På besök i doldisen Can Cuarassa

Välkommen till småfåglarnas lilla paradis utanför Alcudia, Can Cuarassa!

I dag ska vi besöka Can Cuarassa utanför Alcudia på Mallorca. Antagligen ett obegripligt tidsfördriv. Om man inte är en hängiven fågelskådare. Eller vill fly den Stora världen. 

 

Can Cuarassa

Lilla Can Cuarassa är mumma för fågelskådare och ingår i naturreservatet s’Albufereta. Denna doldis till lokal vimlar av små och även lite större fåglar. För oss är lokalen något nytt och spännande.

 

Nu kör vi!

En tidig morgon är vi redo att utforska stället. Vi går genom en öppning i grinden och följer en gammal gräsbevuxen väg omgärdad av buskar och träd. Luften är mättad av fågelljud.

Dagens första dvärgörn seglar upp i skyn. På en betydligt närmare buske skimrar rödhakens bröst i morgonljuset. Ur vegetationen hörs sothönan och något som påminner om gransångaren. Efter en fotosession och titt i fågelboken förstår vi varför: iberisk gransångare. Kryss!

En trevlig stund med en iberisk gransångare.

 

Gott om gömslen

Vid första gömslet uppenbarar sig en sothöna. Den håller på med morgonrutinen och putsar fjädrarna omsorgsfullt i dammen. Ett par gräsänder simmar runt medan tre krickor och en smådopping dyker ner och förser sig ur dammens skafferi. Ett par snatteränder ansluter. Och slutligen ett par skedänder.

Genom daggfuktigt gräs till nästa gömsle några steg bort. Samma damm och liknande fåglar med skillnaden att luften hunnit bli lite varmare. En ringduva kuttrar.

Vidare mot tredje gömslet. Vi hejdar oss vid ett landskap med låga buskar och iakttar en intensiv aktivitet av småfåglar. Svarthakad buskskvätta på en grå buske. En iberisk gransångare. Och en lågt flygande gråhäger glimmar i ljuset. Även en toppskarv drar förbi.

Framme vid tredje gömslet kan vi studera gräsänder och en gluttsnäppa. Möjligen svischade en enkelbeckasin förbi. Näbben och storleken stämmer.

När vi vänder tillbaka samma väg smeker solen oss i nacken.

Tveklöst är Can Cuarassa en trevlig bekantskap. Men kanske främst för fågelskådare. Eller om man vill fly den Stora världen för en liten stund.

Gott om gömslen både här och där.

Tiden står stilla i Can Cuarassas lilla mikrokosmos medan Tramuntanabergen ser på.


Fakta

Can Cuarassa är en del av naturreservatet S’Albufereta mellan Alcudia och Puerto Pollenca. Här finns en kort markerad stig genom våtmarken samt tre gömslen där du kan spana fåglar. Vi parkerade bilen på vägen bredvid den nu nedlagda restaurangen Can Cuarassa kanske hundra meter från starten på stigen.

Can Cuarassas våtmark inhyser mängder av småfåglar – som hörs även om de inte syns så ofta.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.