På oväntad upptäcktsfärd i Malmö

Malmös stora landmärke är väl värt en gäspning, men kvarteret bredvid är helt fantastiskt.

Målet för turen i Malmös Västra hamnen var en närmare titt på stadens främsta landmärke, Turning torso. Överraskningen låg ett stenkast därifrån.

Futuristiskt javisst, men hur vi än vrider och vänder på det så är Turning torso en skruvad hög byggnad. En i raden av andra maffiga skrytbyggen världen över. Väl värd en gäspning. Du känner säkert igen tomhetskänslan som osökt infinner sig efter ännu ett kryss på att göra innan du dör-listan.

Men bara ett par minuter därifrån skiner Kerstin och jag upp. Om du skulle möta oss där i den lilla gränden med en kanal som utmynnar i havet och pittoreska radhus längs kanalen så skulle du har sagt att vi såg förvånade ut. För det var vi. För dessa mysiga radhus med helt olika prägel är det sista vi har väntat oss bland Västra hamnens tätt byggda klossar. Här är det mycket grönt och så påfallande gränslöst mellan det offentliga och privata trädgårdar och uteplatser att den familjära bykänslan känns i luften. Vi stortrivs direkt.

En googling bort lär vi oss att denna bilfria och välgörande oas från slutet av 1990-talet kallas European village, byggt av byggentreprenörer från Tjeckien, Sverige, Litauen, Ungern, Norge och Danmark.

Samtidigt slås vi av en deja vu från vår resa i Holland. Även då myste vi både väl och länge. Titta på bilderna och döm själv. Hade det inte varit trevligare med flera sådana ”byar” i våra städer?

På upptäcktsfärd till mysiga ”European village”.

Trevliga radhus och många gröna ytor längs kanalen skapar en bykänsla.

Ännu mer bostadsmys.

Uteplats vid kanalen.

Det är de små detaljerna som gör det.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.