Stadsvandring i Köpenhamn

Följ med på en tur i Köpenhamn för att uppleva både anrika ståtliga byggnader och nydanande arkitektoniska mästerverk – som Kungliga biblioteket.

Vi besöker Köpenhamn mitt i en ofattbar förvandling. Följ med på en tur till fots i kontrasternas stad för att uppleva både anrika ståtliga byggnader och nydanande arkitektoniska mästerverk vid vattnet.

 

Köpenhamn i ständig förändring

Köpenhamn är inte bara en storstad i städse förvandling och Danmarks huvudstad. Det är sötsakernas huvudstad. Av det hisnande utbudet och den långa traditionen att döma. Konditoriet vi är på väg till grundades 1870 och är Danmarks äldsta konditori.

Avstigna på Köpenhamns station strax före nio möter vi rusande människor på väg till och från tågen bland illröda brevlådor och kiosker med smörgåsar, bakverk och drycker att grabba tag i. På konditoriet Lagkagehuset hukar folk över sina mobiler och inmundigar morgenmad som det heter på danska. Utbudet av sötsaker är frestande, men vi är ju på väg.

Morgonrusning på Köpenhamns station.

Uppbullat med frestande bakverk på Lagkagehuset.

Det är en fin höstdag, med krispig luft och blå himmel. En stund står vi mittemot de rundformade, futuristiska Axel towers och spanar in mot Tivolis huvudingång.

Det är lätt att bli förförd på vägen. Cakenhagens skyltfönster lockar med kakor till ögonfägnad och vid ett stort torg med anrika rådhuset bländar solen.

Och eftersom Köpenhamn alltid har varit cyklisternas stad, och alltjämt är det även i elcyklarnas hetsiga epok, gäller det att se upp av ren självbevarelsedrift.

Axel towers.

Huvudentrén till nöjesparken Tivoli.

 

 

La Glace

Framme vid konditoriet en stund efter öppningen är det köfritt, få gäster och gott om platser. Tårtor och bakverk är det däremot gott om och servitriserna, det är idel unga kvinnor, går i skytteltrafik med allsköns tårtor och silvriga fat med glänsande, vackra bakverk till den stora glasdisken.

Vi slår oss ner på en soffa och bestämmer oss i lugn och ro för två tårtor, som vi beställer och betalar framme vid disken. Priset är (2023) 72 danska kronor, dvs över 100 kronor, det högsta vi någonsin betalat för en bit tårta.

Eyal ivrig att komma in i tårtornas tempel.

Vilket bakverk får det lov att vara?

Efter en stund kommer servitrisen med ”sportskage” och ”efterårskage” (= hösttårta). Den första är husets specialité, vars krossade nougat gifter sig gott med tårtans fluffighet. Hösttårtan skänker med dess chokladtryffel och dito botten en lång eftersmak av choklad – och en lisa för själen under höstens kulna dagar. Därvidlag gör även den beställda varma chokladen med den generösa portion vispgrädde underverk.

Motvilligt, och kanske en smula tyngre, reser vi oss. Men innan vi ger oss i väg går vi en trappa upp till butiken. Bland småkakor och choklad får vi en liten pratstund med en av expediterna.
– Jag har jobbat här i sex år. Det är roligt att jobba här, för att de som kommer hit är glada: för att de är här för att äta vackra och goda sötsaker!

Varm choklad och generöst med vispgrädde till.

Hösttårtan är en fröjd för chokladälskare.

 

Ströget

Från Strögets breda gågata kilar vi in i Legos flaggskeppsbutik. Bland nytt lego som tillkommit sedan vi byggde för runt 50 år sedan och sådana som våra barn skapade med för 20 år sedan finns också en modell av stadsdelen Nyhavn i lego. Dit ska vi härnäst!

En av Köpenhamns mest kända gator.

Nyhavn – i Lego.

 

Nyhavn

Mest njutbar är den korta delen av Ströget med de mest exklusiva butikerna med världskända danska institutioner som George Jensen och Bang & Olufsen. Så givetvis ståtliga husfasader, mysiga gränder och gångar – som Klostergaarde. Här sticker vi in näsan i entrén till möbelbutiken Hay och där går vi in i Bernikow Gården och insuper den rogivande atmosfären bland kaféborden under konstträden.

Strögets mest exklusiva del.

Entrén till möbelbutiken Hay.

Vi hastar förbi pampiga lyxhotellet D’Angleterre, vars anor sträcker sig till 1755, och gamla Privatbanken Köpenhamns imposanta entré. Och nu är vi vid Nyhavn, ett av Köpenhamns största turistiska dragplåster med dess färgade husfasader, småstadskänsla och läget vid kanal med småbåtar och utflyktsbåtar i ständig rörelse.

