En liten tur i tyska storstaden Dresden

Dresden är en barockstad med många vackra byggnader och också porten till Elblands spännande omgivningar.

 

Vi har sagt det otaliga gånger, men det tål att upprepas: vi ogillar storstäder och Dresden utgör inget undantag – trots alla pampiga barockbyggnader. För oss naturälskare är Dresdens främsta förtjänst närheten till spektakulära vandringar bland enorma sandstenspelare i Sachsiska Schweiz. Dresden är också porten till Elblands spännande omgivningar med vinodlingar, vackra slott och rogivande vandringar längs floden Elbes strandbanker. Men väl i Dresden kan vi inte låta bli att ta en liten tur.

 

Tillrättalagt och grandiost i Altstadt (gamla staden)

Dresdens världsberömda barockkvarter känns nästan obligatoriska trots alla turister. En efter en prickar vi av de ikoniska barockbyggnaderna Frauenkirche, Semperoper, Hofkriche, Zwinger och Residenzschloss, vilka är imponerande att betrakta utifrån. Men det är lite barockt med så mycket förvandling och ombyggnationer på en gång.

Det är lätt att tycka att somliga fasader är alltför svarta och därför i akut restaureringsbehov. Men lugn, svärtan beror på materialvalet sandsten, vilken förr eller senare blir svart och det är helt naturligt. Svärtan gör att gyllene detaljer som hör till dessa pampiga byggnader lyser ännu starkare.

Vid Frauenkirche och området runt där finns fina butiker och givetvis en Meissen porslinsbutik, fabriken ligger ju i staden Meissen utanför Dresden. Vi går in i butiken och tittar runt på dyrgriparna. Smaken är som bekant högst individuell.

Vårt samlade intryck från “gräddan” av Altstadt är att det ser så nyrenoverat, så upputsat och tillrättalagt ut att det liknar en teaterkuliss. Kanske en kuliss för turister som är här för att pricka av det som andra turister satte upp på en bucket-list för länge sedan.

Ingen turist missar Frauenkirche mitt i Dresdens barockkvarter.

Välputsade, vackra husfasader är det gott om i Altstadt.

Fürstenzug – denna häpnadsväckande vägg av porslinsmosaik från Meissen föreställer Sachsens härskare genom tiderna.

En fröjd för ögat.

Porslinsfigurer från Meissen till högst modesta priser (i euro)…

 

Fult och coolt i Äussere Neustadt

Vi är på väg till Dresdens kanske mest spännande kvarter, Äussere Neustadt. Här är fasaderna långt ifrån perfekta, utan snarare huller om buller utan någon enhetlig röd tråd. Här blir man överfallen av överraskningar på löpande band. Ibland blir det coolt som en enorm giraff på en husvägg, ibland blir det fult med fullständigt nedklottrad fasad och skamfilade bostäder vars väggar har behövt nymålning i decennier. Det luktar fränt från en väskbutik och nästan samtidigt förförs man av asiatiska matdofter. I Äussere Neustadt händer saker som man känner och inte kan värja sig emot. Fönstren mot omvärlden känns öppna på vid gavel och allsköns influenser slår sig ner och tar plats i fasader, hål i väggen-affärer och människors individuella klädstil. Här pågår kanske det riktiga livet, det som ständigt och oväntat byter skepnad. För verkligheten är sällan perfekt.

Äussere Neustadt har som synes en helt annan stil.

Kunsthofpassage bjuder på uppiggande färger…

…och konst.

Livet pågår i Äussere Neustadt.

Kanske inte alltid så vackert, men pulserande.

 

Innere Neustadt

Här finns tilltalande barockkvarter till dig som vill slippa turistmassorna och ändå uppleva den barocka stilen som Dresden är känt för. Stämningen i dessa bostadskvarter med exklusiva butiker och restauranger är behagligt avspänd. Om du är i akut behov av allt från måttbeställda skor till choklad från exotiska länder så är du helt rätt ute.

Burgna barockkvarter i Innere Neustadt. Hit hittar få turister.

En av kvarterets små kaféer.

Här härskar barocken.

 

Håll i hatten

Det som är spännande med Dresden är att staden innehåller båda dessa vitt skilda stadsdelar. Och att båda dessa motpoler ligger på gångavstånd till varandra. Så ha beredskap för stora intryck när du är på besök i Dresden.

Kurfursten August den Starke var en gång Sachsens mäktigaste man.

Skymning över Elbe mitt i Dresden.

Joggingtur längs Elbe mitt i stan och ändå grönskande.


Läs mer:

Våra tips på utflykter i Dresdens närhet hittar du här.

Bilder från vårt tidigare besök i Dresden här.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

4 svar

 1. SonjaS skriver:

  Dresden är en fin stad. tycker mest om att de har återuppbyggt i gamla stilen som det var och inte förstörd gamla stan med moderna byggnader.

  • PåUpptäcktsfärd skriver:

   Verkligen en fin stad som dessutom många möjligheter till fina utflykter i omgivningarna.

 2. Åh, har länge tänkt att jag vill resa till Dresden och det här inlägget övertygade mig verkligen! Så vackert!

  • PåUpptäcktsfärd skriver:

   Dresden är överraskande mångfacetterat så vi kan bara rekommendera ett besök i svål staden som omgivningarna. Missa inte närliggande slottet Moritzburg eller Sachsiska Schweiz med dess imponerande sandstenspelare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.