Vandra till Puig de Maria utanför Pollenca

Den här vandringen till toppen av Puig de Maria utanför trevliga staden Pollenca på Mallorca lockar med fantastiska vyer och en kulturell sevärdhet.

Den här vandringen till toppen av Puig de Maria utanför trevliga staden Pollenca på Mallorca lockar med en oemotståndlig kombination: fantastiska vyer över berg och hav för en relativt begränsad insats. Förutom panoramat väntar en sevärd kyrka som en extra belöning framme på toppen!

 

Bra start

Redan före starten i utkanten av Pollenca möts vi av en vacker syn i skyn, en grågam – Europas största rovfågel. Vilken bra start på en skön vandring!

Startpunkten är vid vandringskylten mot Puig de Maria. De angivna 2 kilometer och 50 minuterna indikerar en uppförsbacke. (Facit till dig som är angelägen om att veta vad du ger dig in på: knappt 300 höjdmeter, som inte känns så dryga, om du frågar mig.)

Välskyltat och lätt att hitta vägen.

Vägen till berget vi ska bestiga.

 

Smultronträd

Vi följer en ringlande, smal och föga trafikerad bilväg förbi lantliga stenhus och gårdar. Framför oss tronar det tvära berget, där nu två grågamar svävar invid. Serpentiner med bra och jämnt underlag, gör att backen känns lättgången. Ett smultronträd överraskar! Frukterna är sannerligen stämningshöjande ögongodis.

Mellan tall och stenek skymtar Tramuntanabergen och varslar om en grandios utsikt ännu längre upp. Nere i dalen har Pollencas sandfärgade hus stegvis blivit allt mindre. Samtidigt känns de omgivande bergen allt mer imposanta.

När blott en kvart återstår till toppen öppnar sig allt bredare vyer. Från den uppåtgående stenstigen syns hänförande vyer över Tramuntanas bergskedja, med Mallorcas tredje högsta topp Tomir i spetsen. (Fast berget är inte det minsta spetsigt, utan har snarare en avlång platå.) Vi gläds även över den fina odlingsdalen.

En get och två killingar ger oss ett avmätt getöga från en sluttning, och fortsätter att ägna större intresse åt en torr buske.

Smultronträdet förför.

Vidöppet panorama över Tramuntanabergens utlöpare.

 

Kultur

Framme på toppen kastar vi oss inte glupskt över den dramatiska utsikten. Nejdu. Vi bärgar oss och tycks för ett förstulet litet ögonblick vara kulturella. In i det forna klostrets innergård äntrar vi. Väl där kan vi förstås inte låta bli att notera den magnifika utsikten över Pollenca och Tramuntanabergen. Ändå in i kyrkan och vidare till en utställning och ett museum i angränsande rum.

Ovanligt nog finns här även en vattenklosett och en matplats inomhus.

Uppe på toppen av berget väntar den kulturella sevärdheten klosterkyrkan Puig de Maria.

Inne i kyrkan.

Ett av de vackra rummen i klostret.

 

Lunch med utsikt

Emellertid sätter vi oss vår vana trogen utomhus för att inta vår sallad, nämligen vid den solvarma muren. Då och då tittar vi upp mot Formentor, Artabergen, Alcudiabukten och delvis även Pollencabukten. Salladen smakar osedvanligt gott.

Eyal kollar utsikten efter lunchen.

 

Epilog

När vi har glidit tillbaka drygt 300 höjdmeter och landat mjukt i Pollenca, passar vi på att flanera runt bland stadens inbjudande hus, uteserveringar och butiker. En skön avslutning på en skön vandring.

Staden Pollenca med Tramuntanas berg i ryggen.


Vandringsfakta:

Start- och slutpunkt: I utkanten av Pollenca där vägen upp till berget börjar.
Längd: 4 kilometer fram och tillbaka.
Höjdskillnad: ca +/- 265 m.

Karta och detaljer: Hittar du på vår profil på Wikiloc. 

Läs mer: Du hittar fler vandringsbeskrivningar från Mallorca i vår vandringsguide.


Text: Eayl
Bild: Kertin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.