Ströva på Äspet i Åhus

Äspet naturreservat vid Ålakusten är väl värt en promenad när man väl är i Åhus.

 

En lagun på Ålakusten. Sanddyner. Två fågeltorn. Äspet naturreservat är väl värt en promenad när man väl är i Åhus. 

 

Arla stund

En tidig höstdag äger detta lilla strövtåg rum. Luften är rå av dagg så pustarna från havet förnims. Flankerade av vass och fågelljud fotvandrar vi bredvid lagunen som kallas Korran. Till vänster tornar ett av reservatets två fågeltorn upp sig. En flock lågflygande vadare blänker i morgonsolen under flygturen över sanden. Sanden är finkornig och fuktig av dagg. Vi tar oss över stättan för att känna på sanddynerna. Våtmarken är föga våt efter den torra sommaren och kanske därför är fåglarna få. Vassen intill vajar ändå, böjer sig för vindens minsta vink. Vi blickar över den outgrundliga Hanöbukten och känner oss småfilosofiska. Ett praktexempel: Åhus är nära, men Kivik är långt borta. Lika sant som banalt. Men Äspet är inte det minsta banalt, bör emellertid besökas en annan tid än en ruggig höstdag. Vår och sommar är nog att föredra.

Vassen, och fågelskyddsområdet, ger goda förutsättningar för fåglarna.

Vacker omgivning med havet, stranden, lagunen, vass och fågeltorn i Äspet.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.