blommande ljung, frodigt gröna buskar och resliga tallar inåt land.

Alltsammans landar djupare och intensifieras.

Intensiv havskänsla.

Naturens konstverk.

 

Dramatiska vyer

Några andhämtningar senare har klippkusten vuxit sig på höjden. Snälla låglänta klippor har fått åtminstone 30 meter i sig och bjuder på svindlande vyer. Långt nedanför stupet uppstår vit fradga i mötet mellan hav och klippor. En mås står ytterst på en klippa och spanar över havet långt ner. En tornfalk ryttlar över klipporna och dyker ner bakom en buske.

Här en ihålig klippa. Och där en liten ravin som vi rundar. Dramatisk klippa med en grottöppning där turkosblått  havet strömmar in och ut. Här vill ingen snubbla över avgrunden, inte ens för en bra bild.

En havsgrotta nedanför fötterna.

 

Cala Marmols

Cala Marmols lilla sandstrand har två mäktiga beskyddare, väldiga klippor på båda håll. Mellan klipporna strömmar turkosblått vatten ända till stranden. Vi går försiktigt nerför den branta sluttningen med bitvis hala stenar. Nu är motionspasset till ända och jag kan känna på den mjuka sanden och på det ytterst uppiggande vattnet. Kerstin fotar, men blir aldrig riktigt nöjd. Halva stranden badar i ljus medan den andra halvan skuggas av klippan.

Nu återstår det bästa av allt. Vägen tillbaka till fyren på utmattade ben. Nu är det slut på allt springande och vi får njuta ordentligt av panoramat.

Fyra måsar skränar runt över klipporna och cirklar runt om och om igen. Det är fullständigt obegripligt för oss. Tills en väldig fågel med mörk fjäderdräkt och ljus kropp flimrar förbi. En fiskgjuse. Snart lämnar måsarna klipporna och flyger en bit bort mot havet och en fiskebåt med en svärm av måsar i kölvattnet.

Framme vid lilla paradisstranden Cala Marmols.

Måsarna flockas kring fiskebåten.

 

Fyren

Tillbaka vid fyren pustar vi ut på en låg klippa och lyssnar på havets brus med ön Cabrera i blickfånget. Om en stund bjuder solen på ett svårslaget skådespel. Men vi har en timmes körning framför oss och vill slippa alltför mycket mörkerkörning.

När vi stiger in i bilen kommer de första solnedgångs-besökarna. En kvart senare är vi med om en av de häftigaste solnedgångarna med inslag av orange, rosa, lila och slutligen helsvart – genom backspegeln.

Magiskt kvällsljus på väg.


Vandringsfakta

Startpunkt: Fyren Far del CapSalines på södra Mallorca.

Längd: Runt 11 kilometer
Höjdmeter: Cirka +/- 50 meter
Tid: Drygt 3 timmar.

Karta och detaljer: Hittar du på vår profil på Wikiloc. Observera att karten är enkel väg och tidsåtgången låg eftersom vi halvsprang.

Tips: Den som vill ha en längre vandring kan med fördel fortsätta vidare förbi Cala Marmols till Cala s’Almunia. Det gäller bara att lösa logistiken om man slippa gå fram och tillbaka. Här kan du läsa om vår vandring mellan Cala s’Almunia och Cala Marmols.

Läs mer: Läs om våra andra vandringar på Mallorca.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

2 svar

  1. Carla skriver:

    Wow this country is a dream!!!!!

    • PåUpptäcktsfärd skriver:

      Yes, you are right. Mallorca is a wonderful place. We hope we soon all will be able to travel there again.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.