Vandra genom ljungen på Osterheide till Heidegarten

Vandra tvärs genom överväldigande vidder av blommande ljunghed på Osterheide. Med risk att bli hänförd!

 

Varning! En påtaglig risk att bli hänförd under denna vandring tvärs genom överväldigande vidder av blommande ljunghed på Osterheide. Som om detta inte vore nog kan vandringen avslutas med ett ytterst underhållande fårspektakel – alldeles gratis – i närheten av den sevärda ljungträdgården Heidegarten.

 

Start

Vi tar avstamp från parkeringsplatsen vid Pietzmoor i utkanten av Schneverdingen. Det finns kortare vägar till Heidegarten. Men här tar vi inga genvägar, utan den långa vägen. Vet du varför? För att den går tvärs genom ljungheden – inte som de flesta i kanten av heden. Vi vill alltså förnimma känslan av att vara omslutna av ett rosalila hav. Chansen till en aha-upplevelse, och finfina bilder, är enorm.

Eftersom vi själva har listat ut sträckningen här finns inte en enda markering att följa. För att underlätta för dig har vi därför spelat in vandringen så du kan följa varje steg vi har tagit. Länken till kartan hittar du i faktarutan nedan. Så vad väntar vi på? Avmarsch!

Vandring tvärs genom den blommande ljungheden.

 

Skönt och lätt

Som så ofta på Lüneburger Heide är underlaget här på Osterheide (=östra heden) av fast sand, vilket fötterna uppskattar. Det är plant och lättgånget.

Snart visar sig att ytterst få tar den långa vägen och vi har det lugnt och skönt. På sina håll är ljungen redan lite överblommad och har bruna toner.

Skönt och lätt att vandra på fasta sandstigar.

 

Vilka utsikter!

På en solvarm bänk tar vi en vilopaus och blickar över oändliga, överväldigande vyer över heden.

Fortsätter rakt fram och följer markeringen för cykelvägen mot Barrl ett tag. Förbi ett begränsat område där de bränt ljung för att förnya det (så har man gjort långt tillbaka i tiden).

En vilopaus på en solvarm bänk mitt på heden.

Så lätt att bli hänförd!

 

Lieblingsplatz

Över en bilväg och rakt fram in på heden igen. Och här upptäcker vi ett nytt vackert inslag: ljung med små tallar! Och vyerna över ljunghavet är magnifika. Det är fint här – och uppenbarligen delar vi åsikt med någon “på andra sidan”. Ty följande text står att läsa på en förgylld platta på en bänk här: ”Lieblingsplatz. In Gedanken an meinen lieben Mann Werner.”

Vid en korsning vänster och sedan vänster mot Heidegarten. Förbi bikupor i olivgrönt och ljuslila. Vi går omgivna av skog till höger och en majsodling till vänster. Framme!

Ljung med riktigt små tallar i grönt.

Lieblingsplatz är även vår favoritbänk.

Bikupor mitt i ljungen.

 

Sevärda Heidegarten

Här i Heidegarten kan man tillbringa precis hur mycket eller lite tid man vill. Här finns det typiska hus att titta på och ett inbjudande kafé där man kan sitta ute och ha det skönt under parasoll.

Framför allt är denna trädgård en skattkammare för alla med intresse att ta en närmare titt på uppemot 200 ljungsorter. Alla blommar dock inte samtidigt. För en fin överblick över trädgårdens blommande prakt tar vi oss upp i utsiktstornet.

Heidegarten inhyser ett kafé i typiska hus. Här kan man ta igen sig och unna sig något gott.

Färgpaletten bestående av hundratals olika sorters ljung i Heidegarten.

 

Schafstall Höpen

Bara en kort promenad härifrån väntar en riktig höjdare, att beskåda fårens språngmarsch in i fårhuset efter en lång “arbetsdag” på heden. Så vi fortsätter på den breda vägen som är skyltad: Heidschnuckenaustrieb (= fårsläpp). Med lågflygande ladusvalors tjatter i öronen sitter vi på en stubbe och väntar, tillsammans med några till, på fårens ankomst. Tiden står på en skylt och kan variera. Vi väntar och väntar. Så dyker flocken upp! 150 får och tre vallhundar! Stämningen i publiken är exalterad, från småbarn till kloka gamla gummor med käpp.

Kan ljungen vara fagrare än så här?

Fåren anländer till fårhuset Schafstall Höpen.

Det är ganska gott om får – totalt 150.

 

Excentrisk fåraherde

Fåraherde är en excentrisk äldre dam med vidbrättad hatt som puffar på en cigarill.
– Vi kommer lite tidigare än planerat, för att fåren är törstiga, säger hon.

Hur vet du att de är törstiga? dristar jag mig till att fråga.
– För att jag har varit med dem i åtta timmar och de har inte druckit någonting. Sedan kan de vara olika törstiga beroende på vad de äter. Ljung blir de törstigare av än gräs.

Och varför är även två getter med?
– För att de äter grövre och högre växter.

När fåren har fått dricka utanför fårhuset får de gå ut på heden igen och beta lite. Sedan är det dags för showen. De ska vallas in i fårhuset. Allt sker i väldig fart. Fåraherden snäser order till vallhundarna. Stanna hos mig, gå hit, gå inte dit, gör si och gör så. Och hundarna lyder minsta vink. För att inte tala om fåren. De rusar som en flod. In i fårhuset. Det kan inte gå fort nog. Jösses, vad de springer. Samtidigt, ingen snubblar. Ingen knuffar. Ingen blir arg. Allt sker i perfekt ordning. Och fortare än kvickt är alla hemma hos sig.

Spektaklet är över, även om det förstås är oförglömligt och finns inkapslat i minnet. Fåraherden torkar några svettpärlor, plutar på munnen och puffar på cigarillen. Den förvånansvärt lilla skaran åskådare skingrar sig åt olika håll. Så även vi. För det är sent på eftermiddagen och det är dags att hitta en egen plats att lägga huvudet på. Om det, mot förmodan efter vandringsdagen, blir svårt att somna, är det bara att räkna får. Antagligen somnar jag innan jag kommer till 150.

Fåraherden styr flocken med järnhand.

Fåren säger hej till publiken. Hej, hej!


Vandringsfakta

Startpunkt: Busshållplatsen Feriendorf strax utanför Schneverdingen, där det också finns en stor parkeringsplats.
Slutpunkt: Höpen Schafstall.

Längd: Drygt 8  kilometer
Höjdmeter: Cirka+/- 30 meter.
Tid: Cirka 2 timmar.

Karta och detaljer: Hittar du på vår profil på Wikiloc.

Tips: Ljungen på Lüneburgerheden blommar ungefär från slutet av juli till början av september. Varierar förstås mellan åren och mellan olika delar av heden. Infomation om läget på blomningen brukar finnas på den här sidan.

Läs mer:
–  Inlägg från alla våra vandringar i norra Tyskland hittar du här.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.