Vandra till väderkvarnar på Mallorca

Det här är vandringen för dig som är nyfiken på väderkvarnar. Vi vandrar genom ett område med uppemot 200 stycken.

En vandring till dig som är nyfiken på väderkvarnar. På köpet får du en lättgången vandring på en av Mallorcas bördigaste odlingsmarker runt Sa Pobla.

 

Sa Pobla

Staden verkar vara en lugn spansk småstad, där husen inte är så höga och tätt byggda för att det ska vara skuggigt och svalt under den varma årstiden.

Vi börjar vid Sa Poblas stora torg Placa Major. Sakta men säkert kommer vi ut ur Sa Pobla. Vi följer den markerade vandringsvägen nr 2 (Ruta Molins de vent) och rätt genast är vi på landet, med ett pärlband av små gårdar och grönsaksodlingar. Så klart även dagens första väderkvarnar. Det ena är lite stukad, för ovandelen med vingarna saknas. På den närmaste gården odlas potatis, syns på den gröna blasten.

En av de första väderkvarnarna vi stöter på direkt utanför Sa Pobla.

Potatisfält i den bördiga marken utanför Sa Pobla.

 

Väderkvarnar till bevattning

Förbluffande att närmast varje gård har en egen gammal väderkvarn. Några är i bättre skick än andra, de flesta används på ett eller annat sätt, ofta till förvaring, någon enstaka har byggts om till ett litet gulligt hus. Det är gott om dem, uppemot 200 stycken.

Men ingen väderkvarn används som väderkvarn. Det har en förklaring förstås.

Väderkvarnarna användes som kraftkälla för att pumpa upp vatten från brunnar. Så bevattnade bönderna här sina marker förr i tiden. När motorerna gjorde entré på 1900-talet blev väderkvarnarna historia. (Källa: tyska Wikipedia.)

Historia som förgyller den här vandringen. Liksom fälten, väderkvarnarna, morgondiset och Tramuntanabergen som ramar in alltsammans på längre håll.

En av de mest välbehållna väderkvarnarna vi passerar.

Här märker den skarpögde en ombyggd väderkvarn som blivit ett bostadshus.

 

Lantligt

Här plockas potatis på en stor potatisupptagare. Där hörs ljudet av vattenspridare. Och här odlas kronärtskocka och potatis. Vi har hört talas även om jordgubbar. Bakom ett staket hörs kacklande höns. Enstaka bananplanta för husbehov. I en annan trädgård håller en bagge och en svart höna till. En förnimbar lökdoft avslöjar en vitlöksodling. Och i buskarna en bit bort döljer sig mängder av starar.

Lantligt så det förslår. Men nu är det slut på väderkvarnar.

Potatisplockning pågår.

Vitlök skjuter upp ur marken.

 

Vanskligt

Vi fortsätter att följa leden och svänger till vänster i en korsning där asfaltsvägen tar slut. Visst är det en bilväg, men knappt några bilar. Men när leden svänger till vänster blir det andra bullar.

Vi hamnar på en vältrafikerad väg utan vägren. Bilarna sveper förbi i minst de tillåtna 70 kilometer i timmen. 400-500 meter senare kan vi dra en lättnadens suck. Och svänga in på en betydligt lugnare väg.

En alldeles för vältrafikerad sträcka för vår smak. Se upp för förbisvischande bilar!

 

Våtmarker

Vägen svänger till höger och vi med. Alla dofter från odlingsfälten gör sitt till så vi trånar efter en god lunch. Ännu traskar vi på och hämtar god energi från en blommande hibiskusbuske. Nalkas ett vassområde där riktigt små gårdar med var sin jordplätt avlöser varandra.

Blommande hibiskus nära våtmarken.

En av de små odlingslotterna i kanten av våtmarkens stora vassfält.

 

Lunch med utsikt

Svänger till höger och förbi kanaler som är omgärdade av flera meter hög vass likt en kokong. En speciell omgivning med en speciell stämning. Snart är vi framme vid ett fågeltorn. Vi avslutar vandringen med en lunch uppe på fågeltornet. Leden slutar vid bilvägen ett par hundra meter bort.

Förutom en sallad har vi nästan 200 väderkvarnar att smälta.

Meditativt att vandra flankerad av hög vass.

Trevlig utsikt över en av våtmarkens dammar och Tramuntanabergen från fågeltornet.


Vandringsfakta

Startpunkt: Placa Major i centrala Sa Pobla
Slutpunkt: Fågeltornet vid Es Forcadet i S’Albufera de Mallorca.

Längd: Cirka 11 kilometer
Höjdmeter: Marginella.
Tid: Cirka 2,5 timmar

Karta och detaljer: Hittar du på vår profil på Wikiloc.

Obs1: En kort sträcka efter ca 6 kilometer går vandringen på en mer trafikerad väg med begränsad väggren.

Obs2: Vid starten inne i Sa Pobla hade vi svårt att hitta ledens markeringar, i övrigt var markeringarna bra.

Tips: Sa Pobla går att nå med buss eller tåg, och vandringens startpunkt ligger någon knapp kilometer från busshållplatsen.

Läs mer: Läs vår guide med tips och inspiration om vandring på Mallorca.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.