Så väljer vi vandringskläder

T-shirts

Slitstarka, lättvättade och ofta färgglada. Så ser våra favoritplagg ut.

Vi väljer numera våra vandringskläder med omsorg. Fokus ligger på funktion, så det blir en hel del funktionsmaterial. Läs hur vi resonerar kring våra val.

 

Strumpor är superviktiga

Du kanske tycker att det låter överdrivet, men efter skor är strumpor viktigast för fotkomforten. Inte minst håller de stången mot blåsor och skavsår. Bomullsstrumpor avråder vi från. De blir snart blöta av svett och torkar oändligt långsamt. För ullstrumpor (ofta blandat med något mer slitstarkt) tar det länge att bli genomdränkta av svett och de torkar snabbt.

Strumpornas tjocklek är ett kapitel för sig. Där är vi helt olika. Den ena trivs med tjocka och slitstarka strumpor medan den andra vill ha tunna dito, vilka dessvärre tenderar att gå sönder relativt snabbt. Vi har även provat att köra med dubbla strumpor som vi blivit rekommenderade. Det passade inte någon av oss, men vi vet andra som tycker det är toppen.

 

Byxor

Vi använder tunna vandringsbyxor i polyamid och bomull, med löstagbara ben som gör om dem till shorts. Byxorna torkar snabbt om de blir blöta av regn eller fuktigt gräs.

Byxorna är av märken Tenson, Fjällräven och Haglöfs, vilka har visat sig vara mycket slitstarka. Dessutom har byxorna flera rejäla fickor, där åtminstone någon har blixtlås – bra för förvaring av värdesaker. Vi gillar också när fickorna är så stora att de sväljer en kompaktkamera eller karta så man kan ha dem nära till hands.

En stilla undran: Varför har så många av dammodellerna på vandringsbyxor så dåligt med ordentliga fickor?

 

Skjorta och tröjor

För det mesta använder vi kortärmade pikéer i funktionsmaterial. De torkar snabbt och är lätta att skölja upp efter vandringen. Vi uppskattar också att de har krage och verkar vara i det närmaste outslitliga. Flera av våra pikéer kommer från golfbutiker som ofta har ett bra utbud på just denna typ av plagg.

Långärmad skjorta använder vi också en del vid kyla och, framför allt, vid stark sol för att skydda armarna. Skjortorna är oftast i tunn bomull, men vi har även en i ull. Förutom ullskjortan från Icebreaker har de långärmade skjortorna hittills inte varit märkesplagg.

Dessutom har vi långärmade tröjor i tunn fleece. Tar liten plats i ryggsäcken när man inte behöver dem, värmer lagom och torkar snabbt om man behöver tvätta dem.  Våra fleecetröjor från Nike respektive Abacus (golfmärke) förefaller vara i det närmaste outslitliga.

 

Kalsonger och trosor

Sedan ett par år använder vi uteslutande underkläder av ull under våra vandringar. Varför? De är tunna, bekväma, känns sällan fuktiga och sägs vara bra för att undvika dåligt lukt. Inte minst är de oerhört enkla att tvätta upp och de hinner torka till följande dag. Dessvärre är de ganska dyra och den tunna varianten brukar gå sönder relativt snabbt. Vi har testat en del olika modeller, men fastnat för boxervarianter. Men det är förstås en smaksak. Vi har testat, och varit nöjda med, underkläder från Icebreaker (herr och dam), Tenson (dam) och Bergans (herr och dam).

Under

Kroppsnära skönheter i ull.

Regnkläder

Regnkläder är förstås viktiga för den som ofta är ute i ur och skur. Även om vi hoppar i vattenpussar ibland – och har såväl regnjackor som regnbyxor – så vandrar vi sällan dagar med förväntat ihållande regn. Därför har vi hittills inte prioriterar regnkläder så högt. I stället har vi valt regnkläder av kända märken, men i lägre pris- och kvalitetsklasser. De gör jobbet under de vandringar vi främst ägnar oss åt, det vill säga dagsturer.

Samtidigt som regnkläder utestänger regn (mer eller mindre effektivt), utestänger de all ventilation. Resultatet blir att man lätt blir genomsvettig inifrån. Förvisso har vi under årens lopp provat dyrare regnkläder som ska “andas”. Men ryktet om regnkläder som andas är starkt överdrivet, som det heter.

Regnkläder har ännu en egenskap som vi uppskattar: de är vindtäta. Så våra regnjackor är multiplagg som värmer och skyddar både mot blåst och regn. Det gör att de oftast finns med på våra vandringsturer.

Så tänker vi. Hur resonerar du?


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.