Åk längdskidor och ät kungligt i Untertal

Med storartade berg runtom och fantastisk mat är skidåkningen i Untertal utanför Schladming riggad för livsnjutare.

Dalen i Untertal utanför Schladming är riggad för livsnjutare. Övervägande flack skidåkning, storartade berg runtom och fantastisk mat i ett gemytligt värdshus längs spåret.

 

Trolska Untertal

Längdskidåkningen i Ramsau håller världsklass, med 220 kilometer spår. Men vi befinner oss nu i Schladming och här är det utförs som gäller. Med ett undantag: Untertal, en smal dalgång en bit utanför Schladming.

Vi måste åka dit och kolla läget!

Skidspåret börjar ett stenkast från busshållplatsen Hunkerbrücke på 989 meters höjd. Vi tittar på en karta vid spåret och bestämmer oss för att satsa på den längsta rundan, den 13,5 kilometer långa Kristallloipe. Alltså förbi Waldhäuslalm ända till Geanglalm på 1 079 meter – och sedan tillbaka. Bara att sätta i gång!

Spåret går genom ett trolskt vinterlandskap med extra av allt. Dalgången är omgiven av höga, vitklädda berg och snöklädda granar. Ett porlande från en stilla å fullbordar sagolandskapet.

Vi satsar på rundan Kristallloipe. Mycket lyckat!

Eyal skidar fram genom det sagolika landskapet i Untertal.

 

Försiktigt!

I det tämligen flacka och lättåkta spåret sticker en backe ut. Upp går bra trots rejäla ryggsäckar, men ner måste vi bromsa ordentligt för att behålla kontrollen. Försiktigt!

Snart är vi nere “på jorden” igen och kan njuta av naturen till fullo. Här en frusen bäck. Och där ett vattenfall som förvandlats till fantasieggande istappar genom kylans trollstav.

Bergens famntag om oss är stundom så närgången att internetuppkopplingen är borta; vi är befriade, om än bara för en stund, från världens vedermödor och elände.

Under de senaste två timmarna har vi sett blott en handfull skidåkare. De flesta tycks föredra Ramsaus oändliga skidspår framför Untertals flacka nybörjarspår och låter oss njuta av detta sagolika vinterlandskap i frid.

Trolskt, eller hur?

I Unteral har vi spåren – och den underbara naturen – nästan för oss själva.

 

Fantastisk mat

Som överallt annars i Schladming och Ramsau finns det gott om året om-öppna värdshus. När hungern pockar på går vi in i det rustika värdshuset Waldhäuslalm.

Vi slår oss ner vid ett av de bastanta borden med färska blåbärskvistar i vasen och ett väldigt älghuvud på träväggen bredvid. Här är nyckelordet “hausgemachte” så allt görs från grunden på främst närodlade råvaror, berättar Ilse Zechmann. Hon driver stället tillsammans med sin syster Sigrid Hutegger, som är kock. Även mamma bistår –  med bakverk.

Vi beställer både traditionella och regionala rätter i modern tappning. Ut från köket kommer knödelsoppa på lammlever, sellerisoppa med torkat äpple och en panna med mört fläskkött, potatis och lök. Så paradrätten fiskgryta med “potatisfiskpraliner” med det matchande rödvinet Blauer Zweigelt på glas, signerat vinkällare Johann Schneeberger.

Allt gudomligt gott, även mammans bakverk. Kärleken till maten märks i varje detalj. Vår enkla lunch känns som en festmåltid.

Untertal är verkligen stället för livsnjutare.

Vad sägs om ett stopp på detta trevliga värdshus?

Vi går in i stugvärmen på Waldhäuslalm. Vi kommer inte att bli besvikna.

Maten på Waldhäuslalm är en riktig höjdare. Till och med en rätt som sellerisoppa med torkat äpple smakar underbart.

Älgen ovanför vårt bord bidrar till den gemytliga stämningen.


Läs mer

Läs om våra andra upptäcktsfärder i Österrike, du hittar inläggen här.

Inlägg om alla våra vandringar i Österrike hittar du här.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.