Vandra med skärgårdskänsla på Eriksö

Sitter på sten vid havet

Paus på en klippa vid Östersjön. Vandringen i naturreservatet på Eriksö ger smak av skärgården.

 

Denna vandring fyller alla kriterier för en härlig upptäcktsfärd: glest med folk, omväxlande natur och gott om trevliga små överraskningar. Möjligen med ett undantag. En av överraskningarna är lika stor som en älgko. 

 

Skiftande landskap

Vi börjar långt ut på Mörkö och stiger ur bilen vid Eriksö naturreservats oansenliga parkering på en gräsplätt. Jag är nollställd och har inte några som helst förväntningar. Den orange markeringen leder oss förbi söderut pekande skylten “Kättsö 1,7 km”. Det är något trivsamt med gamla ekar och åkermark med moget korn – möjligen kombon. Landskapet skiftar ständigt. En vall med gräs. En blandskog. Finns det något fagrare än solrosgult blommande fibbla i ett fält med gyllene havre?

Nyponbusken vajar rödglänsande i havsvinden och varslar om att havet är nära. Fjärden och Östersjön blottar sig för oss – någon annan vandrare ser vi inte. Vinden susar genom vassen när vi går mot Kättsö udde på en strandäng.

Tistel

Blommande och överblommad tistel hör till den omväxlande floran på Eriksö.

 

Kättsö udde

Än är vi inte där. Här och var är vi i ett stiglöst land så det gäller att hålla utkik efter en orange markering. Väl utkikhållande är man med om små trevliga överraskningar. En hare hoppar i hagen – fram till en annan hare. Sedan försvinner de tu spårlöst i en skogsdunge med al. Vi hittar en tvär klippa ett par meter över havet och dinglar med benen som bara 50-plussare kan. Det är inte Kättsö udde, men vackert är det och blicken är mättad av skärgårdskänsla med små öar, kobbar och stenar. Ett par knölsvanar simmar i väg och vassen böjer sig för vinden under susande protest.

På några meters håll ligger en sten i vattnet – slipad av havets smekningar. Hur länge har den legat där?

Vi reser oss upp och går på några klipphällar med skärgårdsutsikten för ögonen. Ett förtrollande möte mellan lila ljung, mörkt hav och lavklädda klippor i svart och lime. Här och var står en tapper, vindpinad tall. Och oväntat får vi en havsörn i blicken! Den flyger ett tjugotal meter snett över oss och blottar dess ljusa stjärt. Wow!

Ljung, klippor och hav.

Spännande möte mellan hav, klippor och ljung.

 

Överväldigande känsla

Framme vid Kättsö udde. Känslan av skärgård är överväldigande med klippor och glittrande hav. Vi slår oss ned på en solvarm klippa ett par meter från strandkanten. Intill stiftar en vit kålfjäril närmare bekantskap med en gul fibbla. Vinden har mojnat och allt tycks stå still. Utom två tärnor. De cirkulerar och skriker som tärnor kan. En segelbåt ligger för ankar och ännu längre bort passerar ett containerfartyg i riktning mot Södertälje.

Dessa observationer sker samtidigt som vi inmundigar lunchen med couscous, fetaost och soltorkade tomater. Allt “lagas” på plats, på vår soliga klippa i vårt vägglösa, gränslösa hem. Couscous är det ju bara att blanda med hett vatten och låta dra i fem minuter. Sedan är det bara att blanda den med sovlet.

Couscous på gång. Improviserad matlagning på en klippa vid havet.

 

Grönvik

Rundturen fortsätter mot Grönvik. Visserligen går vi till en början åt samma håll vi kom ifrån. Men som inte sällan när man tittar på saker i omvänd ordning upptäcker vi nytt. I ett dike trivs alar bemängda med årets ännu gröna kottar. Och inte långt därifrån syns tecken på tidigare bosättning i form av äppelträd. Senapsgul lav på en väldig ek utgör en annan trevlig överraskning. Vägen till Grönvik fortsätter genom hagar, skogsdungar och hällmarker. När vi hör vågorna slå mot klipporna är vi framme i Grönvik. Lutande mot en klippa fikar vi på en höjd med utsikt över öar och kobbar. Havets närvaro är stark.

Alkottar

Alkottar.

Vägen runt ön är markerad med orange prickar.

 

Skogens drottning

Åter i en hage och tänker att upptäcktsfärden snart kommer till ände. Så icke. Titta där! säger Kerstin och pekar på två gestalter på uppemot hundra meters avstånd intill en slånbärsbuske. Kan man bli så upphetsad över en häst och ett föl som äter slånbär?

Fel, fel, fel. Hästar brukar inte äta slånbär. Däremot älgar, som det verkar.

Under fem minuter studerar vi älgkon och hennes kalv, vars päls är lika ljus som ett rådjurs. Så snart älgkon upptäcker oss tittar hon på oss oavvänt, men låter kalven fortsätta måltiden. Så snart vi rör oss framåt älgar de båda i väg och försvinner med vindens hastighet.

Överraskningarnas tid är emellertid inte förbi. Kerstin får syn på skogens guld – kantareller. Snart står vi och skördar, rensar och planerar en festlig måltid. Upptäcktsfärden i Eriksö naturreservat har bjudit på trevliga överraskningar, omväxlande natur och glest med folk (inga vandrare).

En stor överraskning. En älgko med kalv. Kalven fortsätter att mumsa slånbär medan mamma håller järnkoll på oss.

Kantareller

En trevlig överraskning att ta med.


Vandringsfakta

Start- och slutpunkt: Parkeringen vid Eriksö naturreservat (direkt efter en liten träbro).

Längd: Uppskattningsvis cirka 5 kilometer
Höjdskillnader: Begränsade
Tid: Under 2 timmar

Karta och detaljer: Tyvärr finns vår rundvandring inte på vår profil på Wikiloc. Vi följde de orange markeringar vi hittade. Först söderut mot Kättsö och sedan fortsatte markeringarna vidare till Grönvik och tillbaka till parkeringsplatsen. Slingan vi gick går delvis på grusväg, delvis på stig, men den bit leder markeringarna genom skogen utan stig. Förutom vid avstickaren till Kättsö udde var de orange markeringarna tydliga och enkla att följa. Under avstickaren mot Kättsö udde var markeringarna svårare att se, delvis beroende på att en del träd och buskar sågats ned.
länsstyrelsen hemsida hittar du mer information och även en länk till en karta över Eriksö naturreservat.

Tips: Under avstickaren mot Kättsö udde, gå gärna upp på klipporna vid havet

(Tyvärr var kameran på verkstan, men som tur är finns det ju en kamera på mobilen.)


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.