Vandra från Inca till toppen av Santa Magdalena

Utsikten från toppen av Puig de Santa Magdalena utanför Inca är grandios. Inte konstigt att Eyal är överväldigad.

Vägen upp till toppen av Puig de Santa Magdalena utanför Inca är härlig nog, med pittoresk mallorkinsk landsbygd. Rundvandringen blir inte sämre av den grandiosa utsikten högst upp. 

 

Inca

Inca har svårt att vinna tävlingen om världens vackraste stad. Men i tävlingen om enkelhet att hitta parkeringsplats skulle den rankas betydligt bättre.

Själva rundvandringen startar i en vägkorsning i centrum, därifrån raskar vi västerut på en trottoar ut ur Inca. I fjärran avtecknar sig snart målet för dagens tur: ett berg prytt med ett väldigt kors högt upp – och på andra sidan platån klostret Santa Magdalena.

Lantlig känsla redan på vägen ut ur Inca med ett pärlband av gårdar bakom murar och staket.

 

Pastoralt

Tar till vänster på en lugnare gata – även här kan man parkera. Genast blir det lantligare, trevligare: bakom stenmurar döljer sig ett pärlband av små gårdar; här glimmar apelsiner; hundskall blandas med tuppars galande; där allsköns odlingar och här palmer. Emellanåt är öppningen i muren så stor att slättlandskapet och Tramuntanabergen får visa upp sig. Stadens oväsen klingar av för varje höna vi ser.

Till vänster vid en korsning. Fröjd att betrakta trädgårdar. Hemma är det inte så vanligt med  granatäpplen, chili och citrusfrukter förstås. Kaktusfikon och bouganvilla ger en Medelhavskänsla.

Ändå tar denna vy priset: betande får i en frodigt grönt hage inramade av johannesbrödträd, gårdar och Tramuntana-bergen.

Trevligt med granatäpplen.

Fridfullt med betande får med Tramuntanabergen i bakgrunden.

 

Upp!

Framför oss tronar alltjämt klostret uppe på berget Puig de Santa Magdalena. Dit har vi omkring 200 höjdmeter som någon gång måste övervinnas. Nu är det dags för denna gång. Till höger i vägkorsningen och sedan stentrappor till vänster.

Väl på bilvägen igen möter vi en skock får som stirrar lite fåraktigt på oss. Ingen uppfostran…

Innan vägen svänger tar vi en smal stig till höger. En rejäl brant backe ger förhoppningsvis starka ben. Andfådd blir man i varje fall.

Ännu fler får – nu mitt på vägen!

Liten paus för att ta in utsikten.

 

Grandiosa vyer uppe

Väl uppe till höger vid en stigkorsning. Skönt att vara uppe och kunna hämta andan på bästa sätt: sittandes i solen med en apelsin. Vyerna är dugliga: mellan de vilda, taniga olivträden breder slätten ut sig, Sa Pobla, delar av Formentor och Alcudiabukten. Det stora korset vi såg nerifrån är bara 100 meter bort på ”platån” (få höjdskillnader).

Från den olivkantade stigen betraktar vi öppna vyer över landskapet till vänster. Detta är nog en av vandringens höjdpunkter.

Bakom oss ståtar klostrets stenbyggnad. Men först besöker vi korset (anno 1971) och försöker smälta de grandiosa vyerna över stora delar av ön.

Slösande vackra vyer att njuta av.

 

Klostret Santa Magdalena

Tar en stig till vänster och hamnar på startplatsen för skärmflygning. Det säger sig självt att utsikten är svindlande.

Snart är vi framme vid bergets högsta punkt, med 360-gradigt panorama. Vi är väldigt nöjda.

Tillbaka till stigen mot klostret. Trapporna upp till klosterområdet är imponerande. Ett getöga på klostrets innergård (anno 1911) och brunn. Konstaterar att det även finns en restaurang som antagligen är öppen under turistsäsongen.

Även här finns fina vyer åt alla håll.

Denna ”evighetstrappa” leder inte till himlen, utan till klostret.

Klostret.

 

Neråt

Rundvandring fortsätter neråt. Med facit i hand skulle vi här gå tillbaka precis samma väg som vi kom, eftersom den är vackrast och har minst biltrafik. Men än har vi inte facit i handen så vi tar trapporna ner till bilvägen. Snart till höger på en stig genom skogen. Stentrappor och återigen en bilväg en bit. Smala trappor ner. Och en bilväg förstås. Och snart är vi där igen – en smal trappa följd av en bilväg. Den här vägen är dock inte att leka med, en 70-väg. Tack och lov är den bred. I en vägkorsning rakt fram på en 30-väg: skönt!

Mysigt med hästar, hundar och höns på gårdarna. Till vänster före en bro och för varje steg närmar vi oss staden – det hörs.

Till höger genom en tunnel och nu är vi på samma gata som vi gick på tidigare. Så småningom är vi tillbaka vid startpunkten.

Tänk att staden Inca kan vara utgångspunkt för en sådan trevlig rundvandring!

Lantligt även på vägen ner. Visst är det färgglatt med kaktusfikon!


Vandringsfakta

Start- och slutpunkt: Rondellen vid Avinguda dels Reis Catolics i centrala Inca.

Längd: Drygt 10 kilometer .
Höjdmeter: Ungefär +/- 240 meter
Tid: Cirka 3 timmar.

Karta och detaljer: Hittar du på vår profil på Wikiloc. 

Obs: En betydande del av vandringen går på mindre asfaltvägar genom ett lantligt landskap. Biltrafik förekommer. Under vår väg till berget var det dock få bilar på vägen, på tillbakavägen var vägen lite större och där var det lite fler bilar och högre hastigheter  (se tips2).

Tips1: Det går att slippa en del av vägen längs gatan inne i Inca genom att parkera bilen på gatan Carrer Eivissa (vid Escorxador).

Tips2: När man kommer ner från själva berget är det sannolikt lugnare att gå samma väg tillbaka som vi kom. Vårt intryck är att den bilvägen var smalare, med färre bilar och lägre hastigheter.

Läs mer: Läs vår guide med tips och inspiration om vandring på Mallorca.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.