Lantlig vandring från Puntagorda till Tazacorte


Julstjärnor, apelsiner och mandelblom förgyller vandringen mellan Puntagorda till Tazacorte

Julstjärnor, apelsiner och mandelblom förgyller upptäcktsfärden mellan Puntagorda till Tazacorte.

På några timmars vandring får du uppleva La Palma i ett nötskal. Du passerar djupa raviner, lantliga gårdar och odlingslandskap med både apelsiner och avokadoträd. Kacklande höns här och var fulländar turens lantliga skimmer. Om du är här i januari-februari får du för allt i världen inte missa mandelblomningens överväldigande prakt. Bara det skäl nog för att göra den här vandringen.

Som så ofta på La Palma påbörjas vandringen med en vindlande bussfärd som påminner om öns väldiga tillgång: vitt skiftande natur. Stundom blir jag stum av beundran för hur smidigt busschauffören manövrerar i trånga raviner. Sedan blir jag stum av andra skäl: Atlanten som känns så mäktigt nära.

Puntagorda är mångas största favorit på La Palma och många tyskar har valt att bosätta sig här. Du kommer nog att förstå varför, så fort du tagit på dig en varm tröja – för här i norr är temperaturen betydligt svalare än i Tazacorte, särskilt på morgonen. Det är som att landa på en annan planet. I detta stilla, gulliga samhälle tronar villor och prunkande trädgårdar med färgstarka blommor och solmogna frukter.

”När väl tallrikarna med de smärre bergen med allehanda friterade grönsaker och matchande såser väl kom var det fest.” Det är svårt att slita sig från denna idyll, men ska du hinna med dagsverket på uppemot 25 kilometer så gäller det att sätta fart. Hamnar du i tidsnöd eller om orken tryter kan du korta ner turen genom att ta bussen på flera ställen. Det låter sig enkelt göras, eftersom vandringsvägen vid flera tillfällen passerar nära bilvägen. En variant är att gå till bryggeriet Isla Verde och ta bussen därifrån efter en härlig lunch på Cerveceríans uteservering. Detta mikrobryggeri med habila priser och vällagad enkel mat kan varmt rekommenderas.

Där satt vi i den krispiga luften med blicken fast i panoramat över Atlanten och natursköna nejden, alltmedan ångan steg ur våra varma kroppar. När väl tallrikarna med de smärre bergen med allehanda friterade grönsaker och matchande såser väl kom var det fest.

Blomsterprakt på La Palmas landsbygd.

Blomsterprakt på La Palmas landsbygd.


Vandringsfakta

Längd i kilometer: cirka 25 kilometer
Höjdmeter: Över 700 höjdmeter upp och över 1 000 höjdmeter ner.
Uppskattad längd i tid: 7-8 timmar.
Svårighetsgrad: Lång och tidskrävande vandring med tanke på alla raviner och därigenom höjdmeter som ska klaras av.
Startpunkt: Hundra meter uppför gatan från den lilla Spar-butiken finns en skylt om vandringsled GR130 (se kartan som länkas till nedan). Följ den i riktning mot Tirajafe. Sedan följer du GR130 ända till den vid El Time korsar GR131 som du då följer till höger ner mot Puerto de Tazacorte. Du kan också välja att ta bussen från El Time till Los LLanos.
Slutpunkt: Puerto de Tazacorte.

Tänk på: Ta med gott om vatten och en matsäck. Ett varmare plagg i fall det skulle blåsa.

Tips 1: Stanna gärna till vid Cervecería Isla Verde, ett mikrobryggeri som serverar såväl öl som en del maträtter.
Tips 2: I Puntagorda firas en mandelblomsfest varje år i början av februari med bland annat musik, dans och mat.
Tips 3: På lördagar och söndagar är marknaden Mercadillo Puntagorda öppen där du kan köpa diverse lokalt producerade livsmedel, men också ta en matbit eller testa läckra drycker som färskpressade sockerrör – med eller utan rom. Kolla exakta öppettiderna.

Vandringsinformation: Översiktskarta över alla vandringsleder på ön. Detaljerad information kring avstånd, höjdskillnader och tidsåtgång för olika vandringar.


Alla våra vandringar på La Palma

1. Lagom vandring att starta med: Puerto de Tazacorte till Los Llanos.
3. Vandra och upplev Routa de los Volcanos svarta magi.
4. Ökenvandring från Fuencaliente till öns sydspets.
5. Vandring på förtrollade stigar från Santo Domingo till Puntagorda.
6. Vandra i norr – från El Tablado till Barlovento.
7. Idafe och Cascade de los Colores slår det mesta.
8. Sikta högt mot Refugio Punta de los Roques.
9. En gång i livet-vandringen till Mirador de los Andenes och Los Sauces.
10. Vandra genom La Zarzas regnskogsliknande sagovärld.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


2 svar

  1. Angelika skriver:

    Sehr gut gesagt: Viel Wasser, Futter und warme Kleidung wegen eventuellem Wind mitnehmen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.