Besök familjeägda destilleriet Mantovani

Ägaren av anrika destilleriet, Paolo Mantovani, visar oss runt personligen.
Att driva ett eget destilleri kan låta som en dröm för många. Det har familjen Mantovani gjort i 200 år (1824-2024). Nuvarande ägaren heter Paolo Mantovani. Häng med på en guidad tur på destilleriet tillsammans med honom!
Sprit är kultur
Destilleriet Mantovani är en liten pärla som håller sig undan från de stora turistmassorna i den lilla byn Pincarra på den bördiga Po-slätten i Italien. Där får vi en guidad tur i destilleriet, med självaste Paolo Mantovani som ciceron.
Men inte många hittar hit, runt 10 000 om året. Märket går tyvärr inte att köpa utomlands, eftersom det skulle vara administrativt krångligt med ländernas olika punktskatter på alkohol, menar Paolo Mantovani. Fokuset på den lokala marknaden är desto större.
– Sprit är väldigt viktigt i den här regionen, för att den är en viktig del av kulturen och dessutom viktigt för turistnäringen. Vi ska komma ihåg att destilleriet ger arbetsplatser i ett område där de verkligen behövs, säger Paolo Mantovani.
Sammanlagt har Mantovani ett 20-tal anställda och 70 agenter.
Att värna om ett starkt band till lokalbefolkningen är något angeläget, menar han.
– Därför är det viktigt att även unga personer får lära sig om den här kulturen.
Han verkar vara rätt nöjd med att allt säljs i landet. Det är ingen massproduktion så volymen är begränsad. Även om maskinerna har moderniserats under årens lopp så kräver de viktigaste momenten alltjämt djuplodande fackkunskaper – och en människa, framhåller han.

Paolo Mantovani menar att sprit är en kulturbärare.

Gamla affischer vittnar om företagets historia.
Doftexplosioner
Turen börjar i ett showroom med spritflaskor från golv till tak, den ena flaskan är inte den andra lik. Paolo sprejar några ädla droppar och – vilken doftexplosion! Bokstavligen berusande dofter sprider sig över hela rummet.
Just detta handlar spriten om, inte jakt på procenten, framhåller han.
– Hemligheten bakom produktionen är fokus på doft, att balansera aroman, doften, kryddorna. Utan någon tanke på alkoholprocenten. Det är hemligheten, men också det svåraste, säger han.

Här får man skärpa sina sinnen och gissa på doften.
Doftquiz
Rundturen innehåller flera höjdpunkter. På ett ställe kan man krydda sin egen gin efter smak och tycke. På ett annat ställe kan man lukta på spriten och förnimma skillnaderna. De är enorma! De har till och med skapat ett doftquiz som går ut på att gissa doften.
Nu står vi i en utställningslokal och inspekterar maskiner med drygt 100 år på nacken medan Paolo förklarar spritens tillverkningsprocess.

Det är gott om burkar med allsköns dofter.
Om flaskor kunde tala!
Och nu håller han försiktigt i en likör från 1874, en familjeklenod. Får man ta en liten slurk? Men Paolo släpper inte handen om flaskan.
– Det är inte gott att dricka, säger han.
En annan flaska vittnar med sin prokrigiska etikett om åren mellan första och andra världskriget, då Mussolinis Italien skulle kriga i Afrika. Ja, varje flaska tycks vilja berätta något om Italiens brokiga historia.
Tänk om flaskor kunde tala! Men flaskorna här tiger som väggen.
Pikant nog tillverkades sprit under renässansen för att folk ville ha livselixir för att få ett evigt liv. Väl inlåsta i en vitrin visas handskrivna viktiga recept för diverse sådana livselixir. Tänk om man kunde tyda dessa krumelurer!

Den här flaskan stammar från slutet av 1800-talet. En raritet att se, men inte dricka.

Ännu en märkvärdig flaska från svunnen tid.
Råvaror nyckeln
– Ta bara en sådan sak som citroner. Det är en stor skillnad mellan olika citroner, en från Sicilien och en från Ligurien, säger Paolo Mantovani.
Det får vi förnimma själva. För på bordet ligger två fat med citronskal, vilka vi får röra och lukta på. Med handen på hjärtat, skillnaden är förnimbar, men man måste verkligen anstränga sig att känna efter.
Som Paolo Mantovani säger, allt handlar om dofter. Det är kul, men rätt krävande.

Tänk att citronskal kan smaka och dofta så olika!
Text: Eyal
Bild: Kerstin