På tur i medeltidsstaden Saillon

Schweiziska Saillon är en sällsynt välbevarad medeltidsstad – och högst upp tronar ett vakttorn med fantastisk utsikt.
Schweiziska Saillon är en sällsynt välbevarad medeltidsstad. Innanför stadens 800 år gamla murar finns mycket kul att titta på.
Man kan titta runt i de smala gränderna, beundra den storslagna utsikten över Rhônedalen från vakttornet. Eller bara slå sig ner vid en mysig restaurang under platanerna och avnjuta vällagad regional mat.
Kuriosa om Saillon
Anne Bender heter vår lyhörda, engagerade och kunniga guide som möter oss vid en av Saillons stadsportar (av sammanlagt tre) och ledsagar oss genom stadens gränder och vrår. Under stadsrundturen berättar hon. Och det finns mycket att lära sig som vi inte hade en aning om. Här följer några kuriosa exempel:
- Saillon (uttalas sajon) är en av Schweiz bäst bevarade medeltidsstäder och är ”k-märkt”.
- Saillon är känd för marmor eller som Anne uttrycker det, ”Saillon utan marmor är inte Saillon ”.
- Under sina glansdagar var staden viktig för den rika regionen Savojen.
- Endast 300 personer bor innanför murarna, i den gamla medeltida delen av staden.
- Mytomspunne Farinet, regionens älskade-hatade ”Robin Hood” (dog 1880), är begravd på kyrkogården här och åtnjuter en fantastisk utsikt över Alperna från sin eviga vila.
- Tornet, befästningen och muren är 800 år gamla.
Du ser, Anne kan berätta en hel del om Saillons förtjusande gamla kvarter, som har några få, men inbjudande restauranger, kaféer och butiker. Allt är i perfekt skick och välordnat.

Vi möter vår guide Anne Bender vid en av stadsportarna.

Några av Saillons välbevarade gamla hus.

Genom ännu en av stadsportarna.
Historiens vingslag
Vi går genom ännu en stadsport, denna från 1930. Och nu tar Anne en andhämtningspaus för att vi går upp vid en trappuppgång till ett av de autentiska gamla husen och förnimmer historiens vingslag – och lukten av en gammal hederlig källare.
På väg upp mot kullen och tornet passerar vi kyrkogården och dess botaniska trädgård med gamla växter som jag på inga villkor skulle vilja stoppa i munnen. Ty några är riktigt giftiga.
Vyerna från kullen är svindlande. Här syns nejden åt alla håll, med Rhônedalen, Alperna och Saillons äldsta delar.
På väg mot tornet går vi ner för en verkligen brant stig, som många besökare tydligen föredrar att runda. Och nu äntligen är vi på väg upp mot tornet på en stig kantad av vinrankor – förmodligen Valais första vinodling, alltså åtminstone från 1300-talet.
Nu står vi inför tornet. Präglat av Savojen-arkitekturen är tornet runt. Ute är det varmt, men innanför tornets bastanta väggar känns det avgjort svalare. Spiraltrappor till en början, följda av mer autentiska trappor som är huggna i sten.

Genom trånga gränder.

Saillons äldsta hus.

Utsikten från kyrkogården med dess tillhörande örtträdgård.

På väg upp för vakttornets spiraltrappor. Här gäller det att ta det piano och inte titta ner.
Picknick på tornet
Uppe på tornet är utsikten 360-gradig och magnifik: Alperna, Rhônedalen, floden och icke att förglömma vinodlingarna i Schweiz största vinregion.
En av vinodlingarna runt oss hör till självaste Dalai Lama. Den är ingalunda stor, tvärtom räknas den som världens minsta vingård, så liten att den inte räcker för någon egentlig produktion.
Härnäst dukar Anne upp en picknick med regionala specialiteter på tornets mur. Allt från aprikos-, päron- och äppeljuice till pärlande vitt vin med behaglig sötma, ostar, skinka, torkat kött och valnötsbröd.
– Allting är från Saillon! säger Anne.
Allting smakar gott, och är oförglömligt ihop med inramningen.

Uppe i tornet är utsikten helt öppen åt alla håll.

Lön för mödan: regionala ostar och charkuterier. Smakar ljuvligt.

Lokalproducerad aprikosjuice.
Lunch under platanen
Nu går vi försiktigt ner för spiraltrapporna och går så småningom genom den tredje gamla porten in i en av Saillons mysiga, bilfria gränder. Vi slår oss ner vid Cafe de la Post:s uteservering under en platan. Det är ljummet, lågmält och doftar vällagad mat. Atmosfären känns lite italiensk. Men språket är definitivt franska.
Bonne journée, bon appétit! Folk hälsar artigt.
Vi beställer dagens (23 CHF) och får en matig köttfärspaj med grönsallad, följd av kyckling i champinjonsås, rösti och vaxbönor till huvudrätt.
Efter kaffet låter vi bestickklirrets dova ljudmatta och eftermiddagssolen vagga oss i en behaglig dvala.

Utelunch under platanen.

Dagens lunchmeny.
På väg
Vår nästa anhalt är Sion, kantonen Valais storstad. Busstationen i Saillon ligger utanför murarna vid ett stort spahotell.
Under den makliga bussfärden från Saillon till Sion passerar vi ett pärlband av vingårdar vars vinrankor bågnar av violettröda och gröna druvor. Ett trevligt sätt att bekanta sig med omgivningen.
Fortsättningen följer. Sion nästa.
Läs mer
Du hittar inlägg från våra andra upptäcktsfärder i Schweiz här.
Länkar till alla våra vandringar i Schweiz hittar du här.
Text: Eyal
Bild: Kerstin