Folkfest i Puerto Alcudia

Hög stämning när de tre vise männen anländer med båt.

Hög stämning när de tre vise männen anländer med båt.

I går fyllde vi bloggen med inlägg och tips om den kanariska ön La Palma. Men just nu är vi faktiskt på en helt annan spansk ö, den baleariska ön Mallorca. Här gör vi vårt bästa för att i lugn och ro ta del av såväl vardag som fest.

Vi har hört att spanjorerna firar ordentligt på trettondagsafton den 5 januari. De kallar höjdpunkten Heliga tre kungars dag, Día de los Reyes Magos – dagen då de tre vise männen anlände till Betlehem med gåvor till Jesusbarnet. Dessa kungar, som de tre vise män kallas i Spanien, tar alltså över rollen som jultomte och levererar julklappar till barnen. Familjfestligheterna brukar dock äga rum före den folkliga paraden på kvällen.

Av en annons vi hittar framgår att paraden i Puerto Alcudia ska inledas i hamnen klockan 18:15. Självklart ska vi vara med.

 

Familjefest

Förväntan känns i luften och det råder ingen tvekan om vilka som är mest förväntningsfulla. Barn, föräldrar, mor- och farföräldrar går man ur huse ner mot hamnen i Puerto Alcudia. Många går hand i hand och stämningen är uppsluppen. Ju närmare hamnen desto tätare stämning i lämmeltåget.

Prick 18.15 närmar sig en smyckad utflyktsbåt piren. Publiken drar efter andan: titta! En efter en landstiger de heliga tre kungarna Kasper, Melker och Baltsar i glittrande mundering. Kungarna och deras väldiga entourage tas emot med slagverk spelandes julmusik, applåder och oförställd glädje från såväl stora som små. Jag ser åtminstone någon vuxen torka förflugna glädjetårar. Alla barn vill förstås ha en selfie med kungarna – som inte gör något barn besviket.

Heller blir ingen besviken när kungarna med följet stiger på smyckade vagnar bakom traktorer – i stället för bibliska kameler. De viftar kungligt och kastar godis åt den hejande publiken. Det är folkligt, vänligt och glatt.

Karnevalståget på sin väg genom Puerto Alcudia.

Karnevalståget på sin väg genom Puerto Alcudia.

Enligt plan ska processionen fortsätta mot kyrkan i Alcudias gamla stad och sedan cirkulera runt i omgivningen i flera timmar så alla verkligen ska kunna få i sig en nypa julstämning. Vi nöjer oss dock med en stunds folklig glädje och godisregn.

 

Dagen efter

Av nyfikenhet vill vi kolla städningen. Knappast ett godispapper på trottoaren.Fördomar om manana-slarviga spanjorer, släng er i väggen!

 

Nu

Nu är vi på väg till en annan spansk fest, som går ut om att välsigna husdjuren. Självklart ska du snart kunna läsa om festen.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

 

2 svar

  1. Zinat Pirzadeh skriver:

    Härligt att följa och ta del av er fantastiska resor! Stort Tack! 🙂

    • PåUpptäcktsfärd skriver:

      Hej Zinat! Jättekul att du gillar vår blogg. Vi hoppas att vår blogg ska kunna ge dig och alla andra inspiration till vandringar och resor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.