På upptäcktsfärd till Döda fallet vid Yngeredsforsen

Döda fallen vid Yngeredsforsen bjuder på en spännande miljö med hög dammvall, klippor och djupa klyftor. Imponerande!

 

Följ med på en kulturhistorisk tur utmed Kulturstigen vid Yngeredsforsen! Den omkring en kilometer långa slingan är späckad med kulturhistoriska sevärdheter. Höjdpunkten är forna forsens unika miljö med hög dammvall, klippor och djupa klyftor.

 

Bakgrunden

Vi följer skylten “Ekomuseum Yngeredsforsen” och ställer bilen vid parkeringen. Längs ån Ätran finns flera fortfarande aktiva kraftverk, ett av dem är Yngeredsforsen 2 i dag ägt av Eon. Alldeles i närheten finns resterna av ett tidigare kraftverk vid Yngeredsforsen. Det gamla kraftverket låg bara en kort bit längre ned vid Ätran och stod färdigt 1907.

I början av 1960-talet tillkom alltså Yngeredsfors 2. Vattnet leds ner i tunnel för att maximera kraften. Det innebar dock att sträckan vid det gamla uttjänta kraftverket i Ynge­redsforsen blev torrlagt: Döda fallet vid Ynge­redsforsen.

 

Kulturstigen – som ett tidsdokument

Fundamenten och ruinen efter kraftverket, liksom andra kulturhistoriska sevärdheter, finns alltjämt kvar utmed Kulturstigen. Som ett tidsdokument från 1900-talet. Dit ska vi!

Stigen är bred och går genom skogen. I en större korsning tar vi en vänstersväng medan gransångaren flitigt sjunger sin ramsa och en kålfjäril fladdrar runt.

Kulturstigen är både välmärkt och välskött.

Trevlig skogspromenad med fågelsång i öronen.

 

Ätran

Där skymtar vattnet! Och här ser det ut som en riktig trollskog med mossklädda stenar och trädstammar. Förr i tiden fanns här kvarn, såg och smedja. En mossklädd kvarnsten ligger vid stigen – som ett tidsdokument om något.

I närheten finns såväl picknickbord som grillplats och vindskydd.

En mossklädd kvarnsten minner om svunna tider.

Ett vindskydd med betydligt färre år på nacken.

 

Döda fallet

Över klippor går vi och undviker noga djupa klyftor. I många år har vatten rusat och strömmat här, klipporna är slipade. För varje steg nalkas vi den höga dammvallen och det forna vattenfallets tvära klippa. Även om fallet är “dödförklarat” så är platsen alltjämt imponerande.

Döda fallet är verkligen en imponerande plats.

Här var det förr i tiden åfåran. Gissa om stenarna är välslipade.

En liten rännil av vatten finns trots allt i den gamla forsen.

 

Inte helt död

Trots att Döda fallet normalt är torrlagt måste kraftverket Yngeredsfors 2 vid höga vattenflöden lätta på trycket och släppa på vatten. Då kan det brusa igen i den torrlagda åfåran. Därav alla dessa varningsskyltar. Fascinerande, eller hur?

Under vårt besök är det dock lugnt och stilla. Vi följer den röda pilen och sakta men säkert är vi återbördade vid startpunkten.

Vid stor nederbörd eller snösmältning kan Döda fallet uppenbarligen komma till liv igen. Så det gäller att ta skyltarna på allvar.


Källor:

Falkenbergs Turistinformation

Hallands Nyheter ”Döda fallet har fått liv igen”


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

2 svar

  1. Hannas krypin skriver:

    Dit vill jag åka. Ser ut som en väldigt intressant och spännande plats.

    • PåUpptäcktsfärd skriver:

      Det är sannerligen ett intressant ställe, med fin samverkan mellan natur och kulturhistoria.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.