Vandra från Cala Pi till fyren vid Cap Blanc

Gott om kittlande höga klippor och spektakulära havsvyer under vandringen mellan Cala Pi och Cap Blanc.

Häng med på en vandring med spektakulära havsutsikter från kittlande höga klippor från Cala Pi till Cap Blanc på Mallorcas sydkust.

 

Paradisisk vik

Ställer bilen på gatan och startar vandringen straxt ovanför Cala Pis strand. När vi har följt skylten mot Platjan nerför trapporna ner till stranden väntar en överraskning: vilken playa! Stranden med finkornig mjuk strand är insprängd mellan höga klippor. En paradisisk vik med turkost vatten och granna tallar uppe på klipporna. Är det här vi vill tillbringa alla våra dagar?

Cala Pis paradisiska strand.

 

Svindlande vyer

Det verkar inte så. För snart rör vi på oss igen. Från klippan längst till höger bestiger vi en smal ”trappa”. Stigen är smal och när avgrunden ter sig som mest svindlande finns allt som oftast ett räcke att tya sig till. Hur som helst blir man vimmelkantig av fallhöjden på 20-30 meter, gammalt torn på håll, tallarna som biter sig fast i klippan, vågskvalpet och inte minst de svindlande vyerna över viken, klipporna och havet. Bokstavligen en njutning på hög nivå.

Här gäller det verkligen att hålla sig på sin kant, att ha koll på stupkanten och – först därefter – beundra utsikten (gärna i den ordningen).

Upp på klippan med gröna tallar och turkost vatten nere i viken.

Här kan man tänka sig en liten simtur – en varm dag.

 

Cala de Beltran

Vandringen fortsätter förbi klippviken Cala de Beltran, vars klara turkosvatten glimmar inbjudande. Vi gör en kompromiss och går halvvägs ned till viken. Vilken skönhet! Bada får vi göra ”en annan gång” som det brukar heta.

Omfamnade av rosmarin, ljung (delvis blommande) och andra gröna buskar fortskrider vi längs stigen. I öronen fågelljud och vågskvalp. Stigen har blivit bred och är stupfri – för stunden. Vänster ner vid stenröse. Här måste vi göra en avstickare för att titta på ”fjorden”. Nämligen hur havsvattnet äter sig in i land omgivna av höga klippväggar.

Härifrån syns stora havsgrottor på en närliggande klippa.

”Fjorden” där havsvattnet äter sig in i land.

Kristallklart vatten.

 

Lunch i stenöknen

Går vidare på klippan med vidunderlig havsutsikt och kanten på betryggande avstånd. Här i stenöknen med vidöppen utsikt mot klippor och hav och en ensam segelbåt i fjärran slår vi oss ner. Havsluft ger som bekant aptit.

Vad sägs om att slå sig ner här för en lunch med havsutsikt?

 

Små överraskningar

Vandringen högt uppe på klippor längs kusten är kantad med små, och stora, överraskningar. Här en ”amfiteater” skulpterad av naturen själv i terrakotta. Där en flerbladig växt i grönt och gult.

Och kolla här, ett vind- och regnskydd – av sten!

Klipporna nu är högre och mer tvärbranta. Dags alltså för en stor överraskning: ett gammalt vakttorn avtecknar sig vid en klippkant på håll. Den väldiga klippan som tornet vilar på är nästan vit.

Å ena hållet land och buskar som lavendel. Å andra hållet klippor, hav och måsskrik.

Havskänsla, klippor och grönska. Sånt blir vi glada av!

En koja av sten. På håll skymtar vakttornet som vi är på väg till.

Lavendel.

 

Fyren

Efter en stupnära kant (ännu mer tjat om att ta det försiktigt) skymtar fyrens spetsiga tak och silverkupol. Äntligen. Vi är framme vid vakttornet som vi nyss såg på håll. Det känns pirrande högt. Vi tar en snabbtitt på den staketomgärdade fyren (en halvstor överraskning, eller besvikelse på ren svenska).

Jaha, fyren är inget fantastiskt mål att se fram emot. Däremot vägen dit!

Så vi unnar oss en stunds vila vid tornet för att ta in den dramatiska omgivningen. Missa inte ön Cabrera till vänster.

Vakttornet vid Cap Blanc.

Fyren vid Cap Blanc. Dags att vända.

 

Rundtur?

Rundturen går först en kort bit samma stig tillbaka i början. Efter en timme går vi inåt land till vänster in till en bred grusväg omgiven av tallar och buskar. Havet skymtar emellanåt. Till höger vid en korsning genom ett busklandskap med havsglimtar. Där ångrar vi oss och återvänder till stigen vid kusten. För vad är vitsen med att ta sig an en av Mallorcas vackraste kuststräckor för att sedan vandra i ett busklandskap?

Slutsats: bättre att gå samma spektakulära väg, både fram och tillbaka.

Så småningom är vi tillbaka vid Cala Pis strand. Dags att säger adjö och tacka fötterna för väl förrättat värv. Kan meddela att vattentemperaturen är vederkvickande.

Precis vad mina fötter behöver efter en dags äventyr.

Busklandskapet leder inåt land. Är det det vi vill?

Hellre kustnära!


Vandringsfakta

Start- och slutpunkt: Strax ovanför stranden i Cala Pi.

Längd: Drygt 12 kilometer .
Höjdmeter: Uppskattningsvis cirka +/- 200 meter
Tid: Cirka 4 timmar.

Karta och detaljer: Hittar du på vår profil på Wikiloc.  (Höjdangivelsen troligen felaktig här)

Läs mer: Läs vår guide med tips och inspiration om vandring på Mallorca.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

2 svar

  1. Sara skriver:

    Vilket otroligt turkost vatten!! Ser underbart ut!

    • PåUpptäcktsfärd skriver:

      Ja, det var verkligen underbart. Vi kan också avslöja att vattnet var mycket vederkvickande och ett fotbad var väldigt skönt efter vandringen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.