Doftvandring i Apelsindalen utanför Soller

I Apelsindalen bågnar träden av citrusfrukter och trädens blommor doftar förföriskt.
På våren är Apelsindalen vid Soller oemotståndlig. Apelsin- och citronträd står i full blom och sprider väldoft. Perfekt för en sinnlig doftvandring.
Annorlunda på våren
Den här och liknande vandringar har vi gjort flera gånger förut – under vinterns svala månader. Och blivit totalt charmade. Vi njöt varenda gång. Än av citruslunderna. Än av olivträden. Av oväntade möten med fåren. Av inramningen med Tramuntanas spektakulära berg. Och givetvis av Fornalutx som på goda grunder anses vara en av Spaniens vackraste byar.
Men vi har aldrig besökt denna trakt på våren. Förrän nu!
På våren är det klart varmare än på vintern. På vintern sökte vi oss till lägen med lä och sol för att kunna ta igen oss och fika på vägen utan att huttra. Nu under våren (slutet av april) är det tvärtom, det är skuggan och fläktande vind som hägrar.
Utsökta dofter
Mest kännetecknande för våren är emellertid dofterna. Solens och stenmurarnas värme tar fram utsökta dofter. Att värja sig är varken rekommenderat eller meningsfullt. Mot flyktiga lukter är man ju fullständigt värnlös. Alltså: bejaka, bejaka, bejaka. Och så fort man drar in luften är man fast, förförd, lyckorusig.
Doftmolnen finns där oavsett vart vi tar vägen. Vi “skogsbadar” i tallskogen medan skorna tassar på en matta av tallbarr och steneksblad. Vid olivlundar och stenigt landskap gnuggar vi fingrarna mot överblommade rosmarinbuskar, vars vällukt definitivt är intakt. Så är det citrusträden förstås, dalens stolthet. Själva blommorna är oerhört vackra: bländande vita, små, närmast oansenliga. Dofterna kan man dock inte missa: sötaktiga, intensiva, omisskännliga. Ett beroendeframkallande elixir som kan försätta en i extas – i hård konkurrens med Apelsindalens pastorala landskap.

Visst är apelsinblomman fager!

Eyal insuper citrusträdets väldoft.

Även olivträden blommar!
Apelsindalen förför
Så fort vi lämnar Sollers tätt byggda stenhus (= svalkar på sommaren) tas vi genast emot av Apelsindalens pastorala landskap. Den smala vägen flankeras av ett pärlband av små gårdar och hus, vars citrusträd sprider vällukt. Vid några citron- och apelsinträd bakom stenmurarna kan några enstaka små vita blommor ännu skönjas.

Nu lämnar vi Soller och beger oss ut i Apelsindalen.

Trädgårdarna längs vägen prunkar.

Blommande krasse är en fröjd för ögat.
Biniaraix
Strax äntrar vi en smal gränd i en av Mallorcas finaste och riktigt små byar, Biniaraix. Här känner vi en nästan obändig lust att slå oss ner vid uteserveringen. Men vi tar oss samman, för vandringen har just börjat.
Detsamma gäller uppförsbacken! Här gäller det att hushålla med energin och inte minst insupa doften från apelsinodlingarna runtom. Snart ömsar landskapet skinn till olivlundar på stenterrasser. Några av olivträden är riktigt gamla.

En inbjudande uteservering i Biniaraix. En annan gång!

Se, men inte röra.
Lunchmusik
Då den sugande uppförsbacken är slut hittar vi välsignad skugga vid en låg mur mitt i en olivlund. Här slår vi oss ner på muren och njuter av vår medhavda matsäck med utsikt över Fornalutx och med polyglottsångarnas sång i öronen.

Vyerna över Fornalutx från olivlunden utanför.
Fornalutx
När vi har sköljt våra fötter i det kalla vattnet i kanten av Fornalutx är vi redo för ett strövtåg i byn. På goda grunder kallas Fornalutx “en av Spaniens vackraste byar”. Det är en njutning att ta ett strövtåg förbi byns välskötta stenhus med prunkande trädgårdar. Vid torget råder en mysig stämning på uteserveringarna. Men vi, vi har ju en lång vandring framför oss!
Så vi fortsätter genom byns gränder, uppför en trappa och ut i naturen.

Eyal svalkar sig i det kalla vattnet. Så skönt!

Torget i Fornalutx erbjuder välbehövlig skugga under platanen.
Storartade vyer
Här har vi bräkande får i öronen och omfamnas av tallskogens omisskännliga doft och njuter av trädens välbehövliga skugga.
Svetten lackar i eftermiddagssolen, men allt är förlåtet när storartade vyer mot havet och Port de Soller öppnar sig så småningom. Genom gårdar med citrusodlingar och imposanta stenhus i medelhavsstil går vi ner för sluttningarna – ända ner till havet. Här väntar Port de Soller.

Vidöppna vyer över Port de Soller från vägen.

Vi passerar gårdar med imposanta stenhus omgivna av apelsinträd.
Port de Soller
Dagturistfavoriten gör inte heller oss besvikna. Även om turisterna väller in på den bilfria huvudgatan – som bäst med den gamla träspårvagnen – så kan man lätt bli smittad av byns sorglösa, livsbejakande stämning.
Alltså sliter vi av oss (nästan) alla kläder och hoppar in i havets sannskyldigt vederkvickande vatten. Sällan har vår kropp genomgått en så välgörande metamorfos. Efter denna uppiggande mirakelkur beger vi oss till den bästa glassbaren Fet a Soller och beställer den största bägaren.
I denna stund är livet fulländat.

Äntligen framme i Port de Soller. Dags för ett vederkvickande dopp. Underbart!

Glass i stora lass och vila. Livet känns nu fulländat.
Vandringsfakta
Startpunkt: Centrala Sóller
Slutpunkt: Port de Sóller
Längd: Runt 15 kilometer
Höjdmeter: Gissningsvis +450/-450 meter
Tid: 3-4 timmar.
Karta och detaljer: Vi har ingen karta för exakt denna vandring. Men vandringen utgör den 15 första kilometrarna på den här kartan på vår profil på Wikiloc.
Obs1, det är möjligt att vandringsleden och därigenom dess markeringar mellan Fornalutx och Port de Soller ändrats marginellt sedan kartan i länken registrerades. Dock är vandringsmarkeringarna (mot Port de Soller) mestadels tydliga under vandringen.
Obs2, vi startade vandringen på kartan ute vid parkeringen längs stora landsvägen och inte mitt i Soller.
Tips: Till både start- och slutpunkt går det bra att ta sig med buss från Palma. Information om tider och priser hittar du på Tib:s hemsida.
Läs mer: Du hittar fler tips och vandringsbeskrivningar från Mallorca i vår vandringsguide för Mallorca.
Text: Eyal
Bild: Kerstin