Naturreservat-hoppning på sörmländska Mörkö

Färggrann tistel med citronfjäril förgyller vårt besök i naturreservaten på Mörkö.

Känner du för att uppleva tre närliggande naturreservat med omväxlande natur i den sörmländska skärgården under en och samma dag? Häng med på en upptäcktsfärd till Mörkös naturreservat Kalkberget, Kålsö och Slessberget. För ännu mer skärgårdskänsla kan vi även varmt rekommendera ett längre besök i naturreservatet Eriksö.

 

Kalkberget

Här blir vi genast varma i kläderna, bokstavligen. Alla höjdmetrar uppför berget tas direkt. Sedan är det bara att följa den rödmarkerade stigen på bergsryggen och öppna sinnena. Då märks detaljer som moss- och lavklädda bergshällar. På håll skymtar Östersjön och på mycket närmare håll finns rödtimrade hus med vita knutar nedanför.

Någon kilometer senare på bergsryggen öppnar sig vida vyer över skärgårdens öar och kobbar. På strandängarna betar kor. Framme finns en inbjudande utkiksplats med bord och bänkar att slå sig ner vid. Vi kikar på sandbanken som bevistas av måsar, tofsvipor, änder och svanar.

Försiktigt går vi fram till kanten av kalkbrottet och betraktar dess djupa hål. Vi tar trapporna ända ner till botten och blir omslutna av mossklädda väggar. Därifrån går grusvägen mellan strandängarna och berget med aspars fladdrande i öronen. Snart är vi tillbaka vid naturreservatets lilla parkering.

På väg mot kalkbrottet och Kalkberget.

Nypon på toppen av berget.

På toppen av Kalkberget, ovan kalkbrottet, gäller det att hålla sig i skinnet.

Himmelriket. Utsikt över Himmerfjärden.

På väg ner i kalkbrottet.

 

 

Kålsö

En spång genom blöt strandäng leder oss djupare in i naturreservatet. Här ska det finnas räv, grävling och vildsvin, enligt informationsskylten på parkeringen. Vi ser inga av dessa djur. Däremot syns och hörs rätt omgående ett par trumpetande tranor i en hage. Allsköns småfågel är det rikligt med överallt. Vi får även glädjas över älg- och rådjursspillning och spår efter vildsvins bökande.

Kålsö har en spännande blandning av trädsorter. När vi går över mossklädda rötter, stock och sten lägger vi märke till många ståtliga ekar, lindar och hör asplöven darra i vinden. Det är svårtillgängligt, knappt någon stig och – kanske därför – människotomt. I hagen betar en skock kor som vi lämnar i fred. I möjligaste mån undviker vi kor som är ovana vid människor. Sålunda går vi till höger runt berget – inte genom hagen – när vi skymtar vatten. Efter en stund hittar vi en fuktig och mossbeklädd berghäll att sitta på. Mellan lind, ek och rönn skymtar hav och små skärgårdsöar. Kornas påträngande råmande ett par hundra meter bort hörs ända hit. Innan vi hinner ta fram kaffetermosen får vi något i blickfånget: en havsörn!

Sedan gäller det att hämta andan, ta en kardemummaskorpa, ta en klunk kaffe och torka smulorna.

På spången till Kålsö naturreservat. Här trampar man sin egen stig.

Hasselnötter naturell är det gott om.

En skock nyfikna kor på håll, tack och lov.

En annorlunda svamp. Någon som vet vad den heter?

 

Slessberget

Känslan av trollskog infinner sig så snart vi äntrar denna mörka granskog med mossklädda stenar, allsköns svampar och fågelkvitter runtom. Det är förvisso omarkerat, men stig finns. Vi vet att skärgården och vidderna är nära och tar oss så högt det går uppför en backe. Men tallarna står i vägen för havsutsikten. Vi återvänder till trollskogen för att bekanta oss med fornborgen och skrider genom kuperade hällmarker och klippor med limefärgad lav. Tranors trumpetande ljud ekar från två håll. Högt upp på en klippa överraskas vi av en praktfull ek. Det är nog fornborgen här. Här öppnar sig fina vyer över skogen medan havet och skärgården bara kan anas. I ögonhöjd har vi trädkronor av tall och gran – som gjort för att spana fåglar! Ånga stiger i mötet mellan sol och berg under denna morgonstund. Platsen känns sakral och inbjudande för långa tankar.

Gott om mossa i Slessbergets natrreservat.

Välkommen till svampskogen!


Fakta

Läs mer om naturreservatet på Södertälje kommuns hemsida:
Kalkberget
Kålsö
Slessberget

Läs om vårt besök i Mörkös fjärde naturreservat, Eriksö.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.