Så flyr vi trängseln och räddar naturupplevelsen

Turister

Turistmassorna vid Krimml vattenfall förtar en hel del av naturupplevelsen.

Igenproppade turistmål kan förvandla drömsemestern till en mardröm. Det har vi varit med om. Men det finns några knep som kan rädda naturupplevelsen.

Även om vi två sällan företar några upptäcktsfärder i städer så har vi ändå känt av turismens avigsidor under våra vandringar ute i naturen. Det har inte alltid varit så att säga natur pur. Missförstå mig rätt. Inte förväntar jag mig ha naturen helt för mig själv och jag är inte ute efter att undkomma mänskligheten. Otvungna samspråk med vandrare längs vägen är ju bara trevligt. Men att inte kunde se utsikten för alla turister är en allt annat än behaglig naturupplevelse.

Här kan du läsa om några belägenheter vi råkat ut för och några knep som räddade naturupplevelsen.

 

1. Cinque Terre måste inte vandras i ett lämmeltåg

Cinque Terre är så vackert, panoramat så spektakulärt och vandringsstigarna så smala. Inträngda i ett lämmeltåg med instagrammande turister utan en chans att gå om och vandra i den egna takten är inte så kul. Men det är ingen naturlag på att man måste uppleva detta världskulturarv genom någon annans ryggtavla.

Så gjorde vi
Enkelt. Vi slapp trängseln genom att undvika tiderna med flest turister. Var där direkt på morgonen medan turisterna antagligen ännu sitter vid sina dignande hotellfrukostar. Fram till klockan tio var vi närmast själva på stigarna. Samma sak på eftermiddagen. Så snart klockan närmade sig fyra-fem tömdes stigarna på människor och vi upplevde ett stilla Cinque Terre i trolskt skymningsljus.

Proppfullt. Vandring mitt på dagen i Cinque Terre.

Eyal vandrar i Cinque Terre

Upplev skillnaden. Så lugn kan en vandring en sen eftermiddag i Cinque Terre vara.

 

2. Ålesund har flera toppar

Att bese en stad och dess omgivning hör uppenbarligen till en av turisterna mest omhuldade sysslor. I Ålesunds fall har vi dessutom stor förståelse för det. Staden liksom omgivningen är bedövande vackra. Men vi blev skräckslagna så fort vi redan på långt håll såg den vällande turistvågen mot berget Aksla.

Så gjorde vi
Många gånger finns det alternativ, flera stigar, vackra sjöar, glaciärer, skogar och – i all synnerhet i Ålesund – toppar med milsvida utsikter. Med några flinka knapptryck på mobilen hittade vi en annan topp, Sukkertoppen. Förvisso lite extra körning dit på mindre vägar. Men få människor, de flesta norrmän, storartad utsikt och alldeles gratis.

Ålesund

Kerstin har hittat ett alternativ och har hela utsikten över Ålseund för sig själv från Sukkertoppen. Turisterna trängs på den stadsnära toppen Aksla.

 

3. Jostedalsbreen kan nås på flera platser

Vi älskar glaciärer. I norska Briksdalsbre kan man beskåda glaciären Jostedalsbreen. Klart måste vi dit. Men naturupplevelsen påminner mest om en fabriks olika arbetsstationer. Här parkerar turisterna. Här köper de souvenirer. Här lastas de på golfbilar och körs upp. Här går de en liten runda till den tynande glaciären. Och här tar de sina selfies innan de vänder tillbaka och stannar till på kaféet. Det bestående minnet är trängseln och högljudda amerikaner.

Så gjorde vi
Vi ville inte missa Jostedalsbreen så vi hängde med – men gick själva hela vägen. Efteråt upptäckte vi vid en rastplats att flera “dörrar” leder till Jostedalsbreen. Vi ställde bilen på rastplatsen och tog en härlig promenad till en betydligt mer storslagen utsiktsplats. Det fanns knappt några turister där och allt var naturligtvis alldeles gratis.

Turister i golfbilar i Breidalsbre

Inte så kul när kryssningsturisterna körs i skytteltrafik till utsikten över glaciären Jostedalsbreen.

 

4. Österrike har flera vattenfall

Vi gillar vattenfall. Nog är det något särskilt med naturens maktdemonstration. Tänk dig att stå så nära att du får en släng av kaskadernas ursinne! Men att armbåga sig fram genom horder av turister i österrikiska Krimml vattenfall för att överhuvudet skymta vattnet är ett klent surrogat till en mäktig naturupplevelse.

Så gjorde vi
Egentligen ingenting, vi behövde inte ens lyfta ett finger. Som skänk från ovan hördes öronbedövande åskknallar och ur himlen vräkte häftiga skurar som lämnade oss blixtsnabbt – ursäkta ordvitsen – närmast själva i denna mäktiga inramning med vatten som forsar från alla håll och kanter.

Om vi ska unna oss att vara efterkloka, så med vetskap innan om denna översvämning av turister, hade vi nöjt oss med det imponerande vattenfallet i Obersuzbachtal i närheten. Få människor, lite mindre, men ack så spektakulärt! Dessutom med möjlighet att komma naturen ännu närmare.

I regnet nedanför Krinmler vattenfall

Ödsligt Krimml vattenfall. Det krävdes ett mindre underverk eller i varje fall ett rejält åskväder för att Eyal skulle kunna stå vid denna populära plats alldeles ensam.

Vattenfall i Obersulzbachtal

I närbelägna Obersulzbachtal är trycket från turister mycket mindre.

 

5. Andalusien har flera raviner

Andalusien har konstruerat en perfekt turistmagnet med träbroar som hänger i luften över en trång ravin. Efterfrågan från besökare till Caminito del Rey är så massiv att attraktionen bör förbokas och betalas i förväg, för att kunna få plats. Vid fint väder trängs man i ett lämmeltåg med alla andra turister som vill pricka av denna nya attraktion. Vad som händer vid dåligt väder vet jag inte. Antagligen är det stängt och pengarna är möjligen förlorade.

Så gjorde vi
Vi struntade i Caminito del Rey. Tur, för den tänkta dagen stormade det. I stället åkte vi, några dagar senare när stormen bedarrat, till Monachil, ett mindre känt ställe efter tips från lokalbefolkningen.

 

Hängbro i Monachil

Storslagen naturupplevelse i Monachil. En ravin helt utan krav på förbokning, alldeles gratis och folktomt denna vardagsförmiddag.

 

Knepen som kan rädda din naturupplevelse

  1. Hitta alternativ! Måste du se “originalet”? Naturen är så stor så det finns ofta mindre kända alternativ som är lika bra och kanske bättre än det kända och kommersiella resmålet som alla måste pricka av. En sak är garanterat: dessa alternativ bjuder på mindre trängsel och mer natur pur.
  2. Om du absolut måste se originalet undvik högsäsongen.
  3. Undvik tiden med flest besökare. Inte sällan är det lite lugnare direkt på morgonen eller sent på eftermiddagen. Kolla med lokalbefolkningen hur det är på din ort.

Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.