En dag på Kinnekulle

Lövskogen i Munkängernas naturreservat

Inbäddad i grönska mitt i Munkängarnas naturreservat på Kinnekulle. Om bara ett par dagar kommer marken att vara vit av blommande ramslök.

Kinnekulle är småberömd som det blommande berget om man ska tro marknadsföringen.  Och visst blommar det. Fast inte mer än i vår stora favorit Valle dagen innan. Även på Kinnekulle finns det ett antal sevärda naturreservat som bjuder på ett koncentrat av högst mångfacetterad natur liksom en vandringsled på 45 kilometer.

 

5 naturupplevelser under vår dagsutflykt till Kinnekulle

 

1. Högkullen

Naturreservat Högkullen på den högsta delen av Kinnekulle som borde bjuda på fin utsikt. Men våra förväntningar blir bara delvis infriade. Toppen erbjuder fri sikt mot Billingen. Men skogen står i vägen för Vänern och Kinnekulle utsiktstorn är stängt trots finfint väder. Med Kinnekulles kanske bästa turistiska tillgång bakom lyckta dörrar är det svårt att hålla tillbaka besvikelsen. Tänk om, Kinnekulle!

Utsiktstorn på Kinnekulle

Utsiktstornet på Kinnekulle. Härifrån har man antagligen en fin utsikt över Vänern. Men vad gör man när man när ingången är tillbommad denna vackra majdag?

 

2. Munkängarna

Naturreservatet Munkängarna med ädellösvkog och marken fylld av ramslök som brukar blomma i vitt i slutet av maj. Under vårt besök mitt i maj har bara några enstaka exemplar slagit ut. Ändå en fin och stämningsfull skog.

Munkängarna

Klippformationer i Munkängarnas naturreservat.

Men se! En brådmogen ramslöksblomma som blänker mitt i det gröna.

 

3. Österplana hed

Naturreservatet Österplana heds hedlandskap som påminner lite om Ölands Alvar med sina blommande Sankt Pers nycklar-orkidéer och tunna jordlager på kalkberget. Här syns även kyrktornet till Österplana kyrka under vandringen.

 

4. Hellekis säteri och Hellekis hamn

Vi ställer bilen vid vackra Hellekis Säteri och promenerar kilometern ner till Vänerns strand vid Hellekis hamn. Med lunch i solen på en sten vid vattnet känns livet fulländat.

Innan vi vänder tar vi en kort promenad genom skogen längs Vänerns strand.

Hellekis hamn

En skön vilopaus där Vänern kysser Hellekis hamn och körsbärsträden blommar.

 

5. Biltur på Kinnekulle

En försommardag är även en biltur genom Kinnekulle vacker. Ögat tilltalas av körsbärsträd, äppelträd och syren som står i blom i det öppna landskapet. Fina hus och gårdar och kyrkor. Rätt som det är kommer vi fram till ett gammalt stenbrott som har blivit en damm fylld av vatten. I det turkosfärgade vattnet simmar några enstaka sjöfåglar i all stillhet. Och i bakgrunden skymtar Vänern.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.