På restaurangerna, som ligger så tätt som spön i backen, sitter en del turister och avnjuter en rejält sen frukost såhär vid elvatiden och begapar flockvis med förbigående turister, varav många verkar vara långväga.

En av lyxhotellet D’Angleterres kaféer håller till bakom den rosa dörren.

Nyhavn – orginalet.

 

Papirøen

Under nästan 300 år var stadsdelen Christiansholm inhyst i ett hamnområde, stora kyllager, militärsjukhus och – ställen där köpenhamnsborna handlade papper. Därav namnvalet Papirøen inför den hisnande förvandlingen av den till åren komna och nedgångna stadsdelen. (Källa: Paperisland)

Vi nalkas ön på en bro och betraktar nydanande arkitektoniska mästerverk som har byggts de senaste åren liksom pågående byggnationer, med byggkranar eller dito ställningar på flera håll.

Förvandling pågår på Papirøen.

 

Spännande dynamik

Förbi ett område med allsköns gatukök märker vi att man inte bara jämnat det gamla med marken och ersatt det med spektakulära arkitektoniska jättekolosser. På sina håll har man utvunnit något nytt och modernistiskt ur det gamla. Här har något som en gång kanske varit en lagerlokal fått nytt liv som rymliga kontor – främst genom enorma fönster. Den spännande kombinationen av nytt och gammalt sida vid sida tillför området en spännande dynamik.

Här samsas en modern husbåt (till salu) med kontor, bostäder, kaféer och vid det laget världskända futuristiska Kungliga operan.

Här har något som en gång kanske varit en lagerlokal fått nytt liv som rymliga kontor – främst genom enorma fönster.

Köpenhamns välkända futuristiska Kungliga opera.

Nybyggda bostadshus nära vattnet.

 

Christiania

Vi vänder om vid operan och passerar en ateljé och tre- och fyravåningshus vid kanalen, bostäder med trädgård alldeles intill en kaj, ett kafé med gammaldags ölreklam. Och där är vi framme vid Christiania.

Efter moget övervägande går vi in i denna ”fristad i staden”, vars omgärdande mur är nedklottrad eller målad med gatukonst, beroende på betraktarens ögon.

Inne i Christiania är det fridfullt, bilfritt och grönt. Luften runt om de obeskrivligt sjabbiga husen är mättad av en mystiskt sötaktigt odör. Här några hus eller husruiner som pryds av väggmålningar. Där en rad täppor med både egensinnig charm och en grönskande plätt intill. Och här en huslänga som nog en gång varit en militärbarack. Vid ett kafébord i solen sitter tre unga kvinnor och röker.

På väg in i Christiania.

Inne i Christiania är det fridfullt, bilfritt och grönt.

Hisnande kontraster mellan Christiania och kvarteret utanför.

 

Svarta diamanten

Efter detta nedslag passerar vi en port och är genast återbördade till ett helt annat och påtagligt borgerligt område, med ett flertal äldre stenhus i varierande färger, mysiga kvarterskaféer och en skön småstadsatmosfär. Då är det inte långt kvar till nästa arkitektoniska kullerbyttor.

Först utrikesdepartementets mondäna koloss, varefter över en bro och där fångas vi av en av Köpenhamns mest märkvärdiga byggnader, den så kallade ”svarta diamanten”. Det kungliga biblioteket liknar sannerligen en svart diamant i både färg och gestaltning. Givetvis skuttar vi upp för trapporna utanför byggnaden för att beundra utsikten. Väl utanför huvudentrén noterar vi att bibliotekets nya del är sammanlänkad med det gamla. Ännu ett av stadens nyskapande arkitektoniska mästerverk som knyter samman det gamla och det nya.

Mysiga kvarter med gamla hus.

Det danska utrikesdepartementets koloss (till höger) utstrålar effektivitet.

På väg mot en av Köpenhamns häftigaste byggnader, den svarta diamanten.

 

Havfrue – sjöjungfru

På kajen påträffas bronsskulpturen Havfrue, en kopia av orginalet från 1921 och en annan skulptur än turistmagneten Den lille havfrue. I varje fall är det i det närmaste turistfritt här och det är skönt.

Havfrue är inte alls lika välbesökt som turistmagneten Den lille havfrue – skönt!

