Vandra stadsnära i Helsingborg i Bruces skog

Som många andra stadsnära naturreservat är nog Bruces skog i Helsingborg ovärderligt för stressade storstadsbors rekreationsmöjligheter.

 

Stadsnära naturreservat är nog ovärderliga för stressade storstadsbors rekreationsmöjligheter. Så även naturreservatet Bruces skog i Helsingborg. Men vad det brusar i Bruces skog! Ändå häftigt att stöta på ett rovdjur med ett byte i gapet så nära staden. Denna korta rundvandring är till dig som ändå är i närheten och behöver röra dig lite i det gröna.

 

En grön värld

Reservatet har flera parkeringar, vi står på den nordvästra parkeringen, bara några steg från ett industriområde inte långt från Väla centrum. Så skönt att gå in i en lövskog med mycket bok och fågelkvitter!

Naturen skiftar. Här ett fält med rödklint, där skog igen och gransångarens drill. Björk, plommonträd och in i en skog tät som en omslutande kokong. Ändå går oss bilbruset inte förbi, det är lika efterhängset som högsommarens luftfuktighet.

Trivsamt med en liten björkskog.

 

Många glädjeämnen

Små trevliga överraskningar är det emellertid gott om. Björkskogens stiliga ljusa träd. Helsingborgs nya vattentorn signerat arkitekten Gert Wingårdh. För att inte tala om alla med småfåglar bräddfyllda buskar. Var håller stenknäcken till – Helsingborg kommuns fågel?

Några steg till och vi stöter på en “kreotop”, alltså en konstruerad biotop. Eller kort och gott en gammal hederlig fågelholk.

Utan förvarning bjuder vädret på lite dramatik. En skur. Då tyar vi oss till skogen, som beskyddar oss ända tills sommarregnet avtar. Och snart är vi framme vid en damm med fikabord och spår efter ett fågeltorn.

En vänstergir över en bäck på en spång. I dammen simmar gräsänder i en prydlig linje medan ladusvalor sväljer insekter i makalös fart.

Bredvid oss ett blått fält med både lin och blåklint – förvisso ogräs, men vackert ändå. Fastän solen inte skiner flyger fjärilar runt om. Körsbärsträd bågnar av mogna bär.

Rödklinten är en färgklick.

Helsingborgs nya vattentorn signerat arkitekten Gert Wingårdh.

 

Rovdjuret rovar

Just när vi passerar öppna fält tittar solen fram. Genast känns det varmt. Och straxt avtecknar sig dammen igen, med kors och tvärs flygande sländor, ett par sothöns som putsar fjädrar medan ungen tigger mat. Den är långt ifrån det enda hungriga djuret här.

En flock gräsänder får syn på oss och fattar ett snabbt beslut. Med full kraft simmar de mot oss och tittar världsvant på våra ryggsäckar. Nå?

En bit bort i gräset sitter en tofsvipa. Nu har fjärilarna verkligen vaknat till liv!

På tjugofem meters håll rör sig en räv. Pälsen är fin och även om den raskar i väg med flinka steg märker vi att den har något i gapet, en ljus fågel. Även när räven slukas av det vilt växande gräset sticker öronen fram.

Till skillnad från oss, som är tagna av upphetsning, fortsätter korna att idissla lugnt och stilla i ett avlägset hörn i hagen.

Kort före Prinsaskogen tar vi till vänster och får syn på en rödstjärt. In i skogen tar vi till höger och sedan till höger igen i en tätare skog. Förbi ett vindskydd svänger vi till höger och snart är vi framme där rundturen startade.

Vårt intryck är att naturreservatet är lika alldagligt som bullrigt. Men vill du tillbringa mer tid här så finns det ännu mer att uppleva, däribland fornlämningar. Valet är som alltid ditt.

Räven genar genom gräset. Ett oväntat möte.


Vandringsfakta

Start- och slutpunkt: Parkeringen i nordvästra delen av naturreservatet..

Längd: Cirka 4 kilometer
Höjdmeter: Marginella
Tid: Knappt 1 timme.

Karta och detaljer: Hittar du på vår profil på Wikiloc.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.