Vandra i Hökafältets sanddyner i Halland

Rundvandringen i Hökafältets naturreservat bjuder på en kombination av sanddyner, tallskog och hänförande havsutsikter.

 

Kombinationen sanddyner och tallskog sörjer för mångfald av flora och fauna i  Hökafältets naturreservat. Och havsutsikten från den oändliga och breda sandstranden är hänförande. Häng med på en osedvanligt omväxlande rundvandring.

 

Tallskog

Vi ställer bilen vid parkeringen mitt i Hökafältet, följer en röd markering (tar den andra röda markeringen till vänster) och undrar stilla om en tallskog förmår charma oss.

Den gör det! För här har den en viktig funktion. Att binda sanddynernas sand så att den inte blåser i väg med de mer eller mindre ständiga havsvindarna och ställer till det på böndernas bördiga åkrar, utan stannar här och håller stången mot havets urkraft och ständigt gnagande erosion så att omgivningens unika mångfald av växter och djur bevaras. Tack, tallskogen!

Sålunda flankeras vi av tallskog och grönklädda och tämligen platta sanddyner. Tallskogen har inte funnits här från begynnelsen, utan är planterad i modern tid. Det är mitt i sommaren så skogen sjuder av tiggande ljud av nyfödda, ständigt hungriga blåmesar, talgoxar och andra småfåglar.

Tallskogen är både trevligt att vandra i och helt suverän på att binda sanddynernas sand så att den inte blåser i väg.

En liten vilopaus i tallskogen. Hör ni fågelkvittret?

Lagan skymtar från sanddynerna.

 

Lagan

Ån Lagan skymtar till höger och ledsagar oss en stund. Vi byter och följer nu en grön markering. Sanddynerna är avgjort mer rejäla och böljar upp och ner. Lagan, och vita näckrosor, blottar sig vid en båtbrygga, med en minimal liten sandstrand bredvid. Denna lilla gulliga idyll kröns av ett grönt utedass med rött hjärta på dörren.

Tallskogen byts ut mot en hage med beigebruna betande kor, som ägnar oss förströdd uppmärksamhet från andra sidan stängslet. Lite längre fram skymtar Lagans mynning i Laholmsbukten.

Bredare utsikt över Lagan från båtbryggan.

Nöden har ingen lag.

Här mynnar Lagan ut i Kattegatt.

 

Skvaller

Stigen passerar gården Hökhult, som vetter mot Lagan, och kantas av allsköns sommarblommor som fibbla, käringtand, mandelblom och mycket mer som gör människan själaglad. Även fågeltornet får oss på strålande humör.

Mycket skvallrar om att havet nalkas (eller att vi närmar oss havet): frodiga strandängar, med flockvis av vajande tuvull, skränande gråtrutar och pipande piplärka, översvämmade strandängar. Ska vi tro på allt skvaller?

Normalt nej. Men vågornas dån är ovedersägligt. När vi har pulsat ända upp för ännu en sanddyn och stannar upp som förstummade på krönet så har vi ett bildbevis. Ursinnig fradga målar vita linjer i vågornas kölvatten. Horisonten är outgrundlig, oändlig och molnig. Bjärehalvön är synlig och ståtlig. Den breda, väldiga och överväldigande sandstranden är blott några steg ner – förbi den omgivande strandrågen.

Fågeltornet tornar upp sig. Men fåglarna är få under vårt besök.

Våtmarken brer ut sig mellan sanddynerna och tallskogen.

Äntligen havet!

 

Strandfynd

Stranden är nästan öde. Dels är vädret tydligt obadbart, dels är stranden oöverblickbart stor. Höstliga temperaturer och blåst skrämmer emellertid näppeligen de fyra (extremt söta) födosökande kärrsnäpporna på stranden. Eller de två större strandpiparna i vattenbrynet. Men när vi närmar oss flyger de en bit bort och fortsätter idogt födosöka.

Även ostron hör till strandfynden.

Den breda, väldiga och överväldigande sandstranden.

Havets fradga målar vita linjer i vågornas kölvatten.

Kärrsnäppan verkar vara en alldeles utmärkt löpare.

 

Sandhedar

Vid nakenbadet (utan vare sig nakna eller badare) svänger vi till vänster, inåt land genom böljande sanddyner – mot tallskogen.

Både sanddynerna och tallskogen skyddar oss mot blåsten. Stigen har blivit tydlig och omges av den vackra kombinationen björkskog och tuvull. I naturreservatet har Länsstyrelsen i Halland röjt bort tallar och sly och berett plats åt sandhedar, som betande djur upprätthåller.  Varför detta mankemang? För att locka hit och bibehålla viktiga pollinerare som bin och humlor, vilka är beroende av öppen och värmande sand.

Sandheden växlar om till skog med våtmark (myggälskares våta dröm). Vi raskar på och snart är vi tillbaka vid startpunkten.

En riktigt fin och omväxlande liten vandring!

Här tar nakenbadet slut och vi vänder in mot land.

Här växlar omgivningen till en tät alskog som vi går igenom med raska steg (gott om mygg).


Vandringsfakta

Start- och slutpunkt: Parkeringen mitt i Hökafältets naturreservat

Längd: Cirka 5 kilometer
Höjdmeter: Begränsade
Tid:  Drygt 1,5 timme.

Karta och detaljer: Se vår profil på Wikiloc.

Obs: Vi gick ingen markerad led, utan följde delar av två olika markerade leder (röd och grön) och sedan längs stranden.

Läs mer:

Länkar till alla våra vandringar i  Halland hittar du här.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.