En trevlig eftermiddag i gulliga Friesland

Soffapå gatan i Dokkum

Dokkum bjuder på mycket gemyt. Många av husen har en sittplats på trottoaren utanför.

 

Friesland har allt som Nederländerna tycks stå för. Allt från gulliga hus och väderkvarnar till kanaler med rikt fågelliv och båtar. Allt minus trängseln. För i tätbefolkade Nederländerna är Friesland något av en glesbygd med gott om svängrum för egna upptäcktsfärder.

Vi är på väg till Dokkum, den lilla staden i nederländska Friesland som är omtalad för sin gullighet. Vi ska kolla om ryktet stämmer.

 

Vattenlandskap

Men innan vi ens är framme hejdar vi oss vid nationalparken Lauwersmeer. Något akut har dykt upp, eller rättare sagt dykt ner alldeles bredvid: ett moln med hundratals gäss. Vi går upp fågeltornet och kikar. Fascinerande när så många och så stora fåglar flockas.

Snart måste vi stanna till igen. Intill vallen vid Lauwersoog. En gång hav nu rekreationsområde, bil- och cykelväg liksom hamn för båtar till närliggande öar, som Amsel. Kisande i det glimmande solljuset ser vi segelbåtar med vita segel, måsar och en mängd tofsvipor flygande mot havet. Hundratals gäss står vid en enorm pöl innanför vallen. På vallen betar får på de frodiga sluttningarna.

I Lauersweers nationalpark

Titta vilken underlig fågel vi har hittat i Lauwersmeers nationalpark. Profilen är en havsörn i naturlig storlek, det vill säga ett vingspann på närmare 2,5 meter.

Lauwersoogs vall

Här på vallen nära Lauwersoog finns en sluss som förbinder sjön med havet.

 

På väg mot Dokkum har gårdarnas hus stora, brant sluttande tak. Och överallt ett överdåd av fåglar, däribland mindre rovfåglar, vattendrag och kanaler i allehanda storlekar.

 

Dokkum – gulligheten självt

Vi ställer bilen i Dokkums utkant och tar oss an staden bokstavligen stegvis. På sätt och vis tar vi oss an Nederländerna som land denna första dag i landet. För vi möts av Nederländerna i kubik. Bron vi går över utgör en knutpunkt för flera kanaler. Cyklister passerar förbi och längs kanalerna ligger flertalet större båtar som mycket väl skulle kunna tjäna som husbåtar. Intill cykelvägen står små prydliga radhus, vars uteplatser vetter mot kanalen och de förbipasserande. Folk sitter i fåtöljer, bänkar eller en sittgrupp och umgås eller bara njuter av kvällssolen. Inte sällan hejar de på förbigående, även på utomstående som vi. Här och var blommar det. Tusenskönor här, påskliljor där. Och se där, röda tulpaner! En väderkvarn senare och vi har upplevt Nederländerna i ett nötskal.

Dokkum med kanal, väderkvarn och tulpaner

Kanal, väderkvarn och tulpaner i Dokkum.

Nu är vi inne i Dokkums mysiga centrum och går längs kanalen mot en vit träbro. Vid hotell ’t Raedhus är det fullt och inbjudande på uteserveringen, som delvis finns på en pråm. Ett klockspel i rådhuset har slagit sex på kvällen. Dokkum i april lever och tilltalar och känns ändå inte turistiskt. De vi ser verkar vara lokalbefolkning.

Nu har vi bara tillbringat en eftermiddag i Friesland, men en mycket trevlig sådan!

Dokkum. Hus och kanal

Hus längs kanalerna i fridfulla Dokkum.

Uteservering i Dokkum. På en pråm på en kanal.

Här kan man ta en öl inte bara i baren, utan också på pråmen denna sommarljumma aprilkväll.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.