Vandra längs Elbe från Dresden

Vandra mellan Dresden och Pillnitz längs floden Elbe och upplev kulturlandskapet som en gång listades som världskulturarv av Unseco.

 

Denna vandring går huvudsakligen på plant underlag utmed Elbes dalgång med strandbankar. Praktiskt taget går vi genom ett unikt “världskulturarv” – som drogs tillbaka på grund av ett fult brobygge. Trots denna nesliga prestigeförlust är vandringen ett alltigenom trevligt sätt att bekanta sig med Dresden och dess omgivande kulturlandskap. Vandringen avslutas som sig bör i Tyskland – med ett flott slott.

 

Dresden på lagom distans

Start mitt i Dresden vid brofästet Augustusbrücke – Altstadt-sidan. Tanken är att gå över bron, ner för trapporna och sedan vidare ända fram till Pillnitz slott och slottspark.

Från vägen vid gräsmattan betraktar vi utflyktsbåtarna i Elbe medan storstaden påminner om dess existens genom knallgula spårvagnar som flimrar förbi på bron någon kilometer bort. Ännu syns ståtliga byggnader och skulpturer som gör Dresden så spännande arkitektoniskt. När Dresden byggdes upp från grunden efter att ha bombats sönder och samman under andra världskriget användes främst sandsten till byggnader och skulpturer, ett ytterst formbart material. Det är lätt att känna igen sandsten med blotta ögat, eftersom den blir svartare med tiden, varpå gyllene detaljer som kronor på statyer glimmar ännu vackrare i dagens morgondimma.

På väg över Augustusbrücke och fortfarande mitt i stan.

Fem minuter senare är det så mycket grönare!

 

Världskulturarvet Elbes dalgång

Elbes dalgång och de naturliga strandbankarna bredvid liksom sluttningarna en bit bort utgör grunden för att detta kulturlandskap listades som världskulturarv 2004. Och det är lätt att förstå varför kulturlandskapet höll världsklass: det är fint.

Men säg den lycka som varar för evigt. Bara fem år efter den hedervärda utnämningen avnoterades Elbes dalgång från Unescos:s lista över världskulturarv (2009). Anledningen tornar upp sig över floden framför våra ögon: den kontroversiella, fyrfiliga Waldschlößchen-bron. Ingen skönhet direkt, däremot dåtida lösningen på Dresden innerstads trafikproblem.

Den omstridda Waldschlößchen-bron.

Bron är inte så mycket vackrare underifrån, eller hur?

Med den anskrämliga bron bakom oss har vi ingen anledning att vända blickarna. Stadsljuden tonas sakta ned och det blir betydligt glesare mellan pampiga byggnader. Vi passerar en Biergarten och på vinberget ovanför syns kulturlandskapet Dresden Elbhänge med vinodling, lång mur och slottet Eckberg (hotell och restaurang). Andra sidan Elbe är plattare och består av en hel del stora villor. Landskapet skiftar skepnad framför våra ögon och nu har vi vinodlingen på ena sidan (ovanför tjocka murar) och på andra sidan kulturhistoriska juvelen Loschwitzer Brücke. Inofficiellt kallas bron Blaues Wunder, eftersom hängbron ansågs vara ett teknologiskt underverk när det begav sig vid nybygget 1893. Wunderbar!

Äntligen har en av utflyktsbåtarna, Leipzig, vaknat till liv och tuffar förbi alldeles nära oss. Förbi trevliga hus däribland ett korsvirkeshus. Elbes högvatten är markerade, en påminnelse om områdets utsatthet. Ännu är det en fröjd att se på betande hästar under äppelträden på strandbankarna. Men klarar hästarna nästa högvatten? Äppelträdens rotsystem verkar i varje fall ha klarat sig under det senaste högvattnet.

Vi viker av till höger genom ett naturskyddsområde och befinner oss så nära bron att vi kan slå fast att Blaues Wunders underrede är ljusblått medan överredet är ljusgrått.

Tätt mellan slotten här i regionen Dresden Elbland.

Bron Blaues Wunder betraktades som ett underverk när den byggdes. Wunderbar!

Anteckningar över högvatten på muren ovanför huvudet på Eyal.

Ett av alla charmiga hus längs vägen.

 

Ösregn i Loschwitz

Här i sköna stadsdelen Loschwitz invid båtbryggan finns en stor uteservering med många cyklister. Vilken god idé att cykla utmed denna del av Elbe! På strandängarna växer sommarblommor och kardborrar. Ett lugn råder – även om loks eller båtars dova tutande hörs på håll. Och vilket smörgåsbord av vackra överdådiga hus på andra sidan floden!

Vädergudarna griper in. Regnet har hängt i luften en bra stund, men vi har blundat för varningssignalerna. På en gång brister fördämningarna och himlavalvet öppnar sig på vid gavel varpå skurarna rasar ner. Som vanligt följer vi våra rutiner. Söka ett tillfälligt tak över huvudet eller som här ett större träd, på med regnkläder och ryggsäckarnas regnskydd. Sedan bida en stund tills skurarna mattas av.

Smörgåsbord av vackra överdådiga hus på andra sidan floden.

Turistbåtarna har kommit igång. Liksom färjetrafiken mellan Elbes båda sidor.

I duggregn genom byn Wachwitz med fina välbehållna äldre hus, däribland korsvirkeshus. Ännu en båt tuffar förbi på floden och på närmare håll blommar en sorts näva i lila. Genom ännu en charmig by och vi står vid kortändan av en lång allé med ett praktfullt slott på andra sidan. Det är inte mindre än målet för vandringen, Pillnitz slott. Vi nalkas slottet med behörig vördnad under tak av kastanjer och med frodigt grönt gräs bredvid. Floden är också intill huvudslottet jämte två mindre slott som sidobyggnader.

Efter ett besök i slottsparken (inträde de flesta dagarna) finns det två sätt att återvända till Dresden, med buss eller till fots längs Sachsiska vinvandringsvägen. Gissa vilken vi tar. Facit har du här (länk kommer när inlägget publicerats).

Kastanjeallén på väg mot slottet i Pillnitz.

Slottsparken i Pillnitz.


Vandringsfakta

Startpunkt: Augustusbrücke i centrala Dresden.
Slutpunkt:  Slottet i Pillnitz.

Längd: Cirka 14 kilometer
Höjdmeter: Begränsade (fel i beskrivning på Wikiloc)
Tid: Runt 3 timmar.

Karta och detaljer: Hittar du på vår profil på Wikiloc. Observera att höjdskillnaderna inte stämmer.

Läs mer:

Våra tips på utflykter i Dresdens närhet hittar du här.

Inlägg från alla våra vandringar i Sachsen hittar du här.

Dresden Elbland är kulturlandskapet runt floden Elbe i närheten av storstaden Dresden. Läs om vårt besök vid slottet Moritzburg här.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.