Sofiero Höstljus piggar upp

Med lekfull ljussättning och klassisk musik piggar Sofiero Höstljus upp i höstmörkret.

I Sofiero slottspark i Helsingborg verkar de ha hittat receptet för att utvinna magi ur höstmörkret: lekfull ljussättning, klassisk musik och flax med vädret. Sofiero Höstljus piggar definitivt upp.

 

Mörk årstid

Hösten förknippas ofta med mörker, råkyla och tungsinne. Går inte att rucka på det? Jo, just detta vinnlägger sig Sofiero om. Bort med dystra minnen för här välkomnas man med toner av smäktande klassisk musik och förväntansfull feststämning som förmår åtminstone de flesta vuxna att dämpa sina röster och öppna sinnena – barnens förväntningar renderar i mer uppspelta röstlägen. Här finns så mycket att ta in! Helsingborgs symfoniorkester som uppträder på en stor skärm i all digital oändlighet, träd som bågnar av kristallkronor, ljusspel med skiftande färg och blomformade lampor i buskar.

Mångskiftande färger lyser upp i mörkret.

Ännu mer färg.

 

 

Lekfull ljussättning

Trådorkester är ännu ett fantasieggande upptåg i slottsparken, vilken är musikinstrument som lyser upp i musikens takt. En tänd brasa och brända mandlar (40 kronor påsen) kittlar andra sinnen. Och vill man ta in musiken är det bara att slå sig ner i glashuset.

På tal om att fresta på sinnena, finns det något som kan överträffa varm choklad toppad av fluffig vispgrädde en kulen afton?

Trådorkestern i full gång.

En blandning av eld och röklukt.

Även gommen ska få sitt.

 

Sinnrikt upptåg

Med handen på hjärtat, även vädret är på besökarnas sida, med trivselhöjande och i det närmaste fullmåne som tittar ut och illuminerar himlavalvet bland dramatiska moln.

Vi dras med den tilltagande besökarströmmen utmed marschallerna fram till kvällens kanske underfundigaste illusion: stråkkvartetten. Spelande på fyra separata skärmar i verklighetstrogen storlek framstår musikerna som livslevande. Sådana upptåg knäcker den sista bastionen höstligt tungsinne.

Bara en notpromenad bort, med hängande upplysta noter över huvuden, står ett tält med försäljning av allt från grillad korv till marshmallows, vilka med fördel kan grillas över öppen eld utomhus. Av sotfläckarna att döma så har en del första gångs marshmallows-grillare kommit lågorna allt för nära. Det är nog så man lär sig.

Även månen drar sitt strå till stacken för att skapa en skön stämning.

Stråkkvartetten är kanske kvällens underfundigaste illusion.

 

Crescendo

Promenaden på bron över ravinen är nog tänkt som ett crescendo. Ur högtalarna väller dramatiska toner ut och ljusspelet hänger med.

Vi fortsätter till trädgårdskaféet, där man kan fika med stil.

Denna upplyftande kväll avslutar vi nere vid dammen. I höstens stillhet låter vi oss villigt hänföras av ljus- och rökeffekter som projiceras i vattnet och dess omgivande grönska.

Högt upp bland molnen tycks månen blinka mot oss och Sofiero Höstljus.

Häftigt med med både ljus- och rökeffekter.

Sista blinkningen från månen högt upp bland molnen.


Fakta

Höstljus 2023
När: 29/10 – 12/11  16.30 – 21.00
Var: Sofiero slottspark i Helsingborg.
Biljett: 140 kronor vid förköp på hemsidan (annars 150). Gratis för barn under 18 och personer med Sofierokort eller Kulturkort, men de måste boka biljett.
Mer information: Sofieros hemsida.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.