 

Blox

Blox med bland annat Dansk Arkitektur Center är ännu en nydanande arkitektonisk skapelse av bokstavligen stora mått. Ett danskt par passerar utställningen med toalettstolen utanför byggnaden och får sig ett gott skratt

Blott några hundra meter bort står vi inför en formidabelt annorlunda och avgjort äldre byggnad, Christiansborgs slott. Här håller Folketinget, det vill säga det danska parlamentet, till liksom statsministerns kansli. En ryttare på en vit häst skymtar förbi.

Mondäna Blox, med bland annat Dansk Arkitektur Center.

Christianborgs slott. Här finns Folketinget.

 

Mamma mia, Carla!

Inte så långt därifrån ringer vi på en port och snart återförenas vi med vår italienska väninna Carla. Vi råkades i Cinque Terre för några år sedan och nu hälsar hon på sin familj i Köpenhamn. Det är en fröjd att ses och uppehållet under pandemiåren märks inte, vi hittar varandra direkt. Så trevligt att träffas, och så god italiensk mat.

Grazie mille, Carla!

Italiensk lunch med vår vän Carla.

Carla i full färd med att riva parmesan över risotton.

 

Saluhallen

Ute på stan igen är det sen eftermiddag och av flödena av cyklister att döma så är folk på väg hem efter jobbet. Vi passerar Vendersgade och är snart i saluhallen eller Torvehallerne som det kallas här. Här finns ett överdådigt utbud av mat och dryck som kittlar sinnena. Stånd finns både ute under tak och inne, från bröd och sötebröd till frukt och grönt, fina och fula fiskar, och alla tänkbara och otänkbara delikatesser. Bara att köpa och ta med eller slå sig ner och låta sig väl smaka med något gott i glaset. Tiden är knapp så vi köper med oss några godsaker.

Vi skyndar oss ner för rulltrappan i den nya tunnelbanan, inte för att ta något tåg, utan för att beundra den omskrivna nybyggnationen. Men det vi ser är just en nybyggd, funktionell och modern skapelse utan någon överdriven skönhet. Eloge för att den är ren och  reklamfri.

Vi följer cyklarna mot Torvehallerne.

Inne i Torvehallerne, ett eldorado för matälskare.

Här finns det både fina och fula fiskar.

Visst blir man glad av så mycket färg!

 

Kastellet

Ute väller sanslöst med cyklister fram. Vi flyr till Kongens have som helt enkelt är en park med en rejäl gräsmatta mitt i stan.

Återigen passerar vi turistmagneten Nyhavn och vidare förbi Det Kongelige Teater alldeles vid vattnet, så nära att kluckandet hörs på bryggan.

Vi strövar vid vattnet och betraktar byggnader som kungliga Amalienborg och Marmorkyrkan. Vid Kastellet drar vi in mot land. Först en liten rundtur i en park vid havet, så beundrar vi den grönklädda vallgraven runt försvarsanläggningen.

I skyn väser en flock kajor alltmedan vi målmedvetet går förbi ett grönområde på väg till tågstationen Østerport. Så fort vi är framme på perrongen hörs tågets ankommande som en tung utpustande best.

Det har varit en fullmatad dag i kontrasternas stad, med uppseendeväckande arkitektur intill havet. Framförallt har det varit en glädjefylld dag. Tack för den.

Det Kongelige Teater har ett kanonläge alldeles vid vattnet.

Kastellets gröna vallar.

Perfekt tajming på Østerport station.


Läs mer

Alla våra inlägg om upptäcktsfärder i Danmark hittar du här.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

2 svar

  1. JoY skriver:

    Tack för en mycket trevlig rundtur i Köpenhamn. Sista gången vi besökte Köpenhamn var i december förra året och då höll man på att bygga husen Papierön. Ser på era bilder att det pågår ännu fler. Christiania besöker vi gärna och då den lilla vegetariska restaurangen Morgenstedet. Det godiscafet ni besökte, har vi missat, då har vi något att se fram emot nästa gång. Likaså saluhallen. Jo vi måste nog ta en vända framöver till Köpenhamn.
    Trevlig helg

    • PåUpptäcktsfärd skriver:

      Det finns väldigt mycket att göra i Köpenhamn. Vi har förstås bara skrapat på ytan. För sisådär 30 år sedan besökte även vi en vegetarisk restaurang i Köpenhamn – Cranks, en filial till en engelsk dito. Nu har filialen sedan länge tagit ner skylten. Nästa gång blir det kanske Morgenstedet. Godiskaféer finns det gott om lite varstans i staden. La Glace är det anrikaste och är väldigt populär bland turister. Ska ni dit se till att vara där tidigt på förmiddagen.
      Ha en skön helg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.