Vandra i Magle våtmark i Hässleholm

Vår korta vandring från centrala Hässleholm tar oss raka vägen till Magle våtmark.

 

Har du ett par timmar över i Hässleholm och längtar efter att röra på dig? Då kan denna trevliga vandring till fågelrika Magle våtmark vara något för dig. 

 

Hembygdspark

På grund av tågbyte hamnar vi i Hässleholm. Har vi varit i staden förr? Nej! Men vi har läst på och vet att det ligger våtmarker i stadens utkanter. Så vad väntar vi på!

Praktiskt nog för dig som kommer med tåg inleds denna vandring mittemot stationsbyggnaden. Vi följer Skåneleden mot hembygdsgården och redan efter några minuter klingar stadsbullret av. På skylten som vi håller koll på står Hovdalaleden och snart är vi framme vid en hembygdspark. Parken är en liten idyll med gulliga små hus i gammaldags stil, en rekonstruerad grav, ett litet vattenfall och dammar med både fontäner och gräsänder. Schersminbuske sprider väldoft.

Här kan man förstås stanna till, men vi fortsätter genom ett lugnt bostadsområde som är inbäddat i grönska. Stigen flankeras av träd och någonstans sitter koltrasten och lovsjunger sommaren.

En stätta signalerar entré till ett område med sankmark, smörblommor och skog. Luften är mättad med fågelsång av allsköns sångare och göken kan inte låta bli sina välkända lockrop. Alar speglar sig i den ringlande ån bredvid. Vi tar ett språng över en spång. Genom vassen skymtar en gråhäger i en damm. Hägern sväljer resten av ett skrovmål.

Vandringen börjar strax utanför centralstationen i Hässleholm.

Trivsamt att lämna stadsmiljön och landa mjukt i det gröna.

 

Magle våtmark

Över en gulblommande äng och när vi nästan är framme måste vi över en bilväg. Sådär ja. Vi skyndar oss in i Magle våtmarks lilla värld och tas väl emot av ett par gräsänder. Änderna ligger på en sten i vattnet i en av dammarna och de tittar oskyggt på oss. Precis som många av fåglarna här är de tämligen vana vid besökare.

Dammarna är fulla av liv. En sångsvan med fyra ungar hänförs. Smådopping dyker ständigt ner i vattnet. En gök svischar förbi. På sommarängen blommar lupiner ,hundkex och andra ängsblommor som vajar i vinden. Bara gå, låta sommarvinden rufsa håret och njuta.

Även sävsparven tycks njuta som den gungar på ett vasstrå och sjunger för glada livet. En sångsvan promenerar mellan dammarna utan brådska. Det plaskar rejält i vattnet – tydligen finns karpar här. Gräsänder. Plask i vattnet efter fisk. Viggar i eklipsdräkt. En skarv landar mjukt i vattnet. På håll avtecknar sig en knölsvan med tre ungar. Olikt sångsvanens rätt vita ungar är dessa grå. En skrattmås födosöker intensivt, grågås och gråtrut ger sig tillkänna.

Visst är det härligt med så mycket liv och rörelse i naturen! Men vi måste tänka på vårt anslutande tåg och rundar av vår rundtur i Magle våtmark. Sedan går vi samma väg tillbaka till centrum.

Städer med vandringsled direkt från centrum ger oss alltid mersmak. Så även Hässleholm.

Sångsvanfamiljen tar en simtur i våtmarkens vatten.

Blommande sommarängar blir vi glada av!


Vandringsfakta

Start- och slutpunkt: Vid stationen i Hässleholm.

Längd: Drygt 6 kilometer
Höjdmeter: Marginella
Tid: Cirka 1,5 timmar

Karta och detaljer: Hittar du på vår profil på Wikiloc.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.