Vandra från Inca till Caimari

Det är lätt att må bra på den mallorkinska landsbygden under vandringen mellan Inca och Caimari.

Denna lätta, och lätt tillgängliga vandring är för dig som vill uppleva det lantliga Mallorca. Väl i Caimari kan du avsluta turen med lantlig lunch och köpa olivolja direkt från producenten. 

 

Väl markerat i Inca

Start vid torget Placa des Bestiar i Inca och därefter så snabbt som möjligt ut ur staden. Inca saknar all charm, men har ovanligt väl markerade vandringsskyltar. Så vi följer vandringsskylten mot Caimari. Här upp för en trappa. Där skymtar en kloster-liknande byggnad till vänster. Sakta men säkert kommer vi ut i det gröna – precis som det var tänkt.

Välskyltad vandring. Det underlättar.

 

Lantlig idyll

Här förför en citronlund ihop med fågelkvitter och betande getter under mandelträd. Flankerade av murar passerar vi ett pärlband av små gårdar. Över en bilväg leder oss en väg mellan murar i en slags båge mot en höjd där Selva vilar, en oändligt charmigare småstad än Inca.

Vägen dit är sannerligen pittoresk, med betande får under palmer och apelsinträd.

Uppenbarligen distraheras vi av denna trevliga omgivning. För vi missar en markerad vänstersväng. Men snart är vi på rätt väg igen och myser på en bred och stenig stig mellan gårdar. Det är bilfritt, fågelrikt och avkopplande.

Men kanske blött. För nästa skylt varnar för en vattenfylld torrent vid ymnigt regnande. Nu är det torrt och promenadvänligt. Inte blir det sämre av en tornfalk som uppe från en elledning spejar över en apelsinlund. Gillar den apelsiner månne?

Ut i det gröna med lilla staden Selva i blickfånget.

Falken riktar sina falkögon mot omgivningarna.

 

Selva

Stigen har blivit en bilväg alltjämt slingrande mellan allsköns gårdar, alltmedan fåglarna sjunger idogt. Enstaka tuppars galande genljuder emellanåt. Mandelskal på vägbanan. Även  gamla olivträd vid en mur höjer stämningen.

Nu befinner vi oss i utkanten av Selva och följer markeringen. Vi hinner dock andas ut och insupa den breda utsikten mot den lantliga slätten till höger.

Skylten pekar till vänster in i Selva, som verkar vara en nedvarvad liten stad. Här tar sig en bilist tid att stanna till vid ett hus mitt på trånga bilvägen och samtala med någon som klappar på sin svarta pudel.

Nästa skylt pekar åt höger uppför en backe. Vänster, uppför en backe och vi har staden bakom oss.

Terrasser med olivträd i det småkuperade landskapet utanför Selva.

Fjolårets mandlar.

 

Caimari

Stenig och bred stig bredvid en hög mur och olivträd. I dalen terrasserade odlingar med oliv- och johannesbrödträd. Förbi nyplanterade olivträd från allsköns Medelhavsländer. Vi marscherar på en separat gång bredvid bilvägen varpå vi inträder i det lantliga (igen), förbi gårdar och olivträd. Hönsmamma med små kycklingar runt sig. Korsar bilvägen och går på trottoaren fram till målet, olivbutiken Sa Tafona de Caimari i Caimari. Här finns tillverkning och försäljning av olivolja samt en restaurang med uteservering. Så här kan man definitivt sysselsätta sig, eller bara ta igen sig, en stund.

Sedan är det bara att knalla tillbaka samma småputtriga väg tillbaka till Inca.

En kort vilopaus strax utanför Caimari. Vid molnfritt väder hade även Tramuntanabergen synts.

Framme vid Sa Tafona de Caimari med olivbutik och restaurang.


Vandringsfakta

Startpunkt: Placa des Bestiar i Inca
Slutpunkt:
Olivbutiken Sa Tafona de Caimari i Caimari

Längd: Drygt 7 kilometer (enkel väg).
Höjdmeter: Ungefär +95/-50 (enkel väg).
Tid: Knappt 2 timmar (enkel väg).

Karta och detaljer: Hittar du på vår profil på Wikiloc. 

Obs: En del av vandringen går på mindre asfaltvägar genom ett lantligt landskap. Biltrafik förekommer.

Tips1: Vi vandrade samma väg fram och tillbaka. Det går dock att ta buss ena vägen för den som så önskar. Dock går bussen inte särskilt ofta så det gäller att ha koll på tidtabellen.

Tips2: Vandringen är markerad som långvandringsvägen GR222. För den som vill gå längre går det att fortsätta från Caimari vidare till LLuc.

Läs mer: Läs vår guide med tips och inspiration om vandring på Mallorca.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.