Möte med Peter Steiner på värdshuset Rösteralm
Efter en utsökt lunch är det dags för ett samtal med chefen för Rösteralm, Peter Steiner. Håller besöksnäringen i de österrikiska Alperna på att duka under av arbetsbörda?
Utsökt lunch
Lunchen består av Rösteralms berömda “Wildburger” på hjortkött och den regionala lammrätten geschmorte Lammkeule – bräserat lammlägg. Säg, vad kan bli bättre än utsökt måltid, kall öl, solsken och fantastiska vyer?
Till efterrätt serveras Kaiserschmarrn, en välkänd regional efterrätt bestående av tjocka pannkakor och äppelmos. Det blir effektfullt när servitrisen flamberar vår Kaiserschmarrn med rom vid bordet.
Nu har lunchrusningen lagt sig och Peter Steiner slår sig ner bredvid och spelar en lika glad som fartfylld melodi på dragspelet. Sedan stundar allvaret, en spännande pratstund om besöksnäringens framtid här i de österrikiska Alperna.
Omvälvande förvandling
Enligt Peter pågår en omvälvande förvandling inom den österrikiska besöksnäringen. Den unga generationen vill nämligen inte jobba lika idogt som den gamla generationen. De unga vill ha mer fritid. I sin tur har det lett till en allt mer skriande brist på kökspersonal. Resultat: allt fler hotell har omvandlats till fritidsbostäder.
För Peter är Rösteralm en livsstil och en familjetradition. Hans far startade värdshuset som 36-åring och han höll på i 30 år. Därefter tog Peter över stafettpinnen.
Peters tillvaro
Fritiden är några veckor mellan sommar- och vintersäsongerna, hans sambo trollar i köket, systern serverar och två medarbetare från Nepal gör allt annat. Än så länge går det.
– Jag har inga barn ännu så vi får se hur det blir med nästa generation, säger Peter Steiner.
Text: Eyal
Bild: Kerstin