Upptäck Årike Fyris – vandra från Uppsala till Sunnersta

Paus under vandring i Årike Fyris.

En härlig paus på bryggan vid Ultuna. En av höjdpunkterna under vandringen i Årike Fyris.

Uppsala är storstaden där du kan promenera till ett naturreservat direkt från stadscentrum. Häng med på denna populära Uppsala-vandring för att uppleva lugnet och fågellivet i Årike Fyris naturreservat. 

 

Grön stad

Vi befinner oss i en av de finaste delarna av Uppsala och alldeles centralt – vid Svandammen. Ovanför tronar rosafärgade landmärket Uppsala slott och intill ligger Stadsträdgården. Vi börjar vandra och ser att parken har allt man kan förvänta sig: allsköns ädellövträd, gräsmattor, blommor, lekplatser och en uteservering. Därutöver en lättillgänglig Fyriså med brygga och inbjudande bänkar. Ännu bär strövtåget utmed ån urbana förtecken: idrottsarenan Studenternas, en kaj med båtar i allehanda storlekar och former – även husbåtar. Där har vi en vidsträckt gräsmatta med skolelever lirandes fotboll. Och här en trevlig viloplats med boulebanor, bänkar, picknickbord och en toalett på en flotte bredvid.

Uppsala har en hel del “gröna lungor”.

Svandammen och Uppsala slott

Vandringen börjar mitt i Uppsala intill Svandammen nedanför slottet.

Stilig lindallé längs Fyrisån.

Skylt för naturreservat.

Naturreservatet Årike Fyris. Inte alla stora städer som har naturreservat så nära stan.

 

Picknickbrygga

Stegvis avtar stadens larm. Mest hörs vindens sus i lindallén mot Vindhemsbron. Därifrån slingrar sig vandringsvägen förbi ett fågeltorn. Ja, ni känner oss rätt – vi måste upp! Förutom kanadagäss, grågäss och sothöns får vi syn på en gråhäger. Hägern står tyst och orörlig som en staty vid vassen i åkanten – tills den flyger sin kos med högan skri.

Spaning med kikare i Årike Fyris.

Fågeltornet vid Övre Föret i Fyrisån. Undrar vad Eyal har i kikaren.

Stigen är kantad av gul renfana, vitmåra och klöver medan röda rönnbär lyser upp. På strandängarna på andra sidan ån syns betande kor och en hel koloni med gäss, vars öronbedövande ljud fyller luften. Även syrsorna spelar för fullt. Den som längtar efter bilbuller gör sig icke besvär – här i Årike Fyris naturreservat är det bara fåglarna som för talan!

Efter ett praktfullt kastanjeträd och Uppsala rodds hus hittar vi en fulländad plats för en picknick: en brygga vid ån i höjd med Ultuna. Medan vi dinglar med benen och förser oss med en välkryddad och kall risrätt snokar en snok i vattnet intill. En fisk hoppar till. Vi blir mätta.

Kastanjer

Kastanjer.

Paus i den smekande höstsolen.

 

Sunnersta-spången

Två grönfinkar på stigen får oss att smårusiga stanna till. Visst är de så rara!  Och där en lustig syn: en mast rör sig sakta framåt medan resten av den förmodade segelbåten döljs av vass. Högre upp flyger en svan, en fiskgjuse ryttlar och ett par kärrhökar svävar över ån. Vi genar genom vassen på den 400 meter långa Sunnerstaspången och närmar oss stegvis Sunnerstaåsen.

Grönfinkar

Två ystra grönfinkar på vägen.

Sunnerstaspången

Genom vassen på Sunnerstaspången.

Svampfynd på en al nära Fyrisån.

 

Sunnerstaåsen

Stigen är kantad av skira blommande växter och över den böljande vassen syns gulliga faluröda hus med vita knutar och fladdrande vimplar på andra sidan ån. I vattnet kan både knipa, gråhäger, rörhöna och gräsänder hålla till, enligt informationstavlan. Men fåglarna kommer och går efter eget gottfinnande medan Sunnerstaåsens barrskog står osvikligt fast. Ån skymtar till och från liksom korna som håller detta kulturlandskap med fuktiga strandängar öppet. Nu är vi alldeles intill Sunnerstabacken – i mån av snö en duglig backe för skidåkning. Det bästa kommer sist: en rejäl uppförsbacke ända till Sunnerstastugan. Som belöning är vi med om när två nötskrikor landar i en ek. Har du kvar spring i benen kan du göra en avstickare på 200 meter till en fornborg.

Röda hus skymtar på andra sidan Fyrisån.

Framme vid Sunnerstaåsen och Sunnerstabacken.


Vandringsfakta

Startpunkt: Svandammen i centrala Uppsala
Slutpunkt: Parkeringen vid Sunnerstastugan i Sunnersta.

Längd: Knappt 10 kilometer
Höjdmeter:
Marginella
Tid: Drygt 2 timmar.

Karta och detaljer: Se vår profil på Wikiloc. Tyvärr blev det något fel med inspelningen en gång under vandringen, och därför är det fel på vandringens längd. Notera även att den inspelade vandringen går i omvänd riktning.

Tips1: För den som vill ha en längre vandring kan man fortsätta ner mot Flottsund (fortsätt på samma sida av Fyrisån) och där följa en promenadväg längs Mälaren bort till Skarholmen och kanske även till Vårdsätravikens strandpromenad.
Tips2: Det går bra att ta stadsbussen tillbaka till centrala Uppsala från parkeringen strax bredvid Sunnerstastugan.
Tips3: Den beskrivna vandringen går genom en del av naturreservatet Årike Fyris. Besök gärna den del av naturreservatet som ligger på andra sidan ån. Det gjorde vi under vår vandring längs Linné-stigen till Linnés Sävja.

Läs mer: Vår guide till stadsnära vandringar i Uppsala.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.