Vandra i våtmarken Pietzmoor på Lüneburgerheden
Landskapet i Lüneburgerheden är mer varierande än vi hade föreställt oss. Häng med på en rundvandring i den populära våtmarken Pietzmoor!
Start i Fereiendorf
Vandringen startar vid busshållplatsen Fereiendorf i kanten av staden Schneverdingen. Sträckan har vi spelat in så du kan se exakt hur vi har gått – kolla faktarutan nedan.
När vi har gått längs en allé och passerat restaurangen Schäferhof är vi framme vid en informationstavla. Man ska följa markeringen h (i skrivstil), vilket står för Heideschleife Pietzmoor (Heide betyder hed och Schleife är rundvandring).
Våtmark
Rundvandringen inleds till vänster. Och redan där en trevlig liten – men inte helt oväntad – överraskning. En flock får på heden intill! Fåren vallas av vallhundar.
Vi fortsätter längs den ljungkantade stigen med fast sandbotten. Nu märks att vi kommer in i våtmarken – på håll syns öppet vatten. Enligt en informationstavla har det brutits torv i området. Vidare lär vi oss att våtmarken alltid har funnits medan hedlandskap är kulturlandskap som kom samtidigt som tamdjuren – de behövde ju betesmark.
Där vi nu går kan beskrivas som en slags betesmark vid våtmarken. Gräsmarken är flankerad av ymnig grönska med bland annat mossa. Vinden susar i björkkronorna och fåglar hörs.
Oändlig spång
Med ens är vi i en myrmark med torvmosse bredvid. Och återigen växlar landskapet till våtmark, varpå vi stiger på en spång utan ände och slukas i våtmarkens sköna gröna värld. Hör hörs fåglarnas minsta pip tydligt och nästan ekar av den täta vegetationen. Här och där fladdrar ängsull. Och så där nästa informationstavla. År 1984, står det, återskapades denna våtmark, vars torv är 6000 år gammal.
Nästa spång är kantad av ljung och ett vidsträckt våtmarkslandskap. Här och var syns håligheter efter urgrävd torv. Brutna stubbar i vattnet är döende träd till följd av våtmarkens återskapande. Och titta här, klockljung! Väldiga fält med avlångt brungult gräs vajar i vinden. Alltsammans ramas in av mörkgrön skog.
Valet och kvalet
Mitt på spången måste vi göra ett val. Det finns nämligen två rundvandringar. Den korta är 4,4 kilometer medan den långa är 6,3. Vi satsar på den långa, vilket innebär en vänstersväng. Alla andra (nästan), och det är många som går denna sträcka, fortsätter rakt fram i stället.
Slut på spång. En smal stigen är flankerad av våtmark, där ett par gråhägrar lurar i vassen. I väntan på ett byte står de orörliga som bara hägrar kan.
En damm med utsikt
Högersväng och så lämnar vi våtmarken för tillfället. En tornfalk ryttlar över fältet bredvid. Vägen är kantad av träd. Och där hittar vi en smal liten avsides stig, som leder till en bänk med en trevlig utsikt över en fågeldamm med en rörhöna och en gräsand. Finns det en bättre plats för en fikapaus?
På benen igen, höger (fast inte vid första bästa!) och där på ett gräsfält hittar vi nästa födosökande gråhäger. Luften doftar torrt hö. Inte obehagligt.
Går på trampat gräs tills det blir väl blött på marken så vi går en liten omväg på en smal stig på vänstra sidan förbi det våta. Och snart är vi tillbaka vid startpunkten.
Utvärdering
Så vad tycker vi om denna otippade vandring på Lüneburgerheden?
En fin vandring med mycket våtmarkskänsla och inslag av blommande ljung. Man kan gott ta den något kortare rundvandringen. Då missar man bara den lilla fågeldammen där vi fikade.
Vandringsfakta
Start och slutpunktpunkt: Busshållplatsen Feriendrof strax utanför Schneverdingen. (Där finns också en stor parkering)
Längd: Drygt 7 kilometer
Höjdmeter: Marginella
Tid: Cirka 2 timmar
Karta och detaljer: Hittar du på vår profil på Wikiloc.
Tips: Vi tog den längre rundvandringen som finns i området. Man kan med fördel ta den något kortare – vägvalet sker efter cirka 4 kilometer av vår vandring. Vi tog av till vänster, ta spången rakt fram istället.
Läs mer:
– Mer information om etappen hittar du här (på tyska).
– Inlägg från alla våra vandringar i norra Tyskland hittar du här.
Text: Eyal
Bild: Kerstin