På väg till Noord-Holland

Motorvägen på Afsluitdijk samt Vadehavet och IJsselmeer.

Vägen till Noord-Holland går via vallen Afsluitdijk. Ett ingenjörs-mästerverk som bidragit till Nederländernas utveckling. Skulpturen nära den högra lastbilen är initiativtagaren till bygget, Cornelis Lely.

 

Målet efter gulliga Friesland är Noord-Holland. Vi tar oss dit så sakta och makligt vi förmår. Det finns ju så mycket att upptäcka på vägen! Efter en natt på hotell i utkanten av staden Sneek kör vi in i staden. Tanken är att stanna till om staden känns lika mysig som Dokkum. Inget ont ord om Sneek, som har många låga hus längs kanalerna. Men vi kör vidare och stannar inte till innan vi har kommit en bit in på en ofattbart lång vall, vars betydelse för Nederländernas välstånd knappast kan överskattas.

 

Afsluitdijk-vallen

Föga förvånande är det Afsluitdijk Wadden Sea Center som föranleder vårt stopp. Denna fyrkantiga vita byggnad med panoramafönster mot sjön IJsselmeer är fullspäckad med information om Vadehavet (Waddenzee på nederländska), vilket är ett av världens få Unescolistade världsnaturarv. Världsnaturarvet är 11 500 kvadratkilometer stort och 500 kilometer långt längs kusten i Nederländerna, Tyskland och Danmark.

Informationscentrum för världsnaturarvet Waddenzee vid Afsluitdijk

Informationscentrum för världsnaturarvet Waddenzee vid Afsluitdijk ligger direkt vid sjön IJsselmeer. Bakom centret skymtar ett bostadskvarter mitt ute på vallen.

Just nu känner vi mest för att uppleva naturen på plats och inte genom centrets panoramafönster så vi tar en promenad i blåsten. Den närmast ständiga vinden är något vi måste vänja oss vid här.

Nu står vi uppe på vallen som liknar en oändlig landtunga. På ena sidan betraktar vi sjön IJsselmeer, som var en havsvik kallad Zuiderzee ända tills vallen kom till för över 80 år sedan. På andra sidan syns Vadehavet som utgör en del av Nordsjön.

Vallen är ett enormt bygge. Den är både lång och bred. Förutom fyrfilig motorväg finns tvåfilig cykelväg på sidan av motorvägen. Där vi står upptäcker vi även ett litet bostadskvarter, sådär mitt på vallen. Utsikten kan nog ingen anmärka på.

Promenaden fortsätter på en slags brygga vid slussen. Trappor triggar i gång vår nyfikenhet och rätt som det är blir det broöppning och några segelbåtar kör förbi bara ett tiotal meter framför oss. Kort därefter hamnar vi utanför miltärmuseet Kazemattenmuseum och dess imponerande bunkrar. Vi tittar på bunkrarna och på en väldig mina, men studerar med ännu större intresse fåglarna som håller till på stenarna nedanför vallen: rödbena, gravänder, sothöns, grågås och gråhäger.

Kazemattenmuseum på dammen Afsluitdijk

På vallen Afsluitdijk finns även ett militärmuseum, Kazemattenmuseum.

Fågelskådning på Afsluitdijk

På spaning efter fåglar.

Broöppning och slussning.

Broöppning och slussning när båtarna ska ta sig från IJsselmeer till Vadehavet.

 

Stopp vid varje rastplats

Vi bestämmer oss för en enkel och tydlig strategi. Att stanna till vid varje rastplats på vallen och kika oss omkring. Så vi kör förbi Lorenzslussarna och stannar till vid Breezanddijk. Är det inte ön Texel som syns i fjärran?

Nästa rastplats, “Monument”, innehåller ett stycke historia. Här står statyn av Cornelis Lely. Han var med och tog initiativ till Afsluitdijk-vallen för runt 100 år sen. Och nu skrivs ny historia. För att möta framtida utmaningar ska bland annat pumparnas kapacitet ökas framöver.

 

Passerar gränsen

En skylt på vallen markerar att vi lämnat Friesland och nu befinner oss i Noord-Holland. Bilvägen flankeras av fält med blommor i allehanda färger, däribland gula påskliljor och hyacinter i vitt, lila och rosa.

Sakta men säkert är vi framme där vi ska tillbringa flera veckor. Vi är framme i Sint Maartenszee. Vi stiger ur bilen och tar oss upp ett 20-tal meter till en utsiktsplats uppe på en sanddyn. Vi tittar runt i det vidsträckta dynlandskapet och kommer fram till en slutsats. Här finns det hur mycket som helst att upptäcka!

Vårt första tulpanfält i Holland. Vilken härlig syn! (tulpanerna är orange längst till vänster på bilden)


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.