Ålen får truten hålla truten

Truten kämpar på för att få in ålen i truten. Hur ska det gå?

 

Livet i den Lilla Världen är fullspäckat med överraskningar. Med överraskningar menar vi oväntade händelser som får oss att häpna och dra på smilbanden.

Som när en havstrut stoppar en ål i gapet och sväljer rubb och stubb.

Kan du säga ”ålakråka” på riktigt bred skånska? Testa. Det var bland det första vi lärde oss när vi flyttade till Skåne. Det är nämligen en synonym för skarv, som har faiblesse för ål. Men trutar och ål?

Med egna ögon har vi sett att trutar livnär sig på skaldjur och allsköns fisk. Om bytet är stort äter de en bit i taget. Om bytet gör motstånd släpper de det från luften om och om igen tills det ger upp. Så äter de en bit i taget.

Men ål! Ål kämpar som bara den och ålar sig fri som bara ålar kan. Bara skarven mäktar underkuva ålens väldiga motståndskraft. Trodde vi.

Fram till i dag.

Kerstin är först på bollen. Kolla truten! Den har fångat något stort. En ål!

Vi tittar på och tappar hakan. Truten hanterar fångsten så skickligt att den måste ha gjort det många gånger förr. Eller haft ”ålakråkan” som läromästare.

Kolla på bilderna och berätta vad du tycker!

Truten dyker upp med ett färskt och högst levande byte.

Ålen spjärnar emot som om det gällde livet.

Truten testar ett nytt grepp.

Halva slaget vunnet efter trutens överraskande manöver?

Ålen står truten upp i halsen. Ser du ålens stjärt i trutens trut?

Truten håller truten så hårt den kan för att hålla ålen inne.

På väg att skölja halsen med lite vatten. Ålen kräva dessa drycker. Skål!


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

2 svar

  1. Sara skriver:

    Otroligt vilket naturdrama ni lyckats fånga på bild!! Fantastiskt!

    • PåUpptäcktsfärd skriver:

      Naturen bjuder verkligen på dramatiska händelser på liv och död, dag efter dag. Det gäller bara att vara där, öppna sina sinnen och ta emot. Jämfört med naturen står sig nog tv-underhållning slätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.